Prčanj kao dragulj istorijskih i kulturnih istraživanja

Promocijom knjige “Istorija porodice Verona” na Kotorart Don Brankovim danima muzike, kroz priču o ličnim sudbinama, o jednoj pjesnikinji i porodičnim prilikama, predočen je javnosti još jedan dragulj mikroistorije Boke Kotorske

3451 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Na ovogodišnjim Kotorart Don Brankovim danima muzike organizovane su dvije promocije novih, monografskih izdanja.

Nakon predstavljanja knjige Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva dr Antuna Sbutege, u samostanu Sv. Nikole u Prčanju 27. jula, prikazana je monografija o prčanjskoj porodici Verona. Na promociji su govorili ambasador Matej-Vijorel Ardeljanu, dr Antun Sbutega, kao i u autori monografije, dr Artur Verona i Violeta Verona.

Premda je iznjedrila značajna imena u sferi umjetnosti, porodica Verona široj javnosti nije dovoljno poznata. Ipak, u sjećanju stanovnika Prčanja, njen ugled i značaj su neupitni. O viševjekovnom prisustvu porodice Verona u ovom dijelu Boke, njenim vezama sa drugim gradovima i državama, prije svega Rumunijom, govorio je dr Antun Sbutega. Svedočeći i sam o bliskim, odnosno ličnim i porodičnim vezama za ovom familijom, istakao je značaj njenog najpoznatijeg člana, pjesnikinje Ide Verone.

U monografiji su obuhvaćeni različiti istorijski periodi, od 1205. godine do danas, a štivo obiluje faktografskim podacima i ilustracijama. Pored Ide Verone, istaknuta su i brojna druga poznata imena vezana za različite sfere profesionalnog djelovanja porodice, od navigacije i trgovine, preko medicine, arhitekture i prava, sve do slikarstva i poezije. Kroz priču o osmovjekovnom istorijatu jedne porodice – čiji je moto honor ante gloriam (čast ispred slave) – u stvari, ispričana je priča o porodičnim vrijednostima koje proizilaze iz vjere, hrabrosti, romantike, vitešta, plemenitosti, ali koju, kao i svaku drugu, prate usponi i padovi. O pjesnikinji Idi Veroni govorili su svi, i ambasador Ardeljanu, i dr Sbutega, i autori monografije. Publika je imala priliku da čuje i nekoliko pjesmama Ide Verone, koje su recitovali autori knjige, mada bez prevoda na crnogorski – podsjetimo, prije nekoliko godina objavljena su sabrana djela Ide Verone na hrvatskom jeziku.

Kada je riječ o autorima monografije, oboje supružnika imaju strast prema pjesništvu. Dr Artur Verona, po vokaciji stomatolog, naslijedio je talenat za pjesništvo od pra-tetke Ide Vorene i prvu zbirku pjesama pod nazivom Kiša meteora objavio je 1999. godine, dok je Violeta Verona, po vokaciji ekonomista, svoj prvi tom poezije pod nazivom “Prvi poljubac” objavila dvije godine kasnije. Supružnici su, inače, još 2002. godine osnovali Muzičko-poetsko društvo Artur Verona u rumunskom gradu Braili, sa kojim su sarađivali mnogi talentovani mladi ljudi, danas priznata imena u narodnoj muzici.

Promocijom knjige “Istorija porodice Verona” na Kotorart Don Brankovim danima muzike, kroz priču o ličnim sudbinama, o jednoj pjesnikinji i porodičnim prilikama, predočen je javnosti još jedan dragulj mikroistorije Boke Kotorske.

Bonus video: