U Rimu otvoren Muzej spasene umjetnosti

Izložbeni prostor Osmougaone sale je dizajniran da prikaže napore Italije, kroz strpljivu diplomatiju i sudske izazove, da vrijedne antikvitete vrati u zemlju

6936 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Muzej spasene umjetnosti u Rimu svečano je otvoren u pećinskoj strukturi koja je dio rimskih antičkih Dioklecijanovih kupatila, javlja Asošijeted pres.

Italija je bila toliko uspješna u oporavku drevnih umjetničkih djela i artefakata koji su ilegalno izvezeni iz zemlje, da je za njih stvorila muzej.

Izložbeni prostor Osmougaone sale je dizajniran da prikaže napore Italije, kroz strpljivu diplomatiju i sudske izazove, da vrijedne antikvitete vrati u zemlju, često nakon decenija u stranim muzejima ili privatnim kolekcijama.

Eksponati u novom muzeju mijenjaće se svakih nekoliko mjeseci, kako se izloženi predmeti vraćaju na ono što stručnjaci smatraju svojom teritorijom porijekla.

Inauguralna izložba se vrti oko 100 od 260 artefakata koje je pronašao nacionalni umjetnički odred karabinjera u Sjedinjenim Američkim Državama i vratio ih u Italiju u decembru prošle godine.

Izloženi komadi, koji su pronađeni tokom tajnih iskopavanja i ilegalno izvezeni, uključuju izrezbarene etrurske figurice i impozantne oslikane tegle nastale nekoliko vjekova prije nove ere.

Predmeti su ranije bili u muzejima, aukcijskim kućama i privatnim zbirkama.

U novom rimskom muzeju izlažu se predmeti "koji nikada ranije nisu viđeni u Italiji", rekao je generalni direktor italijanskih državnih muzeja Masimo Osana.

U svojoj prethodnoj ulozi, Osana je dugo bio zadužen za oživljavanje bogatstva Pompeje, starog rimskog grada u blizini Napulja, jednog od najpoznatijih arheoloških gradova na svijetu, koji su pljačkali razbojnici.

Nedavno pronađeni antikviteti su iz prerimskog doba i datiraju iz sedmog i osmog vijeka prije nove ere.

Posebno upečatljiv komad - keramička tegla visoka više od jednog metra, koja je ukrašena likovima konja i mačaka, prikazuje mitološki prizor oslijepljenja Polifema, jednookog ljudoždera.

Izložbeni prostor je dio Nacionalnog rimskog muzeja, a trenutna postavka traje do 15. oktobra, nakon čega će u muzeju biti prikazana druga serija pronađenih antikviteta.

Bonus video: