Nije poklonjena pažnja osnovnim potrebama CSO, Damjanović poručuje da o njenom i radu MCCG govore rezultati

Poslovna direktorica u reagovanju ističe da je ovo drugi pokušaj diskreditacije rukovodstva Muzičkog centra, odbacuje sve navode i poziva nadležne institucije da preispitaju njen rad

1975 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Muzičkog centra u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Muzičkog centra u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Muzičari Crnogorskog simfonijskog orkestra, članova Savjeta i Sindikalne organizacije JU Muzički centar Crne Gore uputili su Ministarstvu kulture i medija otvoreno pismo žaleći se na nekompetentnost rukovodstva te ustanove kulture.

"Muzičari Crnogorskog simfonijskog orkestra, većina članova Savjeta i Sindikalna organizacija JU Muzički centar Crne Gore obraćaju vam se povodom niza problema u MCCG koji su u najvećoj mjeri nastali zbog nekompetentnosti rukovodstva (I. Damjanović, M. Živković), te neprimjerene komunikacije i neprikladnog ponašanja poslovne direktorice Isidore Damjanović. Naše obraćanje putem otvorenog pisma je neophodno zato što želimo da javno stanemo na put neistinama, spinovanju i zamjenama teza koje poslovna direktorica Damjanović uporno plasira javnosti, a koje su u suprotnosti sa stvarnim stanjem u našoj ustanovi", navodi se u otvorenom pismu.

Oni ističu da su "rezignirani što nije poklonjena pažnja fundamentalnim potrebama simfonijskog orkestra, nabavci neophodnog repromaterijala za potrebe muzičara CSO, te kupovini novih i reparaciji postojećih instrumenata i mobilijara".

"Interni pravilnik o radu orkestra i Pravilnik o audiciji nijesu donešeni ni poslije cijele koncertne sezone, iako je prijedlog pravilnika obećan za početak aprila. Zabrinuti smo zbog manjka transparentnosti projekata održanih u tekućoj sezoni koji nijesu bili predviđeni planom i programom rada, te finansijskoj konstrukciji istih u koje Savjet MCCG još uvijek nije dobio uvid. U zgradi postoji niz problema za koje aktuelni menadžment nije mogao biti odgovoran, ali jeste dužan da rješava pitanja usko vezana za bezbijednost, osnovne potrebe zaposlenih i uslove na radu".

Potpisnici otvorenog pisma navode da, "umjesto da se konačno upozna sa svim ostvarenim rezultatima orkestra od 2007. i izvrsnim koncertima u zemlji i inostranstvu, i to u daleko težim uslovima rada nego što je to danas slučaj, poslovna direktorica javnosti predstavlja da je ona ta koja je donijela prosperitet u MCCG".

"Na svu sreću mi nijesmo zaboravili da se CSO u najboljem svjetlu predstavljao tokom prethodnih 15 godina u zemlji i u inostranstvu, tokom kojih su koncertne sale bile ispunjene publikom. Studentima Muzičke akademije i učenicima muzičkih škola nekada je bio omogućen besplatan ulaz. Međutim, tokom prethodnog perioda, a zbog pogrešnih poslovnih poteza, Velika sala MCCG bivala je, u najboljem slučaju, poluprazna. Dodajemo da je ovo prva sezona od osnivanja u kojoj CSO nije nastupio ni u jednom crnogorskom gradu, a posao našeg orkestra, između ostalog, jeste disperzija programa i razvijanje muzičke kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore i prezentovanje naše kulture van granica države, kao što to rade svi nacionalni orkestri.

Podsjećamo da je inicijativu za smjenu Damjanović potpisalo preko dvije trećine zaposlenih u MCCG, od toga 80 odsto muzičara CSO.

Nadamo se da će se Ministarstvo kulture i medija odazvati na naš apel, upoznati se sa Zapisnikom sa sjednice Savjeta od 29. marta 2022. godine, razmotriti peticiju zaposlenih, sprovesti reviziju u MCCG, te da će shodno Zakonu o kulturi adekvatno reagovati.

Apelujemo takođe da se kroz izmjene i dopune Zakona o kulturi omogući da se direktori institucija kulture ubuduće biraju putem javnog konkursa, kako bi se obezbijedio što kompetentniji i kvalitetniji kadar na čelnim pozicijama", zaključuje se u otvorenom pismu muzičara CSO, članova Savjeta i Sindikalne organizacije JU Muzički centar Crne Gore upućenom Ministarstvu kulture i medija.

Damjanović problematizuje relevantnost otvorenog pisma

Povodom otvorenog pisma dijela ansambla CSO, članova Savjeta i Sindikalne organizacije, reagovala je poslovna direktorica MCCG Isidora Damjanović ističući da to doživljava kao "još jedan u nizu pokušaja da se destabilizuje rukovodstvo i negativno utiče na imidž ove ozbiljne institucije kulture" i nje lično, ali i da o svemu što je u radila svjedoče ostvareni rezultati.

Damjanović je u reagovanju istakla i da je otvoreno pismo upućeno Ministarstvu kulture i medija i medijima, drugi pokušaj diskreditacije rukovodstva, ali da je njen odgovor isti kao prvog puta.

"Moj odgovor na prvi potez bio je jasan i transparentan, te sam u njemu pozvala nadležne institucije da preispitaju moj rad, tako ću i danas poručiti svoj zainteresovanoj javnosti i medijima da sam spremna da otvoreno odgovorim na pitanja, ali koristim i ovaj način da činjenično odbacim sve navode koji su upućeni na moj račun... Od početka mandata vrata moje kancelarije bila su otvorena za sve zaposlene, koji su bili pozvani da pričamo i zajedno rješavamo probleme koji mogu uticati na kvalitet procesa u našoj instituciji. Na tim sastancima nikad nisam dobila primjedbe na moj rad i odnos koji imam sa zaposlenima, kao ni na razvojne i programske politike koje vodim", poručuje Damjanović i problematizuje relevantnost otvorenog pisma.

"Zatečena sam da sadržaj ovog otvorenog pisma ne prate potpisi muzičara i zaposlenih, već se u njemu licitira sa brojem onih koji ga navodno potpisuju. Ujedno, iznenađena sam da mediji objavljuju sadržaj bez pratećih potpisa, i zahvaljujem onima koji su tražili spisak da bi isti objavili", piše u reagovanju.

Spinovanje i zamjena teza ne mogu se pripisati otvorenoj, pravovremenoj i strateški planiranoj komunikaciji kakvu su, tvrdi Damjanović, vodili.

Iako je, kaže, imala više zahtjeva, dala je svega dva intervjua i par izjava, jer se vodi(la) idejom da će o rezultatima rada institucije najbolje govoriti redovni programi, brojni koncerti, gostovanja eminentnih stručnjaka.

"Naše strateško opredjeljenje je da crnogorsku javnost informišemo o svim dešavanjima u MCCG, komunicirajući preko društvenih mreža i medija, na način da smo uvijek prvo promovisali nastupajući događaj, a nakon održavanja koristili alate koji promovišu dirigente, umjetničke rukovodioce ansambala, eminentne soliste, članove orkestra, i pokušali riječju, slikom i videom da promovišemo naše aktivnosti, privučemo novu publiku, a muziku učinimo razumljivom i dostupnom svim generacijama", ističe ona i nastavlja:

"Od novembra smo imali 800 objava u medijima. Uvijek sam insistirala na tome da te sadržaje iznose dirigenti, stručnjaci koji su radili sa orkestrom koji su u svojim izjavama, kao lični stav, imali pozitivan narativ o radu sa članovima CSO, njegovim mogućnostima i rastu ovog mladog orkestra".

Komentarišući konstataciju da nije poklonjena pažnja fundamentalnim potrebama CSO, Damjanović kaže da smatra da je fundamentalna potreba muzičara da sviraju i nastupaju, sarađuju, razmjenjuju iskustva i stvaraju, što im je kroz planirani program rada i saradnje sa eminentnim dirigentima i muzičarima i omogućeno, a podsjeća šta ju je zateklo kada je preuzela funkciju:

"Na dan stupanja na dužnost, 12. oktobra 2021, zatekla sam prazan sto i kompjuter, MCCG bez programa za sezonu 2021-22 koji je morao biti donešen u aprilu te godine i bez stalnog dirigenta", nabraja ona i ističe da je za kratko vrijeme, uz pomoć saradnika, osmišljen program za sezonu 2021-22 sa više od 40 koncerata i edukativnih programa.

Tako osmišljen program je uspješno doveden do kraja i već osmišljen program za predstojeću sezonu.Sve strateške i umjetničke aktivnosti koje je započela u MCCG utemeljene su na poznavanju i praćenju ranijeg rada institucije, ističe ona.

"Svaka politika koju sam donijela bila je plod duboke analize. Tako je u godini u kojoj nismo imali stalnog dirigenta i u kojoj je CSO napokon dobio svoju matičnu kuću, donijeta odluka da sva izvođenja budu u Podgorici u novoj zgradi, te da na ovaj način promovišemo našu kuću i instituciju. Sa druge strane, edukativni programi, u kojima su učestvovali i članovi CSO, su putovali širom Crne Gore i imali 12 gostovanja u drugim gradovima", navodi Damjanović u reagovanju.

Ona kaže i da je kupovina repromaterijala, te reparacija postojećih instrumenata u prošloj i ovoj godini realizovana u skladu sa potrebama i dodaje da je na tom polju, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, uspostavljena saradanja sa Ambasadom Japana iz Beograda.

"Transparentnost rada moje adminstracije, te u uvidi u finansijsko poslovanje, u svakom trenutku mogu i treba da budu predmet insteresovanja Savjeta i resornog Ministarstva, sa kojima ostvarujem profesionalnu saradnju, a navodi tim povodom koji su iznešeni od autora pisma biće predmet kojim će se baviti moj advokat", poručuje ona i dalje nastavlja:

"Cjenovnu politiku MCCG odredio je Savjet, i mi smo dužni da dosljedno primjenjujemo tu odluku. Kao kreatorka politika iz oblasti kulture smatram da sadržaji koje proizvode nacionalni teatar i nacionalna kuća muzike treba da budu dio redovnog sadržaja kulture koji se vrednuje i za čije izvođenje publika treba da participira plaćanjem karata, a da rukovodioci institucija kultura taj novac koriste za konstantno unapređenje programa. Uvažavajući sugestije koje smo dobili od članova orkestra da se njihovim učenicima iz škola i sa akademije omogući besplatno prisustvo koncertu - priredili smo besplatan ulaz na dva koncerta CSO koja su održana 13. maja i 2. juna", objašnjava Damjanović.

U reagovanju ona ističe i da je sezonu 21/22 obilježilo 27 premijernih programa, od čega je 17 premijernih izvođenja CSO, saradnja sa 10 gostujućih dirigenta i 14 solista; pet kamernih koncerata, četiri iz Edikativnog sektora i jedan balet, "što je sa repriznim izvođenjima više od 40 održanih koncerata i događaja".

"Svaka odluka koju sam donijela u toku dosadašnjeg mandata, bila je u cilju izgradnje novog imidža i pozicioniranja MCCG i Crnogorskog simfonijskog orkestra na crnogorskoj kulturnoj sceni, te približavanja kulture koju stvaramo svim građanima, kroz brojne sadržaje, edukaciju, ulaganje u mlade talente i saradnju sa relevantnim institucijama", naglašava Damjanović i zaključuje:

"To je moja vizija imidža ozbiljne institucija kulture, a sa čime se MCCG koji sam preuzela, nažalost, nije mogao pohvaliti".