Jelena, Pavle i Milena dobitnici nagrade “Spasoje Pajo Blagojević”

Kako je žiri istakao, “imperativna naglašenost sadržana u simbolu naslova ‘Slovo o ženi’ autopoetički je pokazatelj tematske raznovrsnosti kojim se ulazi u refleksivni, dubinski sadržaj pjesme”

3050 pregleda 0 komentar(a)
Pjesnička riječ na izvoru Pive, Foto: Svetlana Mandić
Pjesnička riječ na izvoru Pive, Foto: Svetlana Mandić

Pavle Bukilić iz Podgorice i Jelena Andrić iz Višegrada dobitnici su ovogodišnje nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu.

Tako je odlučio žiri u sastavu Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milica Bakrač.

“Osobenost odabranog rukopisa ogleda se u melanholično-ranjivom proživljavanju i doživljavanju života, u neizbrojenim zamkama i opasnostima koje izdašno donosi svaki dan, u podsjećanju i prisjećanju na najbliža i najdraža bića, na prozore iz porodično-zavičajnog kruga”, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija za rukopis Pavla Bukilića pod naslovom “Slovo o ženi”.

Kako je žiri istakao, “imperativna naglašenost sadržana u simbolu naslova ‘Slovo o ženi’ autopoetički je pokazatelj tematske raznovrsnosti kojim se ulazi u refleksivni, dubinski sadržaj pjesme”.

Pjesnički rukopis Jelene Andrić “Gorice cvet” sadrži 20 pjesama ljubavne tematike” izvedene van uobičajenih i ustaljenih šablona i prepoznatljivih lirskih koncepcija”.

“Kroz metriku i ritam, raznolikost oblikovanja, metaforičnost, stih koji se iz pjesme u pjesmu neprestano mijenja, sa središtem iz kojeg pulsira vitalistička energija, autor ispisuje ljubavnu pjesmu produženog trajanja”, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako je žiri naveo, Jelenine pjesme ishode jedna iz druge i “prirodno se rascvjetavaju zvukom i smislom”.

“U ovom dobu surovosti, beznađa, okrutnosti i nesklada, rukopis ‘Gorice cvet’ oličava panteističku predstavu trajne moći ljubavi kao osnove iz koje nastaje život”, naveo je žiri.

Pravo učešća imali su pjesnici do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije koji imaju neobjavljene zbirke, a nagrađenu zbirku štampaće Centar za kulturu Plužine, dok su mladi pjesnici stekli pravo učešća na narednim pjesničkim susretima.

Nagradu “Radule Željko Damjanović”, koja se dodjeljuje mladim poetama, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, dobila je Milena Bogetić, učenica nikšićke Gimnazije “Stojan Cerović”. Tako je odlučio žiri u sastavu Ranko Mićanović, predsjednik, i članovi Mirko Damjanović i Nebojša Vulanović.

Bonus video: