Preminuo legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk

Kultni umjetnik režirao je više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju

4128 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. vijeka, umro je u 98. godini, saznaje agencija Frans pres u njegovom okruženju.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji, ali veliki dio svoje karijere proveo je u Francuskoj, gdje je na čelu svog pariskog teatra Le Buf di Nor (Les Bouffes du Nord) preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno, Bruk je umro u subotu.

Krajem 1960-ih poslije desetine uspjeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku, gdje je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom „praznog prostora“.

Kultni umjetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad „Mahabharata“ o indijskom epu od devet sati (1985) adaptiran je za film 1989. godine.

Tokom 1990-ih kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa „Divni dani“, kritičari su ga pozdravili kao najbojeg reditelja koji je London imao.

Poslije avanture od više od 35 godina u teatru „Buf di Nor“ Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvijek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvijek ponavlja da su njegovi komadi namijenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.

Bonus video: