"Poslije zime" na regionalnim festivalima

Film je zatvorio deveti Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, nakon čega su uslijedile projekcije na Somborskom filmskom festivalu i Sofest - filmskom festivalu u Sopotu

3722 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Bakrač, Foto: Filmski centar Crne Gore
Ivan Bakrač, Foto: Filmski centar Crne Gore

Nakon distribucije u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Češkoj, debitantski film reditelja Ivana Bakrača, “Poslije zime”, započeo je svoju ljetnju festivalsku turneju.

Film je zatvorio deveti Bašta fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, nakon čega su uslijedile projekcije na Somborskom filmskom festivalu i Sofest - filmskom festivalu u Sopotu.

Film je prikazan i na Cinedays Festivalu evropskog filma u Skoplju (Sjeverna Makedonija) u selekciji SEE (selekcija filmova iz Jugoistočne Evrope) na kome su prikazani najuspješniji evropski filmovi koji su imali svoje premijere u Berlinu, Kanu, Roterdamu. Reditelj Ivan Bakrač dobio je specijalno priznanje, a u obrazloženju žirija se navodi: “Za istinit portret generacije koja traži svoj seksualni, politički i kolektivni identitet i koherentnost koja je prisutna u njegovom ubedljivom debitantskom filmu, specijalno priznanje ide za reditelja Ivana Bakrača za film “Poslije zime””.

Nakon ovog uspjeha, “Poslije zime” je otvorio Internacionalni Filmski Festival u Burgasu (Bugarska), gde je prezentovan od strane reditelja Ivana Bakrača i glumice Maje Šuše.

Film je prikazan i na aktuelnom Pulskom filmskom festivalu u okviru selekcije Dizalica.

”Poslije zime” prati pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Poslije zime, svako od njih mora izgraditi novi svet za sebe.

Svjetsku premijeru film je imao na jednom od posebno značajnih festivala - Internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u okviru takmičarske selekcije East of the West.

K. V.

Bonus video: