Čekajući dobru vijest koja dolazi odozgo

Skulpture Mata Uljarevića biće predstavljene u galeriji “Botanička bašta” do 31. avgusta, a postavka se otvara večeras u 20 časova

3483 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Nebo” umjetnika Mata Uljarevića biće otvorena danas u Podgorici, u Galeriji “Botanička bašta” Centra savremene umjetnosti u 20 časova. Izložbu će otvoriti kustoskinja Maja Dedić, a može se pogledati do 31. avgusta.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, muzejski pedagog Vuk Vuković i kustoskinja Dedić, zapisali su da su umjetnikove skulpture rezultat direktnog kontakta sa materijalom.

”Dihotomija uvijek već javljenja između dualiteta Nebo/Zemlja ne mora se nužno čitati u ključu ‘nebo noumena, zemlja fenomena’, i upravo vertikalno ka nebu uzrastajući, ove figure uznastojaće dosegnuti svoju drugu, dakle, neotuđivu nebesku polovinu. Zidane, arhitektonski građene, skulpture Mata Uljarevića su rezultat umjetničkog direktnog kontakta sa materijalom. Nebo (duh), zemlja (materija), njihov odnos oslikava se u izrazito impresivno izvajanim, očnim dupljama ‘Ljudi 1’ koji čekaju ‘dobru vijest’ koja dolazi odozgo”, zapisali su oni.

Mato Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine. Diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Predraga Milačića 2020. godine. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih umjetničkih projekata, studijskih razmjena, rezidencija i radionica. Studijski je boravio na programu “Skulptura, objekat, instalacija” na Fakultetu lijepih umjetnosti i dizajna u Bratislavi (2018. ERASMUS+). Dobitnik je više nagrada u oblasti umjetnosti. Bavi se skulpturom, crtežom, konceptualnom umjetnošću i animacijom. Član je ULUCG i osnivač NVO Reanimacija. Radi i kao reditelj na nekoliko filmskih projekata (“Uroš”, “Burna brežina”). Autor je knjige “Suteren” (2022). Osnivač je izdavačko-umjetničke inicijative “Tvrd orah”. Trenutno završava master studije na FLU Cetinje.

Bonus video: