Nedostatak slobode i odsustvo empatije i solidarnosti

Izložba "On the move" predstavlja fotografije Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Viraljić i Gorana Boričića, a biće otvorena do 6. jula

899 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba fotografija “On the move” Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Vitaljić i Gorana Boričića biće otvorena danas u Podgorici, u Kuslevovoj kući, u 19 časova.

Dvadeset fotografija četiri odabrana autora iz regiona predstavljaju refleksiju o temeljnim vrijednostima Evropske unije, koje se smatraju i univerzalno ljudskim, piše u najavi. Polazište je, dijelom, i Šumanova deklaracija, čija se 72. godišnjica upravo navršila.

Cilj projekta je da se iz različitih pozicija sadašnjosti i prošlosti kritički preispitaju dijeljene evropske vrijednosti

"Šta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako živjeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku. U odgovoru kroz objektive čitamo da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti", navodi se u najavi izložbe.

Postavka će biti otvorena do 6. jula, u periodu od 12 do 20 časova, osim ponedjeljkom.

Grupna izložba autorske ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore realizuje se kroz programa Evropske unije “Evropa za građane”, a u okviru projekta “Različiti putevi - zajedničke vrijednosti”. Ovaj projekat vodi Centar za građansko obrazovanje, u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom "forumZFD" iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd (HBS).

Cilj projekta je da se kritički preispitaju dijeljene evropske vrijednosti, iz različitih pozicija naših istorija i sadašnjosti.

Bonus video: