Liješevićev "Rat i mir" otvara festival

Tridesetšesto izdanje Grada teatra u Budva biće održano od 7. jula do 21. avgusta

2056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Tridesetšesto izdanje festivala “Grad teatar” Budva biće održano od 7. jula do 21. avgusta. Tokom 47 dana trajanja festivala biće prikazano više od 50 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umjetnosti. Moto ovogodišnjeg festivala je „Osvajanja slobode“.

To je na današnjoj konferenciji za novinare kazala direktorka Javne ustanove "Grad teatar” Milena Lubarda Marojević.

“Moto 'Osvajanje slobode' inspirisan je suštinskom potrebom ljudskog bića da u kontinuitetu održava i pomijera granice osvojenih sloboda. Jednom osviješćeno pravo na slobodno djelovanje, sobom nosi i odgovornost prema granicama slobode drugog. Stoga bi i ideja o višestrukim osvajanjima slobode trebalo da asocira i na raznolikosti u ljudskom djelovanju, ali i na potrebu za cjelovitim jedinstvom različitosti, održivim posredstvom uzajamnog poštovanja granica mojih sloboda, ali i sloboda onoga drugog. Stoga se i osvajanje i osvješćivanje slobode doživljava kao dinamični kontinuirani proces, ideja u stalnom nastajanju i samoostvarivanju, u stalnoj koliziji htijenja, mogućnosti i okolnosti.Neizvjesnost, ali i jasna namjera u poduhvatu simbolički su predstavljeni konceptom brodića od papira, glavnim motivom vizuelnog rješenja ovogodišnjeg festivala (autor Merin Smailagić), koji, bez obzira na fragilnu konstrukciju i nepouzdanost okolnosti, čvrsto drži svoj pravac u dosezanju cilja. Različitost poetika spektra umjetničkih disciplina koje čine okosnicu festivalskog programa, najbolje pokazuju kuda nas osvajanja sloboda već trideset šest godina vode”, kazala je Lubrada Marojević.

Prema njenim riječima u okviru dramskog programa biće premijerno prikazana nova festivalska pozorišna koprodukcija, 77. po redu, kao i još dvije koprodukcije iz prethodnih godina, koje su zavrijedile veliku pažnju publike i stručne javnosti.

“Predstava 'Magbet', produkcija Grada teatra Budva, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada , Beogradskog dramskog pozorišta, ITAKA Art centra iz Inđije i Ujvideki Sinhaz (Novosadskog pozorišta), ovogodišnji je koprodukcioni projekat, koji će premijerno biti izveden na 36. festivalu. Nastala je po istoimenoj tragediji, jednoj od najkraćih, ali i najkvrvavjih drama Vilijema Šekspira, koju istorija književnosti i pozorišta pamti i kao “škotsku predstavu”. Reditelj ove predstave je Nikita Milivojević, autor nekih od najznačajnijih pozorišnih produkcija u istoriji ovog festivala. I ove godine ćemo biti u prilici da odgledamo koprodukciju “Grada teatra” sa Beogradskim dramskim pozorištem i Gradskim pozorištem iz Podgorice iz prethodne godine, „Zelenu čoju Montenegra”, nastalu na osnovama dramatizacije istoimenog romana Moma Kapora i Zuka Džumhura, a u režiji Nikite Milivojevića. Na ovogodišnjem repertoaru su i Lorkine „Krvave svadbe” u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija Grada teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz 2018.”, istakla je Lubarda Marojević.

Kako je najavila, festival će otvoriti najnovija predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Rat i mir”, nastala prema čuvenom romanu L. N.Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Proba predstave 'Rat i mir'
Proba predstave "Rat i mir"foto: Narodno pozorište Beograd

“Na večeri otvaranja ovogodišnjeg festivala reditelju će biti svečano dodijeljena nagrada 'Grad teatar' za 2019/2020. godinu. Boris Liješević je dvadeset šesti dobitnik ovoga prestižnog priznanja.Beogradsko dramsko pozorište na ovogodišnjem festivalu gostuje sa još dvije predstave iz sopstvene produkcije. Prva je predstava 'Zaljubljeni Šekspir', inscenacija istoimenog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda po adaptaciji Li Hola u režiji Ane Tomović. Potom će biti prikazana i neobična diptih predstava 'Cement Beograd', nastala po tekstu i u dramatizaciji Milana Ramšaka Markovića, inspirisanim dramom Hajnera Milera u režiji Sebastijana Horvata. Predstava 'Ibi the Great' Narodnog pozorišta iz Sombora autorska je predstava reditelja Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija 'Kralj Ibi'. Predstava 'Kus petlić' Narodnog pozorišta iz Subotice nastala je po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića. Postavka jednog od najvažnijih Popovićevih djela donijela je Neškoviću Sterijinu nagradu za najbolju režiju. Predstava 'Ko je ubio Dženis Džoplin?' je koprodukcija OPENS-a (Omladinske prestonice Evrope Novi Sad) i Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, u režiji Sonje Petrović i po originalnom tekstu Tijane Grumić“, istakla je Lubarda Marojević.

Boris Liješević
Boris Liješevićfoto: Privatna arhiva

Najavila je da iz Slovenije dolazi predstava “Baal”, produkcija Mladinskog gledališča, Ljubljana nastala po autorskom djelu Andreja Rozmana Roze zasnovanom na djelu “Baal” Bertholda Brehta, a u režiji Vita Taufera.

„Ove godine na festivalu gostuje i Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika sa predstavom “Hamlet - evidencija zločina jedne monarhije” u režiji Livije Pandur. Sofoklova tragedija 'Kralj Edip', Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u saradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka će takođe gostovati na festivalu.”. Iz Hrvatske nam dolazi i predstava 'Radnička cesta', projekat čuvenog umjetničkog centra 'Montažstroj', prva hrvatska predstava koja je zaživjela u digitalnom prostoru i to po pravilima tog istog digitalnog okruženja. Reditelj predstave je Borut Šeparović, a dramaturškinja je Ana Prolić. Domaću scenu predstavljaće dvije predstave. Predstava 'Bladi Mun', produkcija je Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice u režiji Ane Đorđević i 'Tobelija, mimikrija', produkcija Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je, po motivima teksta 'Tobelija' crnogorskog dramskog pisca Ljubomira Đurkovića režirala Mirjana Medojević. Kao završnicu dramskog programa prikazaćemo predstavu “Tartif - komično u klasičnom”, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice po motivima originalne Molijerove drame 'Tartif'", istakla je Lubarda Marojević i dodala da je stručni konsultant festival za dramski dio programa i ove godine novinar i pozorišni kritičar Bojan Munjin.

Muzički program - Suđić, Milenković….

Muzički program započeće 14. jula u manastiru Svete Trojice u Stanjevićima koncertom hora koji će izvoditi djela duhovne muzike pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

“Maestra Suđića ćemo imati priliku da ugostimo još jednom, i to na sceni na Zavali, gdje će nastupati sa još jednim dragim prijateljem festivala, virtuozom na violini Stefanom Milenkovićem.U saradnji sa Ambasadom Kanade, biće upriličen koncert pod nazivom 'Priče o ljubavi, nadanju i patnji' (Tales of Love, Hope and Despair) na kojem nastupaju Milan Milošević (klarinet), Žarko Pešić (fagot) i Zagrebački gudački kvartet. Kuriozitet ovog koncerta će biti i to što kanadski umjetnici na internacionalnoj turneji premijerno izvode kompoziciju Faršida Samandarija, kanadskog kompozitora iranskog porijekla. Na istoj sceni koncert će održati istaknuti crnogorski umjetnici čiji se počeci takođe vezuju uz naš festival, svjetski poznati gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će nakon desetak godina ponovo pred budvanskom publikom predstaviti neke nove kompozicije sa nedavno objavljenog albuma.U crkvi Santa Maria in Punta biće izvedena četiri koncerta. Prvi je koncert “Tria Variete”, kojeg čine Petar Dobričanin (gitara), Dijana Orlandić (flauta) i Miroslav Ilić (harmonika). Zatim će nastupiti proslavljeni crnogorski pijanista Bojan Martinović, a potom i mlada pijanistkinja Vladana Perović. Pijanista Nikola Vučković izvešće novu kompoziciju mladog crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića. U “off” programu festivala nastupiće učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi”, naglasila je Lubara Marojević.

Likovni program - Saradnja sa Narodnim muzejem

Glavna urednica festivalskog programa Svetlana Ivanović najavljujući segment likovnog programa kazala je da će biti realizovana izlozba u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore.

“Otvaranje likovnog programa planirano je za 13. jul. U prostoru crkve Santa Marija, u 21 čas, biće otvorena izložba 'Put ka apstrakciji u crnogorskom slikarstvu druge polovine XX vijeka' iz fonda Narodnog muzeja. Ovom izložbom nastavljamo uspješnu saradnju sa NMCG, sa željom da i publici festivala i posjetiocima Budve omogućimo uvid u bogato crnogorsko likovno nasljeđe. Kustosi ove izložbe su Snežana Ivović i Miloš Marjanović.

Kustos Miloš Marjanović najavio je da je izložba koncipirna za široku publiku te da će biti predstavljeno crnogrskog nasljeđe.

Ivanović je najavila da će 7. avgusta, u istom prostoru, biti postavljena izložba fotografija u produkciji JU “Grad teatar” pod radnim nazivom “Iz budvanskog foto-albuma Marka Anzulovića“.

“Autor izložbe je Slobodan Bobo Mitrović, arhitekta, uz učešće u selekciji i uz tehničku podršku Lazara Pejovića, prof. fotografije. Fotografije privatnog albuma Marka Anzulovića, razvijene su sa originalnih staklenih negativa autora, oslikavaju građanski život Budve između dva svjetska rata XX vijeka i po prvi put će biti predstavljene javnosti. Izložba će trajati do zatvaranja festivala”, istakala je ona.

Predsjednik savjeta Grad teatra Krsto Kuljača kazao je da će programi festivala biti izvedeni na poznatim scenama u Starom gradu , manastiru Stanjevići, te da postoji problem oko scene na Zavali.

Književni program - Igor Štiks za početak

Glavna urednica festivalskog programa Svetlana Ivanović kazala je da književni program ovogodišnjeg festivala počinje 9. jula gostovanjem Igora Štiksa.

“Sa njim ćemo razgovarati o njegovom romanu 'W'. Ove godine ćemo imati priliku da ugostimo i Matijasa Enara, francuskog pisca, dobitnika Gonkurove nagrade za 2015. godinu za roman 'Busola'. U saradnji sa Ambasadom Kanade predstavićemo izbor iz poezije Leonarda Koena 'Plamen: Poezija Pesme Beležnice Crteži' u izdanju Geopoetike. Tom prilikom o knjizi govoriće književnik Vladislav Bajac, izdavač, glavni urednik Geopoetike i prijatelj Leonarda Koena iz mladosti, i Zoran Paunović, profesor, esejista i prevodilac. Ovom prilikom, biće prikazan i kratki dokumentarni film iz privatne arhive iz vremena njujorških drugovanja Bajca i Koena tokom šezdesetih godina. Tokom ovogodišnjeg književnog programa biće predstavljena i poetika pjesnika Radmile Petrović, Saše Radojčića i Tatjane Ćalasan, dok ćemo tokom pregleda recentne prozne književnosti obratiti pažnju na romane i esejistiku Vladislava Bajca, Mirka Jovanovića, Slobodana Vladušića, Laure Barne, Nikole Malovića, Ilije Đurovića, Milice Vučković i Jurice Pavičića“, istakla je Ivanović.

Prema njenim riječima u domenu teatroloških tema predstaviće i dvije nove knjige koje se bave pozorištem, zbirku eseja Janka Ljumovića „Pozorište kao kapital“ i monografiju Olivere Milošević „Nikita Milivojević: ja ovde silazim“.

„I ovoga puta nemjerljiv doprinos festivalu će dati i moderatori večeri, profesori, reditelji, pisci, kulturni poslenici, teatrolozi, izdavači, novinari, romanopisci i pjesnici: Mića Vujičić, Igor Marojević, Tamara Valić Bulić, Bora Babić, Olgica Marinković i Dejvid Morgan ispred Ambasade Kanade, Milorad Durutović, Goran Radonjić, Radoje Femić, Hazim Begagić, Nikola Nikolić, Zvonko Karanović, Jelena Nidžović...

Na Trgu pjesnika će takođe biti organizovana i dva teatrološka razgovora. Početkom avgusta biće održan okrugli sto sa autorima predstave 'Radnička cesta', Borisom Šeparovićem, rediteljem, i Anom Prolić, dramaturškinjom, uz učešće Bojana Munjina, dok ćemo festival zatvoriti okruglim stolom na temu „O pozorištu“, na kojem će, uz učešće gostiju, govoriti prof. dr Siniša Jelušić i Bojan Munjin”, zaključila je Ivanović.

Bonus video: