Bivanje umjetnikom je stalan životni proces

Izložba studenata završnih godina osnovnih i master studija FLU otvorena je u Galeriji 42 na Cetinju, a tom prilikom dodijeljene su i nagrade najboljim studentima u prethodnoj godini

3476 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Lazar Pejović
Foto: Lazar Pejović

Godišnja izložba studenata završnih godina osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju otvorena je u Galeriji 42 na Cetinju, kao i u prostorijama FLU. Izložba je nazvana “Ne možemo se osloboditi umjetnosti”, a upriličena je nakon tri godine pauze, što se nije desilo od osnivanja Fakulteta.

Tradiciju staru koliko i FLU prekinuo je proces preseljenja u novu zgradu, ali i pandemija virusa korona, obrazloženje je FLU na sajtu Univerziteta Crne Gore. Ipak, ovogodišnja izložba ima i svoju prednost.

”Ove godine izložba se prvi put održava u novoj zgradi Fakulteta tako što će svi ateljei osnovnih i master studija imati sopstvene postavke i biti otvoreni za javnost. To će pružiti neposredan uvid u akademsku ponudu i program rada svih studijskih programa i modula koji se izučavaju na fakultetu”, ističe se u najavi.

Ovogodišnju izložba prati i posebno sadržajan katalog koji objedinjuje sve radove i izjave diplomiranih studenata, a u kojem istoričarka umjetnosti dr Svetlana Racanović u svom tekstu sublimira postavku ističući da je “biti umjetnik” cjeloživotni poziv i proces i nije vještina ili teorija koja se savlada jednom za svagda.

”Istinska umjetnička edukacija, emancipacija i samorealizacija ne poznaje ni granice niti postavlja vremenske odrednice između perioda mladalačkog sticanja umjetničkih znanja i vještina i zrelijeg profesionalizovanja svoga rada. Istinsko umjetnikovanje, postajanje umjetnikom i bivanje umjetnikom je stalan, povezani i samoprodukujući životni proces kojim se stiče otpornost na fiksirane pozicije i iluziju sigurnosti, na sitničavosti i kalkulacije, na ‘linije manjeg otpora’ i ‘hvatanja prečica’, na grandiozne ambicije, na štetne konformizme ali i logiku žrtvovanja, na falična interesna udruživanja i trgovanja sopstvenim umjetničkim idejama i ličnim integritetima”, istakla je Racanovićeva.

Ona dodaje i da “istinsko umjetnikovanje ne traži masivne umjetničke mobilizacije i revolucionarne akcije”, ali ni reklamne kampanje i lansiranje u “svijet bogatih i slavnih”.

”Na početku i na kraju, u vremenima zaoštravanja kriza i u vremenima njihovog popuštanja, u svako vrijeme, istinsko umjetnikovanje znači njegovati svoju senzitivnost, otvorenost da se osjeti, shvati i prihvati, kao jednako važno, sve što nas okružuje, što nas povređuje i uzbuđuje, što nas onespokojava i daje mir, što uspostavlja naš životni horizont. O tom svijetu i životu treba govoriti živim umjetničkim jezikom, jezikom današnjice. Tako se ograđuje, obrađuje i brani zona sopstvenog užitka, sopstvene slobode i pronađenog smisla i ta zona je naš jedini posjed u vremenima velikih otuđenja”, poručila je Racanovićeva.

Svečano otvaranje izložbi bila je prilika i da se istaknutim studentima uruče nagrade za ostvarene rezultate u prethodnoj studijskoj godini. Pokrovitelji nagrada su: Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija, Narodni muzej i fondacija “Ćano Koprivica”.

Nagrada “Jovana Karadžić - Anita Bućin” za najbolju studiju (crtež), na prvoj godini, pripala je Marku Kilibardi, a nagrada za “Slobodni crtež” Moniki Vujisić. Najbolji studenti, odnosno studentkinje sa osnovnih studija su: sa studijskog programa (SP) za Grafički dizajn Jasmina Šuntić, na SP Slikarstvo Iuliana Bulatova, na Vajarstvu Anisa Đokić. Sa Master studija nagrađeni su, na SP Grafički dizajn Ana Mitrović, na SP Vajarstvo Nikola Balević, na SP Slikarstvo Dušan Đukić, a Nagrada za najboljeg studenta master studija na SP Slikarstvo - Modul intermedijalna umjetnost, pripala je Branki Kovačević, a na SP Slikarstvo - modul Grafika Željki Pestorić.

Otkupne nagrade zavrijedili su studenti master studija. Nagrada Univerziteta Crne Gore pripala je studentkinji master studija Jeleni Iličković Tomić, otkupna nagrada “Perspektive” koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija Crne Gore pripala je Jasmini Lucević, a otkupna nagrada Fondacije “Ćano Koprivica” Stefanu Deliću.

Bonus video: