Koncert „Evropa kroz filmsku muziku”

Specijalno oformljen ansambl “Creation” nastupiće večeras u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici, povodom Svjetskog dana muzike

5587 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Povodom Svjetskog dana muzike 21. juna, Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” u saradnji s Francuskim institutom organizuje koncert posvećen filmskoj muzici pod nazivom “Evropa kroz filmsku muziku”, a koji će biti upriličena večeras u Podgorici, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 časova.

U okviru muzičkog programa KIC-a tim povodom je oformljen ansambl “Creation” koji broji dvadesetak domaćih muzičara-instrumentalista koji će zajedno izvesti raznovrstan i nesvakidašnji program originalne filmske i primijenjene muzike pod upravom gostujućeg dirigenta Žan-Mišel Despena iz Pariza.

Među raznovrsnim repertoarom, biće premijerno izvedena muzika koju je komponovao francuski kompozior Kamij Sen-Sans za nijemi film “Ubistvo vojvode od Giza” iz 1908. godine. Ova muzika do sada nije izvođena ni u našem regionu. Repertoar sadrži i originalne muzičke teme iz kultnih filmova poput “Sinema Paradizo” Đuzepea Tornatorea, “Prezir” Žan-Lik Godara, “Šerburški kišobrani” Žaka Demija, “Ljeto ‘42” Roberta Maligana, “Misija” Rolanda Žofea, “Čudesna sudbina Amelije Pulen” Žan-Pjer Ženea, te “Psiho” Alfreda Hičkoka; uz to i popularno djelo “Adagio” Semjuela Barbera koje je primjenjivano u brojnim filmovima evropske i američke produkcije.

”Filmska muzika iz pera poznatih kompozitora poput Enija Morikonea, Mišela Legrana, Jana Tjersana, Bernarda Hermana i drugih poznatih autora koji su svojom muzikom doprinosili pokretnim slikama, davali im specifične emocije i činili ih još popularnijim ostala je u pamćenju gledalaca i filmofila. Muzičko izvođenje filmskih tema pratiće kadrovi iz navedenih filmova”, navodi se u saopštenju.

Ansambl “Creation” čine muzičari koji na različite načine učestvuju u muzičkom programa KIC-a, i to: pijanistkinje Vladana Perović i Nataša Popović; violinisti Marko Simović (koncert-majstor), Marija Đuranović, Dušan Rakonjac, Tanja Bogdanović, Luka Perazić, Milena Jaramaz i Viktor Huter; violisti Petar Obradović, Vladislava Drašković, Ana Perić i Gljeb Bednjakov; violončelisti Darko Kolanda i Milena Đurović; kontrabasisti Ana Zvicer i Vasilije Gagović; flautistkinja Žana Lekić, oboistkinja Nadica Ristić Simović, klarinetista Damjan Begović, hornisti Maša Tulić Begović i Dario Krivokapić, fagotista Georgi Kalajdjiev i drugi.

Dirigent Žan-Mišel Despen je istovremeno i pijanista i trubač. Studirao je dirigovanje pod mentorstvom Žerara Devosa, Žan-Sebastjen Beroa i Serđua Čelibidakea. Njegove studije muzike su obilježene brojnim nagradama i zlatnim medaljama. Od 1997. godine, prenosi svoje znanje uspješnim i talentovanim mladim muzičarima koji su željni da savladaju rad na tehnici sviranja u orkestru. Završio je studije muzike u Nansiju, a zatim i na Sorboni i Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. I ranije je sarađivao sa KIC-om “Budo Tomović”.

Bonus video: