Predstava “Danilo” pobjednik Festivala dramskih amatera

Drugu nagradu osvojila je predstava „Livada puna tame“, u režiji Petra Mihajlovića i Filipa Medenice, produkcije Studija „Solaris“ iz Mojkovca, dok je treće mjesto pripalo predstavi „Kovači“, Bjelopoljskog pozorišta, u režiji Petra Novakovića

5153 pregleda 0 komentar(a)
Foto: J.Ć.
Foto: J.Ć.
Ažurirano: 16.06.2022. 12:48h

Predstava „Danilo“, u produkciji Bjelopoljskog pozorišta, za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica, proglašena je za najbolju na 51. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju.

Drugu nagradu osvojila je predstava „Livada puna tame“, u režiji Petra Mihajlovića i Filipa Medenice, produkcije Studija „Solaris“ iz Mojkovca, dok je treće mjesto pripalo predstavi „Kovači“, Bjelopoljskog pozorišta, u režiji Petra Novakovića.

Titula za najbolju žensku ulogu pripala je Slađani Merdović, za ulogu Majke Milice u predstavi „Danilo“ Bjelopoljskog pozorišta, i Sanji Ćirović, za ulogu Lujze u predstavi „Kovači“, istog pozorišta, dok je nagrada za mušku ulogu dodiljenena glumcima istog pozorišta Predragu Vukojeviću, za ulogu Danila Kiša u predstavi „Danilo“ bjelopoljskog pozorišta, i Vladu Tomoviću, za ulogu Petera u predstavi „Kovači“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu.

Žiri, u sastavu Jovana Bojović, Branka Otašević i Izet Mulabegović, istakao je da su odluke bile jednoglasne, ali da je pred njima bio izuzetno težak zadatak.

foto: J.Ć.

Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljena je Davudu Bahoviću, za ulogu Automehaničara u predstavi „Ordinacija“ dramskog studija „Entuzijasti“ Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara, kao i Jovani Šobić, za ulogu u Medicinske sestre u predstavi „Ordinacija“ dramskog studija „Entuzijasti“ Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara, kao i Andrei Drašković, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

Specijalna nagrada za afirmaciju dječijeg stvaralaštva dodjeljuje se Aliji Redžematoviću, za predstavu „Kako je Edina postala princeza fina“ dramskog studija JU Centra za kulturu „Husein Bašić“ iz Plava, a za produkciju bjelopoljskom pozorištu Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“ Bijelo Polje.

Nagrada za najbolju scenografiju uručena je Milivoju Miću Kovačeviću, za predstavu „Kovači“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“, kostim Nusreti Kojić, za predstavu „Kako je Edina postala princeza fina“ dramskog studija Centra za kulturu „Husein Bašić“ Plav, za izbor muzike, Draganu Kneževiću, za muziku iz predstave „Narkotik bluz“ Akordovog teatra za mlade iz Nikšića, dok je najbolju autorsku muziku nagrađen Petar Mihajlović za predstavu „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac.

Nagrada za autorski projekat dodjeljuje se Vladimiru Kosiću, za predstavu „Ko je ubio princezu Mont“ Centra za razvoj umjetnosti „Helaforija“ i JU „Zahumlje“ Nikšić, eksperimentalni pristup Sejfu Seferoviću, za predstavu „Pogledaj dom svoj đaole“ Pozorišne radionice „Dodest“ KIC-a „Budo Tomović“ Podgorica, a za originalan rediteljski rukopis i scensko istraživanje Vukiću Antoviću, za predstavu „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić, koji je dobitnik i nagrade za najbolji dramski tekst.

Nagrada za najbolju režiju dijele Dragan Koprivica, za predstavu „Danilo“ Bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu, Filip Medenica i Petar Mihajlović, za predstavu „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac, za najboljeg mladog glumca proglašen je Matija Gredić , za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić, dok je za glumačku bravuru priznanje pripalo Milanu Erakoviću, za ulogu u predstavi „Narkotik bluz“ Akordovog omladinskog teatra Nikšić, a za bravuru nagrada„Fuad Zaimović – Strela“ dodijeljena je Srđanu Neneziću, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić.

predstava Danilo
foto: Jadranka Ćetković

Nagrada za najbolju mušku epizodu pripala je Jusufu Bajramspahiću, za ulogu Oca Eduarda u predstavi „Danilo“ bjelopoljskog pozorišta Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“, za žensku epizodu Luciji Drenovac, za ulogu Svirene u predstavi „Pogledaj dom svoj đaole“ Pozorišne radionice „Dodest“ KICa „Budo Tomović“ Podgorica. Za partnerstvo u igri priznanje je pripalo Jovani Bulatović i Novici Medenici, u predstavi „Livada puna tame“ Studija „Solaris“ Mojkovac.

Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje uručena je Draganu Kneževiću, iz Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.

"Umjetnički praznik"

Obrazlažući odluku, predsjednica žirija dramaturškinja Jovana Bojović je kazala da su predstave odisale različitim kvalitetima - vještim zanatskim pozorišnim rješenjima, svježinom i umjetničkom hrabrošću, ali i radošću igre namijenjene najmlađoj publici.

“Proteklih šest dana imali smo priliku da kao publika budemo dio jednog teatra koji korespondira sa savremenim gledaocem, provocira ga i navodi na razmišljanje. Stoga pohvaljujemo i posvećen rad mentora, koji svoju energiju i znanje posvećuju radu sa mladim ljudima. Ali i te mlade ljude, koji su pokazali svoje talente, a posebno moramo akcentovati umjetnički rad Vukića Antovića, pred kojim niko od publike, a ni mi iz žirija, nije ostao ravnodušan. I 51. Festival dramskih amatera još jednom potvrdio da zaslužuje pažnju javnosti, kao i mjesto u strateškom planu, koje bi zagarantovalo i finansijsku podršku“, istakla je Bojović.

Reditelj nagrađenog komada, i ujedno i jedan od najboljih reditelja na festivalu Dragan Koprivica, kazao je da je festival bio umjetnički praznik dramskog amaterizma i da su opet pobijedili umjetnost i pozorište.

„Crna Gora mora biti ponosna, jer je ovo festival koji je iznjedrio brojna zvučna imena iz sfere pozorišta, a ove godine se desio jedan divni zaokret, dominirala je mladost, novi mladi ansambli. I pored toga što država ne posvećuje dovoljno pažnje ovom festivalu, što treba ispraviti, Bijelo Polje je učinilo sve da ovaj festival protekne u najboljem mgućem redu i u dinamici na kojoj bi pozavidjeli i najveći profesionalni teatri”, kazao je Kopricica. „Kako godine idu, te nagrade kojih u Bjelopoljskom pozorištu imamo pregršt, raduju, ali i obavezuju, jer svake naredne godine i u svakom narednom projektu moramo biti na tom nivou koji se očekuje od nas i na koji je navikla publika u Bijelom Polju, ali i žiri koji prate ovaj festival”; kazao je glumac Bjelopoljskog pozorišta Predrag Vukojević, koji je pohvalio dobru organizaciju i publiku.

Jedan od reditelja predstave „Livada puna tame“, Studija „Solaris“ iz Mojkovca, koja je i premijerno izvedena, kazao je da je zadovoljan osvojenim drugim mjestom, ali da je motiv dolaska na festival isključivo umjetnost.

„Možda je tajaktuelni momenat žens ke patnje bio i ključni za osvajanje priznanja“, kazao je on.

Otkriće festivala je i mladi Vukić Antović iz Nikšića, koji je kao gimnazijalac napisao tekst „Besmrt u Kopenhagenu“,Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, pa i ne čudi što je među nagrađenim učesnicima. KOmad je napisao prošle godine, kada je imao 17 godina, a proizašao je iz ljubavi prema čitanju, koja je prerasla u ljubav prema pisanju.

“Komad je jedna vrsta pobune, ali ne pankerske, već elitističke, pobune protiv svijeta i površnosti svijeta u kojem živimo. Zaista sam jako srećan, sjajno je sve izgledalo na sceni, a sjajno je bilo raditi i sa ljudima, iz više razloga, kao novo iskustvo, ali i prijateljstvo”, kazao je Antović, ističući da mu ovo priznanje znači, tim prije što je ovo prvo njegovo djelo.

Nagrade u Centru za kulturu u Bijelom Polju uručili su Centra za kulturu Milko Kovačević i predsjednik Savjeta festivala Moamer Kasumović.

Na FDA u Bijelom Polju od 10.do 15. Juna nastupilo je šest predstava iz više crnogorskih gradova.

Bonus video: