”Odrazi” Balše Gobovića

Postavku u Perjaničkom domu u Podgorici otvoriće večeras dekanica FVU Univerziteta Mediteran, Marija Džoganović

530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar savremene umjetnost
Foto: Centar savremene umjetnost

Izložba “Odrazi”, profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, Balše Gobovića biće otvorena večeras u Podgorici, u 19 časova u Galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti dekanica Marija Džoganović, tekst za katalog potpisuje muzejski pedagog Vuk Vuković, a postavka se može pogledati do 23. juna.

”Prije svega, iz pogleda prognajmo svu preostalu patetičnost, pa tek onda pristupimo čitanju fotografija Balše Gobovića, jer one probijaju koncept ‘političke korektnosti’, pripitomljenog prostora distanciranog Drugog, koji je u redu sve dok ne uznemirava (ne prekoračuje) našu zlatnu zonu komfora. Nema (ne)uspjele fotografije, čitajući je retrospektivno (da: svaka je fotografija već uvijek istorijska, ona tek ima da oživi, dovoljno je da u tom pogledu dokučimo da nema istinski novog bez ponavljanja), ona je uhvatila traženo. Dakle: portret pokazuje potpunost fotografisanog, odabir je dio estetske strategije, put projekta”, zapisao je Vuković.

Profesor fotografije, Balša Gobović je dio FVU tima od 2018. godine. Diplomirao je na Fakultetu za medije i dizajn u Čarlstonu, a 2015. magistrirao na prestižnom SCAD-u (The Savannah Colledge of Art & Design) u Atlanti. Ovo je njegova osma samostalna izložba.

Bonus video: