"Ono što je bio Vito Nikolić za Nikšić, to je Vuko Bezarević za Pljevlja"

"Svojim humorističko satiričnim djelima zavrijedio je značajne nagrade i priznanja čime je sve Pljevljake zadužio da gaje i čuvaju tradiciju čiji je naš Vuko i sam kreator", kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević

8635 pregleda 1 komentar(a)
Sa koncerta YU grupe, Foto: Goran Malidžan
Sa koncerta YU grupe, Foto: Goran Malidžan

"Ono što je bio Vito Nikolić za Nikšić, Risto Ratković za Bijelo Polje to je Vuko Bezarević za Pljevlja", kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević na završnoj svečanoj večeri ovogodišnjih Dana humora i satire Vuko Bezarević, koji su ove godine po 36 put održani u Pljevljima.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Tipar je Milan R. Simić iz Velike Plane za knjigu aforizama "Kapa dole" u izdanju "Nove artije" iz Paraćina. Nagradu "Vuko Bezarević" za neobjavljenu satiričnu priču dobio je rad "Upoznavanje sa sobom", autora Janka Jelića iz Nikšića.

Nagrada "Mladi Tipar" za ciklus od 10 aforizama, za koju pravo učešća imaju autori do 30 godina sa prostora bivše SFRJ, dodjeljena je ciklusu aforizama autora Jovana Zafirovića, studenta sociologije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Glavnu nagradu za karikaturu dobio je Milanko Kaličanin iz Kraljeva.

Pozdravljajući učesnike ovogodišnje manifestacije predsjednik Opštine je istakao da je Vuko Bezarević jedan od utemeljivačli savremene satire u Crnoj Gori i u cijelom regionu.

"Svojim humorističko satiričnim djelima zavrijedio je značajne nagrade i priznanja čime je sve Pljevljake zadužio da gaje i čuvaju tradiciju čiji je naš Vuko i sam kreator. Kao i svaki put na ovakvim manifestacijama ne možemo a da se ne sjetimo i da se ne zorimo da je naš Vuko 1976. godine dobio prestižnu Domanovićevu nagradu za satiru Čovjek koji kreira. Te da je điri koji mu je nagradu dodjelio bio sastavljen od velikana pisane riječi Meše Selimovića, Vlada Bulatovića Milovana Vitezovića...

"U nažalost kratkom ovozemaljskom trajanju Vuko Bezarević je uspio da opazi i najtananiji način da opiše i ovjekovječi sve naše vrline i mane naše karakterne osobine i našu svakodnevnicu i da sve to saopšti na lucidan i duhovit način. Vrijednost profesora Vuka Bezarevića ogleda se i u trajanju njegovog djela, ne samo u Crnoj Gori već i u državama našeg regiona", rekao je Kovačević.

Naša obaveza, istakao je on, da kroz ovakve i slične manifestacije ali i Jugoslovenski muzej homora i satire koji u pljevaljskoj Galeriji već 30 godina čuva bogat fundus satiričnih zbirki, tekstova karikatura, "prezentiramo i prenesemo mladim naraštajima obavezu sjećanja na izuzetnost koju su nam ostavili naši prethodnici među kojimma značajno mjesto pripada Vuku Bezareviću".

"Naš dug prema Vuku i njegovom bogatom nasleđu je i ova manifestacija koja pod njegovim imenom okuplja najbolje satiričare zemalja nastalih od Jugoslavije", rekao je prvi čovjek grada.

Na završnoj večeri manifestacije učestvovali su aforističari Branko Vuković, Milenko Šarac, Dejan Tofčević, Miodrag Stošić, Milan Todorov, Ljupka Cvetanović, Marjan Angelovski, Bojan Bogdanović, Ekrem Macić, stand up komičar Srđan Jovanović, dok je stihove Vukove satirične poezije govorila Andrea Gačević.

U okviru ovogodišnje manifestacije u petak je na Velikoj sceni Centra za kulturu, izvedena premijera predstave “San ljetnje noći”.

Predstava “San ljetnje noći” je adaptacija pozorišne komedije Vilijama Šekspira, a rađena je u produkciji JU Centar za kulturu Pljevlja. Sastoji se od više isprepletanih kompleksnih priča koje se vrte oko braka Tezeja i Hipolite. San ljetnje noći je romantična komedija u kojoj elementarna sila ima glavnu ulogu, a prepoznatljiva je u čarima koje donosi jedna ljetnja noć.

Dvadeset pet glumaca -amatera, starosti od 7 do 57 godina, pod vođstvom reditelja Jovana Ljubenovića, pokazalo je izuzetno glumačko umjeće. Publika je njihov trud nagradila vi[eminutnim aplauzom.

Scenografiju i kostima uradile su Zorica Bajčeta i Nataša Cmiljanić.

Isto veče u Milet bašti organizovano je “Humorističko – satirično miletisanje“.

U programu će učestvovati Uroš Petrović, Jovo Čulić, Tode Nikoletić, Igor i Aleksandar Šuković, Marko Puljiz, Big mama Selma, a nakon toga je organizovan muzički koncert poznate „YU grupe“.

O organizaciji Narodne biblioteke Stevan Samardžić, organizovano je i pjesničko – satirično veče na kome su učešće uzeli humorističari iz regiona, a u prostorijama Umjetničke galerije Vitomir Srbljanović otvorena je i izložba mladih karikaturista, a u 19.30 izložba karikatura sa Konkursa „Risto Pejatović“.

Bonus video: