"Crna Gora će intenzivirati saradnju u oblasti kulture sa Bugarskom i Slovenijom"

Vlaović smatra da je veoma važno sprovoditi konkretne akcije i korake u rješavanju problema sa kojim se Crna Gora susrijeće u oblastima kulture i umjetnosti

1482 pregleda 0 komentar(a)
Plugčijeva i Vlaović, Foto: PR Centar
Plugčijeva i Vlaović, Foto: PR Centar

Crna Gora će intenzivirati saradnju u oblasti kulture sa Bugarskom i Slovenijom, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija Maše Vlaović i ambasadora Bugarske i Slovenije Meglene Plugčijeve i Gregora Preskera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, taj resor potpisaće novi Sporazum o saradnji sa Ministarstvom kulture Bugarske, kojim će biti jasno definisani konkretni projekti, naročito u oblasti kreativnih industrija, kao i uzajamno učešće na kulturno-umjetničkim manifestacijama koje se organizuju u te dvije države.

To je dogovoreno tokom današnjeg sastanka Vlaović i Plugčijeve, u okviru kojeg su se sagovornice usaglasile da je neophodna razmjena iskustava u svim sferama kulture, i da je potrebno ohrabrivati napore za zajedničko djelovanje u tom polju.

Plugačijeva je, kako se navodi, podsjetila na uspješnu saradnju koju je njihovo Ministarstvo kulture imalo za vrijeme mandata bivšeg ministra Aleksandara Bogdanovića, i izrazila želju i otvorenost da se ta saradnja i nastavi potpisivanjem novog Sporazuma o saradnji.

Saopšteno je da je Vlaović saglasna u namjeri da se obnovi Sporazum o saradnji između dvije države, smatrajući da je veoma važno sprovoditi konkretne akcije i korake u rješavanju problema sa kojim se Crna Gora susrijeće u oblastima kulture i umjetnosti.

„Potrebno je djelovati u pravcu jačanja i razvoja postojećih prijateljskih odnosa Crne Gore i Bugarske, a glavni oslonac za saradnju se ogleda u potencijalu koji imaju kreativne industrije i razmjena ideja i iskustava u ovim oblastima“, rekla je ona, prenosi PR Centar.

Na sastanku su razmijenjeni stavovi i o mogućoj realizaciji obuke i razmjene eksperata koji bi bili angažovani u različitim oblicima kulture.

Vlaović i Presker
Vlaović i Preskerfoto: PR Centar

Vlaović je na sastanku sa Preskerom razgovarala o intenziviranju saradnje u oblasti kreativnih industrija, ekspertske podrške i razmjene iskustava između dvije države putem učešća Ministarstva na događajima i forumima koji se realizuju u Sloveniji.

Ona je, kako se dodaje, ukazala na kreativne habove u Kotoru i Baru, kao i kuću Pekića u Šavniku, koji potencijalno predstavljaju lokacije na kojima bi se mogli realizovati rezidencijalni boravci slovenačkih umjetnika, putem projekata o međunarodnoj saradnji.

Presker je podsjetio da su Slovenija i Crna Gora članice Foruma slovenskih kultura, međunarodne organizacije osnovane 2004. godine, sa ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru zemalja u kojima se govori slovenskim jezicima, a čije se sjedište nalazi u Ljubljani.

„U sklopu predviđenih aktivnosti otvaraju se mogućnosti realizacije sprovođenja mobilnosti umjetnika i cirkulaciju umjetničkih djela kroz organizaciju rezidencionalnih boravaka i putujućih izložbi, zaštitu i promociju kulturne baštine kroz institucionalno umrežavanje u ovoj oblasti“, rekao je Presker.

On je ukazao i da realizacija kreativnog foruma u Ljubljani, koji je planiran na jesen, otvara mogućnost za učešće crnogorskih predstavnika, u skladu sa programom koji će biti preciziran u najskorijem roku.

Bonus video: