Stvaralaštvo je put ka rješenju problema

”Stvaralaštvo je put ka rješenju većine problema u kojima se nalazimo iz raznih razloga. Upravo je stvaralaštvo i kultura par excellence vrsta komunikacije koja društvu obezbjeđuje i mogućnost sporazuma. Iz tog razloga”, istakla je Đukić

1201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Međunarodni književni festival “Odakle zovem” biće održan od 30. juna do 4. jula u Podgorici, na platou knjižare “Karver”, najavila je glumica i menadžerka festivala Varja Đukić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Za ovogodišnji slogan, “Na lijevoj strani - Vena amoris”, Đukićeva kaže da je podstaknut romanom “Republikanci” čija je autorka i jedna od gošći ovogodišnjeg, 14. izdanja, Sesil Gilber iz Francuske. Ona će se na festivalu predstaviti prvog dana festivala u 21 čas, a njena je posjeta rezultat saradnje Francuskog instituta u Podgorici čiji je direktor Loran Gonsalves govorio na konferenciji.

”Bilo nam je veliko zadovoljstvo da podržimo ovaj festival književnosti jer smatram da ih nema dovoljno, a istovremeno i kritike, na čemu u Francuskoj posebno insistiramo. Pored toga, svi smo svjesni da je za nama period kada je kultura bila u zapećku. Sada nas raduje aktiviranje kulturnih dešavanja koje će Francuski institut u Podgorici i dalje podržavati, a volio bih da se za događaje poput ovih zainteresuje i mlađa publika”, poručio je Gonsalves.

Đukićeva je dodala da su umjetnost i književnost ključni za opšti društveni i individualni razvoj i toleranciju.

”Stvaralaštvo je put ka rješenju većine problema u kojima se nalazimo iz raznih razloga. Upravo je stvaralaštvo i kultura par excellence vrsta komunikacije koja društvu obezbjeđuje i mogućnost sporazuma. Iz tog razloga”, istakla je.

Pored Sesil Gilber, ona je najavila i da će se na festivalu predstaviti i jedna od najpopularnijih savremenih čeških autorki Alena Mornštajnova, i to drugog dana festivala.

”Izuzetno mi je drago što u drugoj godini naše saradnje imamo mogućnost da dovedemo i predstavimo vam jednu od najboljih čeških autorki koja je, pored toga što se bavi pisanjem romana, bila i sudski tumač i prevodilac. U romanima Alene Mornštajnove možete naći razna dešavanja, priče ljudi, sjećanja na rat i to je suština njenog pisanja - da prikaže sudbine ljudi. Mogu vam prenijeti da se Alena raduje posjeti Crnoj Gori, dolasku i predstavljanju na festival”, kazala je na konferenciji zamjenica ambasadorke Republike Češke u Podgorici, Petra Ali Dolakova.

Pored njih, učesnici će biti brojni autori iz regiona i Evrope među kojima su i: Gabriela Babnik, Teona Strugar Mitevska, sa filmom “Bog postoji, njeno ime je Petunija”, Emina Smailbegović, Milica Vučković, Marija Dragnić, Damir Uzunović, Aleksandar Milosavljević, Feđa Štukan, Petar Milat, Dragan Markovina i mnogi drugi, a zvaničan program obuhvata i snimak razgovora sa Dubravkom Ugrešić koji će voditi Petar Milat.

”Na samom kraju biće organizovan i razgovor ‘Antifašistički ustanak’”, a satnica programa biće poznata uskoro, najavila je Đukićeva.

J. K.

Bonus video: