Balet HNK Rijeke večeras gostuje u Tivtu

Plesna predstava “Čipka” kroz temu čipke ispituje se odnos savremenosti i tradicije, a istovremeno oživljava i njihov suživot. Predstava će biti izvedena večeras na ljetnjoj pozornici, u 21.30 časova

749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu nastavlja se večeras plesnom predstavom “Čipka”, Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana Plemenitog Zajca” iz Rijeke.

Predstava čija je autorka Tena Novak Vincek, a koreografkinja Maša Kolar, biće izvedena na tivatskoj ljetnjoj pozornici, u 21.30 časova.

”U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem, Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj istorijskoj tradiciji i folkloru - od tradicionalnih zanata izrade čipke u Hrvatskoj, istorijskih spisa o njoj, života čipkarica, paške nošnje do folklorne muzike. Inspirirana čipkom, Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor stvaranja koreografske strukture te oblikovanje njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima”, ističe se u najavi predstave.

Kroz temu čipke, dodaju organizatori, ispituje se odnos savremenosti i tradicije, a istovremeno se oživljava i njihov suživot.

”U ovoj plesnoj predstavi polazni motiv je struktura i ritam čipke sa Paga, koja asocira na susret prošlog i tradicionalnog sa današnjim vremenom. Mašu Kolar inspiriše kulturno, narodno nasljeđe regiona, od istorijskih spisa, usmene i pisane književnosti i igara i izrada nošnji”, piše u opisu.

U predstavi “Čipka” nastupiće plesači: Emanuel Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz de las Heras, Nicola Prato i Svebor Zgurić.

Bonus video: