Nagrada Novica Tadić uručena Matu Uljareviću

Uljarević je, kako je naveo žiri u obrazloženju, veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviješću

2387 pregleda 0 komentar(a)
Mato Uljarević, Foto: ZAPROKUL
Mato Uljarević, Foto: ZAPROKUL

Književna nagrada “Novica Tadić” za mlade pjesnike svečano je uručena u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL) mladom pjesniku Matu Uljareviću iz Podgorice, za rukopis “Gušterov rep”.

Odluku o dobitniku nagrade, čiju dodjelu ZAPROKUL realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, jednoglasno je donio žiri koji su činili: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić. Od 64 rukopisa pristiglih na konkurs, žiri je posebno pohvalio četiri: "Psi koji trče unazad" Marka Đorđevića, "Spina mundi" Pavla Zeljića, "Godine Mondrijana" Anđele Milinković i "Muve" Jovane Bajagić.

Uljarević je, kako je naveo žiri u obrazloženju, veoma inventivan autor, sa izrazitom poetičkom samosviješću.

“On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički 'hvata' stvarnost - ali je istovremeno igrivo 'otuđuje' i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi po pravilu zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću”, navedeno je u obrazloženju koje je na svečanosti pročitao Želidrag Nikčević.

nagrada
foto: Seecult.org

Direktor ZAPROKUL-a Marko Krstić uručio je nagradu Uljareviću na svečanosti kojoj je prisustvovala i Zorica Tadić, supruga pjesnika Novice Tadića.

Zahvalivši žiriju i organizatorima, Uljarević je ocijenio da MKI i ZAPROKUL dodjelom nagrade “Novica Tadić” na pravi način brinu o tri temeljna pitanja srpske kulture, a to su: podrška novoj generaciji autora, sjećanje na velikane i čuvanje integralnog kulturnog prostora.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Novice Tadića i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a u ediciji “Prisustva” ZAPROKUL-a biće objavljen nagrađeni rukopis.

Na konkursu za nagradu, koja je dodeljena peti put u znak sjećanja na pjesnika Novicu Tadića, mogli su da učestvuju pjesnici do 35 godina koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira u kojoj državi žive.

Bonus video: