Antikabare "Džentlmen": Podsjećanje na emocije za koje nemamo vremena

Premijera komada biće upriličena večeras u Podgorici, u sali Dodest KIC-a "Budo Tomović", a ulaz je besplatan

2070 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Premijera poetsko-muzičkog performansa, antikabarea “Džentlmen”, biće izvedena večeras u Podgorici u sali “Dodest” Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova. Ulaznice su besplatne, ali ih je potrebno preuzeti na biletarnici KIC-a zbog ograničenog broja mjesta.

Autor komada je crnogorski pisac i dramaturg, urednik dramskog programa KIC-a Obrad Nenezić, koji je pisao poeziju za “Džentlmena” i koji potpisuje režiju. Kompozitorka i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić, uloga je povjerena glumcu Jovanu Daboviću, a projekat je nastao u koprodukciji KIC-a “Budo Tomović” i Kulturnog centra Bar.

Repriza antikabarea je već sjutra u Dodestu, u Podgorici, a nakon tog izvođenja poetsko-muzički performans biće premijerno izveden i na Ljetnjoj sceni Starog Bara, najavljuju koproducenti.

”Ako danas kabare poznajemo kao žanr koji želi da zabavi publiku, onda je antikabare ‘Džentlmen’ sušta suprotnost tome. Možda najbliža namjera antikabarea je u počecima kabarea kad se razvio kao alternativni pravac da bukvalno sačuva poetiku, a samim tim i publiku, od pozorišnog vatrometa koji se događao još od stidne pa nadobudne pojave avangarde, koja je poput poplave nosila sve pred sobom, pa i one svoje potporne stubove, bez kojih je bila obesmišljena, a to su poetika i publika. Sačuvati poetiku i publiku je i naš cilj. Pogotovo danas kad nas podsredstvom masovnih medija i društvenih mreža ubjeđuju da smo na rubu apokalipse, čas one apsurdne da ćemo umrijeti od dosade i nekreativnosti, a potom one sramotne da se i dalje ubijaju djeca zarad osvajanja teritorija ili opstanka neke, svakako, prolazne vlasti. U svakom slučaju ni jedno ni drugo nije tačno, ali je komično i još gore tragično, jer ljudi umiru, a umjetnost će preživjeti”, objašnjava Nenezić.

Glumac Jovan Dabović za “Vijesti” kaže da su komad stvarali sa nadom da će ga publika lijepo prihvatiti i spoznati njihov jezik i sopstvene emocije, ali da su ipak sve to radili, prije svih, za sebe.

”Uspjeli smo da stvorimo jedno rijetko djelo, sa nadom da će ga publika prihvatiti na najbolji mogući način. Ipak, sve smo radili u nadi da ćemo na neki način prvenstveno oplemeniti sebe, pa tek onda publiku. Mislim da je ovaj komad potreban, neophodan i raritetan u Crnoj Gori, da se ovako nešto nije desilo ranije, posebno jer je kompletan projekat autorski”, poručuje Dabović.

Nenezić dalje ističe da antikabare “Džentlmen” nije stvoren da se nameće i kaže da neće riješiti nijedan veliki problem, bilo u geopolitici i društvu, pa ni autorima, ali je zato ekipi koja je radila na njemu priuštio nezaboravan proces.

”Za nama su mjeseci i mjeseci neprestanog rada na poeziji i muzici, za koje su vrijeme autori shvatili da ne samo da postoji prostor za čistu poetiku, već da taj prostor nikad nije bio ni upitan, jer taj prostor je sam čovjek, a kad, koliko i hoće li uopšte zakoračiti u tu svoju bezgraničnost to je na njemu samom”, piše Nenezić o komadu.

A s obzirom na to da ovaj poetsko-muzički performans, kako su ga nazvali, neće pokrenuti geopolitičke, dnevnopolitičke, egzistencijalne, filozosfke ili neke slične dubinske teme, djeluje da okupljeni trio njime gledaoce vraća emocijama koje su (p)ostale zapostavljene na platformi svih drugih problematika koje se nameću u brzim društvenim tokovima. Da li smo i koliko zaboravili na sopstvene emocije, na ljubav, srdžbu, bol, romantiku, Dabović kaže da jesmo, u potpunosti.

”Ne možeš nešto da zaboraviš malo ili puno, nego ili zaboraviš ili ne, a mi jesmo zaboravili na emocije i na ljubav. Zaboravili smo iz prostog razloga što su mediji toliko moćni da kada objave bilo kakvu potresnu vijest sva pažnja se usmjeri ka tome, a i dalje se funkcioniše po tom nekom stresnom modu loših vijesti. Mi sa druge strane, ipak, pokušavamo da postignemo nešto više sa nekom nježnom i lijepom stvarnošću, jer to što ja govorim na sceni, a što je Obrad napisao, jeste stvarnost. Volio bih da udahnemo toplinu i milinu, iako nije sve ni toliko toplo i milo, jer ima i onih emocija koje nijesu samo čista ljubav, ali dolaze uz ljubav i nekada ih je fino osjetiti, iako donose i pomalo netrpeljivosti, nekada i neke vrste mržnje, pa možda i ljubomore... U svakom slučaju, cilj nam je da se podsjetimo emocija za koje u ovom vremenu nemamo vremena, a to su emocije koje dolaze iz ljubavi i koje donose ljubav”, ističe Jovan Dabović.

Antikabare “Džentlmen” ima svoju dramsku formu i strukturu, objašnjava autor Nenezić i dodaje da je ona, pak, sekundarna u odnosu na impresiju koju izaziva spoj poezije i muzike.

”Muzike, koja opet, prati poeziju i umjesto da je kroti, ona joj daje slobodu koja je ograničena jedino vremenskim izvođenjem, ali ostaje kao utisak ili otisak poput tetovaže u gledaočevoj percepciji i recepciji. Tetovaže koja se ne briše. Koja nije modni detalj. Ni broj. Ni pripadnost... Već određenost i trajanje. Što je svrha svake umjetnosti”, zabilježio je Nenezić i dalje otkrio šta se može očekivati u ovom komadu:

”’Džentlmen’ se obraća jednoj, imaginarnoj ženi, koja je njegov ‘Crno-bijeli svijet’, ‘Neizdrž’, ‘Gospod, ali ne i Bog’... Njegov ‘Centar svijeta’, ali ne samo kao žena, već personifikacija života, sa svim njegovim vrlinama i manama, izazovima i nedaćama, radostima i ljepotama... Odnosno, ‘Džentlmen’ će nam interpretirati i ispjevati čitavu ‘Istoriju njihove bolesti’ u kojoj je ljubav uzrok i posljedica za sve motive od kojih se živi i od kojih se, napokon, i umire”, poručio je pisac i dramaturg Obrad Nenezić.

Jovan Dabović poziva publiku da dođe i osjeti komad, da oslušne ono što govore stihovi i muzika.

”Ulaz je besplatan i tako svi mogu iskoristiti priliku da pogledaju ovaj komad. Publiku pozivam da dođe, da zažmuri i sluša... Mogu oni gledati, ali neka zažmure na događaje i okolnosti u društvu i neka oslušnu nas na sceni, biće dovoljno i da se nasmiju i naježe, možda da zaiskri i neka suza u oku, ali sigurno je da će se emocije probuditi”, najavio je Dabović.

Saradnja koja obećava

Saradnja Obrada Nenezića i Jovana Dabovića odavno je poznata crnogorskoj publici nakon više njihovih zajedničkih projekata, a sve je počelo jednom vrhunskom predstavom 2016. godine, “Sveti i prokleti”, pa se nastavilo i preko “Palasture” i “Kontraevolucije”, a sada je tu i “Džentlmen”. Ovoga puta pridružila im se i uspješna crnogorska kompozitorka o kojoj Dabović ima samo riječi hvale.

”Obrad i ja smo dobar tandem već dugi niz godina i do sada funkcionišemo baš kako treba, odlično! Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Što se Bobane tiče, mogu da kažem da je ona jedno predivno talentovano biće koje tek treba da dobije priliku i šansu da radi i pokaže šta sve može. Za ovu priliku je napravila predivne kompozicije za pjesme koje je Obrad napisao. Čućete i shvatićete o kakvom se kompozitoru radi. Ne bih rekao da na početku karijere, ali finim koracima je zakoračila u te vode”, istakao je Dabović, a na osnovu čega djeluje da saradnja ovog trija definitivno obećava dobar projekat.

Kostime je radila Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, svjetlo Dražen Milić, a scenografiju potpisuje Darko Musić.

Bonus video: