Nacrtana džinovska karikatura na trgu u Pljevljima: Počeli "Dani humora i satire"

Završno veče Dana humora i satire "Vuko Bezarević" održaće se u subotu 18. juna u 20 časova u sali pljevaljskog Centra za kulturu

2527 pregleda 0 komentar(a)
Karikatura na Trgu "13. jul, Foto: Opština Pljevlja
Karikatura na Trgu "13. jul, Foto: Opština Pljevlja

Crtanjem džinovske karikature na Trgu "13. jul", zvanično otpočela tradicionalna trodnevna manifestacija "Dani humora i satire" posvećena profesoru Vuku Bezareviću – pljevaljskom piscu i esejisti, prepoznatom po svojim humorističko – satiričnim radovima.

U okviru manifestacije koja se ove godine 34. put održava u Pljevljima sinoć je pred prepunom salom, na Velikoj sceni Centra za kulturu, izvedena premijera predstave "San ljetnje noći".

Ta predstava je adaptacija pozorišne komedije Vilijema Šekspira, a rađena je u produkciji JU Centar za kulturu Pljevlja.

Sastoji se od više isprepletanih kompleksnih priča koje se vrte oko braka Tezeja i Hipolite.

"San ljetnje noći" je romantična komedija u kojoj elementarna sila ima glavnu ulogu, a prepoznatljiva je u čarima koje donosi jedna ljetnja noć.

Dvadeset pet glumaca-amatera, starosti od sedam do 57 godina, pod vođstvom reditelja Jovana Ljubenovića, pokazalo je izuzetno glumačko umjeće.

Publika je njihov trud nagradila višeminutnim aplauzom.

Scenografiju i kostime uradile su Zorica Bajčeta i Nataša Cmiljanić.

"Humorističko – satirično miletisanje“ biće organizovano večeras kao i prethodnih godina u Milet – bašti, sa početkom u 19.30 časova. U programu će učestvovati Uroš Petrović, Jovo Čulić, Tode Nikoletić, Igor i Aleksandar Šuković, Marko Puljiz, Big mama Selma, a biće upriličen i muzički koncert poznate "YU grupe".

U organizaciji Narodne biblioteke Stevan Samardžić, sjutra , sa početkom u 18 časova biće upriličeno pjesničko – satirično veče na kome će učešće uzeti humorističari iz regiona.

Istog dana, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Umjetničke galerije Vitomir Srbljanović biće otvorena izložba mladih karikaturista, a u 19.30 izložba karikatura sa Konkursa "Risto Pejatović".

Završno veče Dana humora i satire "Vuko Bezarević" održaće se u subotu 18. juna u 20 časova u sali pljevaljskog Centra za kulturu.

Prisutnim ljubiteljima humora i satire obratiće se organizatori manifestacije, koji će dobitnicima nagrada "Tipar", "Mladi Tipar", "Vuko Bezarević" i "Risto Pejatović" uručiti priznanja.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Tipar" je Milan R. Simić iz Velike Plane za knjigu aforizama "Kapa dole" u izdanju "Nove artije" iz Paraćina.

Nagradu "Vuko Bezarević" za neobjavljenu satiričnu priču dobio je rad "Upoznavanje sa sobom", pod šifrom "Čaprijez", autora Janka Jelića iz Nikšića.

Nagrada "Mladi Tipar" za ciklus od 10 aforizama, za koju pravo učešća imaju autori do 30 godina sa prostora bivše SFRJ, dodjeljena je se ciklusu aforizama po šifrom "SATIRA SATIRE", autora Jovana Zafirovića, studenta sociologije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Glavnu nagradu za karikaturu dobio je Milanko Kaličanin iz Kraljeva.

Na završnoj večeri manifestacije učešće će uzeti: aforističari Branko Vuković, Milenko Šarac, Dejan Tofčević, Miodrag Stošić, Milan Todorov, Ljupka Cvetanović, Marjan Angelovski, Bojan Bogdanović, Ekrem Macić, stand up komičar Srđan Jovanović, dok će stihove Vukove satirične poezije govoriti Andrea Gačević.

Bonus video: