Priča o dječaku u ratu koji ne zna ko su partizani, četnici, nacisti...

Sa svojim scenarijom “Brat i majka” crnogorski reditelj učestvovaće na radionici “Ex-Yu Scrip Lab”, u sklopu predstojećeg Galichnik film festivala

16023 pregleda 2 komentar(a)
Sa snimanja filma "Duga": Vujović, Foto: Privatna arhiva
Sa snimanja filma "Duga": Vujović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, autor scenarija za filmski projekat “Brat i majka”, selektovan je među četiri odabrana autora koji će učestvovati na radionici “Ex-Yu Scrip Lab”, a u okviru predstojećeg Galichnik film festivala.

Radionicu će ove godine voditi scenarista i dramaturg Dejan Dukovski.

Kratkometražni igrani film “Brat i majka”, nakon filma “Duga”, drugi je po redu film iz projekta trilogije “Tri ličnosti” koji su zasnovani na istinitim događajima, o čemu je Vujović ranije govorio “Vijestima”.

”Sva tri zamišljena filma iz trilogije su istinite priče i protagonisti su djeca kojoj se u najranijoj mladosti dese određene stvari koje će zauvijek promijeniti njihove živote. Ono što ih još veže jeste što su svi ambijentovani sredinom dvadesetog vijeka i svi u ruralnim područjima”, kaže Vujović.

On tako nastavlja sa idejom da u filmski kadar prenese zadivljujuće crnogorske pejzaže, kao što je to bio slučaj i sa “Dugom”. Ovoga puta, nakon priče o italijanskom umjetniku Gaetanu Grilu, Vujović u fokus postavlja jugoslovenskog umjetnika crnogorskog porijekla, Božidara Boškovića.

”To će biti njegova životna priča smještena u jeku Drugog svjetskog rata. Međutim, ja u tom filmu ne tretiram rat kao rat, već se sve tretira iz percepcije desetogodišnjeg dječaka. To će biti film o porodici u ratu, o ljubavi i surovosti, a rat je samo okolnost na sjeveru, gdje se zbiva ta priča. I po mom mišljenju to i jeste suština rata, njegov uticaj na ‘obične’ ljude, a ne pobjeda i brojnost vojske. Pratimo dječaka koji nije odabrao stranu, ne zna ko su fašisti, partizani, četnici, nacisti, ja se time ni ne bavim u filmu, već onim što je konsekvenca na porodicu, a sve kroz vizuru tog dječaka”, otkrio je Vujović ranije.

Film je u pretprodukciji i nosi radni naziv “Brat i majka”, a Vujović je kazao tada i da će, s obzirom na bogatstvo štiva, paralelno raditi i na realizaciji dugometražnog filma sa istim motivom. Tome će pristupiti kao da su u pitanju dva autonomna projekta.

”Oni će biti rađeni u različitoj glumačkoj raspodjeli i procesi će se raditi u različitim vremenskim okvirima, tako da su ti projekti nezavisni jedan od drugog, ali svakako podrška jedan drugom. Nažalost, nakon svega što je film ‘Duga’ postigao, Filmski centar Crne Gore nije imao sluha da podrži ovaj kratkometražni film kao drugi u uspješno započetoj trilogiji”, istakao je Vujović tom prilikom i dodao da je, pak, satisfakcija to što je prepoznat u inostranstvu.

”Ex-Yu Scrip Lab” radionica će se održati u mjestu Galičnik u Sjevernoj Makedoniji od trećeg do petog avgusta, a nakon učešća na radionici Vujović će predstaviti film “Duga” na 17. izdanju međunarodnog AsterFesta u Strumici, na otvaranju festivala 5. avgusta u takmičarskoj kategoriji kratkometražnih igranih filmova.

Od svjetske premijere krajem oktobra 2020. godine, Vujovićev film “Duga” dobio je više od 30 festivalskih nagrada i priznanja. Selektovan je na preko 70 međunarodnih festivala u takmičarskim kategorijama, među kojima su festivali sa licencama Oscar-qualifying (Academy Award Qualifying) i GOYA qualifying.

Bonus video: