Da publika operu doživi kao nešto svoje

”Veče operskih dueta, arija i solo pjesama” upriličiće večeras u Centru za kulturu Berane u 20 časova vrsni crnogorski umjetnici, pijanistkinja Vesna Damljanović, sopran Anđela Brajović i bariton Filip Vučić

3246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Sa ciljem da opersko stvaralaštvo publika doživi kao nešto domaće, a ne kao tekovinu nekih drugih, pažljivo je osmišljen jedinstven koncert “Veče operskih dueta, arija i solo pjesama” koji će biti upriličen večeras u Beranama, u Centru za kulturu u 20 časova, u okviru manifestacije “Beransko kulturno ljeto 2022”.

Interesantnim repertoarom publici u Beranama će se predstaviti vrsni crnogorski umjetnici: istaknuta pijanistkinja, doktor umjetnosti - klavirskog odsjeka Vesna Damljanović, mladi bariton i bivši član opere Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor solo pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi u Nikšiću Filip Vučić i sopran, master solo pjevanja i profesorica u Školi osnovnog muzičkog obrazovanja u Beranama na solo pjevanju, Anđela Brajović. Zapaženi umjetnici za “Vijesti” najavljuju ugođaj pažljivo pripremljen za sve prisutne, bilo da su u pitanju ljubitelji ove umjetnosti ili radoznali da otkriju i oslušnu njene čari i moći.

”Veliko mi je zadovoljstvo što ću sa svojim dragim kolegama imati priliku da nastupim na festivalu ‘Beransko kulturno ljeto’. Poželjeli smo da se ovoga puta predstavimo sa operskim duetima, solo pjesmama domaćih autora i arijama. Na programu će se naći djela Donicetija, Rosinija, Verdija, Golemovića, Dutine i drugih kompozitora. Potrudili smo se da napravimo ugođaj i osmislimo program koji će odgovarati svačijem ukusu. Nadam se da će beranska publika razumjeti našu muziku i da će sve biti na obostrano zadovoljstvo”, otkriva na početku razgovora Brajović.

Bariton Filip Vučić
Bariton Filip Vučićfoto: Privatna arhiva

Vučić se nadovezuje i otkriva više o pripremljenom programu:

”Repertoar je raznolik jer pokriva period od 18. vijeka do savremenih kompozicija domaćih autora. Na repertoaru se nalaze četiri operska dueta, većinom komičnog sadržaja, tehnički i interpretativno vrlo zahtjevna, ali odabrana sa ciljem da publici cjelokupan koncert bude što zanimljiviji. Neki od tih dueta će se izvoditi na našem jeziku, a sve sa ciljem da opersko stvaralaštvo publika doživi kao nešto domaće, a ne kao tekovinu nekih drugih naroda, jer opera sama po sebi ne poznaje granice tog tipa. Najiskrenije očekujem da će publika uživati, a to su ujedno i očekivanja od mene samog, jer ako publika doživi emociju na pravi način, to jedino može značiti da je i sam izvođač uspio u svom primarnom zadatku”.

Vučić ističe da je prisutna velika radost, kao i svaki put kada ima priliku da nastupa u svojoj državi, a posebno zato što svojim sunarodnicima predstavlja nešto zbog čega je morao otići vani kako bi stekao dovoljno znanja i vještine, priča uspješni bariton.

”Sam program je vrlo izazovan, jer ću kroz tih par dueta tumačiti potpuno drugačije karaktere i tako zajedno sa publikom prošetati kroz par životnih situacija kroz koje prolaze likovi koje tumačim, oivičene trajanjem jedne muzičko-dramske radnje. Veliko je zadovoljstvo nastupati u Crnoj Gori, a pored razloga koje sam prethodno naveo, i zbog toga što imam osjećaj da svojim radom doprinosim popularizaciji nečega što kod nas nije zastupljeno, makar ne u dovoljnoj mjeri, ili u mjeri u kojoj naš narod to zaslužuje. Stoga, uvijek se rado odazovem ma kom pozivu, ali nerijetko imam i sopstvene planove za koje se nadam da će se u nekom dogledom periodu i ostvariti, a tiču se upravo mog doprinosa muzičkoj sceni naše države, ali i regiona, jer jedni bez drugih u tom smislu ne možemo opstati. Iz prostog razloga što je naše tržište malo i zahtijeva saradnju”, poručuje Filip Vučić.

Anđela Brajović dodaje da je njoj posebno drago što nastupa u Beranama gdje posljednjih godina radi i sa mladima koji tamo i nemaju često priliku da uživaju u sličnim događajima.

”S obzirom na to da sam zadnjih godina ‘Beranka’, želim ovom gradu dočarati ovu vrstu muzike i predstaviti je u što boljem svjetlu, na najbolje shvatljiv, a najlakše zavoljiv način. Koncerti ovog tipa su nasušna potreba mojih učenika, a koliko je to važno za publiku generalno, nisam sigurna, to morate pitati njih, ali ja dajem sve od sebe da približim ovu vrstu muzike Berancima, a koliko ću uspjeti pokazaće vrijeme. Da li ima ljubitelja klasične muzike u ovom gradu - vjerujte mi da ima”, ističe ona.

Brajovićeva i Damljanovićeva sarađivale su ranije, dok je saradnja sa Vučićem u povoju, iako poznanstvo postoji od ranije. Ipak, saradnja ovog trija svim pratiocima njihovog dosadašnjeg djelovanja djeluje obećavajuće i nadahnjujuće, sa željom da se i nastavi.

Sopran Anđela Brajović
Sopran Anđela Brajovićfoto: Privatna arhiva

”Sa Vesnom Damljanović ovom prilikom prvi put sarađujem, mada je našem susretu već prethodilo saznanje da ću sarađivati sa jednim vrsnim pijanistom i umjetnicom izrazite osjećajnosti i tehničke spretnosti, što je dalo dodatnu motivaciju i želju za zajedničkim muziciranjem. Sa druge strane, poznanstvo sa Anđelom traje već dugi niz godina, možda još iz nekih studentskih dana, mada naša scenska saradnja se prvi put desila prije par godina na ceremociji pripremljenoj povodom proslave dana opštine Berane, što je donekle poslužilo kao motiv da se i ovog puta sastanemo u istom gradu i ponovo radimo na još jednom zajedničkom projektu. Imali smo malih poteškoća u vidu nemogućnosti zajedničkih proba, tako da smo sve to pripremali odvojeno, ali zahvaljujući razumijevanju Centra za kulturu u Beranama, već par dana mi je obezbijeđen smještaj pa smo mogli da nadomjestimo taj nedostatak”, priča Vučić, a Brajovićeva dodaje da se nada da će saradnje poput ove biti još češće.

”Saradnja sa mojom dragom koleginicom i prijateljicom Vesnom je iz puta u put sve zanimljivija i inspirativnija, pravo je uživanje raditi i stvarati nove muzičke seanse sa dokazanim umjetnikom poput nje. Sa kolegom Filipom saradnja je u povoju i nadam se da će biti češća i svrsishodnija, zahvaljujući podudarnosti naših vokala, energije i sličnog muzičkog doživljaja”, ističe Brajovićeva.

Ona vjeruje da će podudarnost njihovih energija biti upravo jedan od aspekata kojim će dodatno osvojiti publiku i svima priuštiti prelijepo umjetničko veče.

”Za dobar utisak kod slušalaca neophodna je sinhronizacija glasa, muzike, scenskog izraza da bi kao takvo ostavilo publiku bez daha, u čemu pečat dajemo svi mi na sceni uključujući i sve prisutne na koncertu, a sigurna sam da će ovoga puta baš sve to biti zadovoljeno, na radost svih”, poručila je.

Vučić planira Beč, nada se i osnivanju opere u Crnoj Gori

Bariton Filip Vučić već neko vrijeme radi i usavršava se na relaciji Srbija-Crna Gora, a buduće obrazovanje planira da nastavi u Beču.

”Moji planovi su vezani za dalje napredovanje, a mogućnost za to se stvorila u Beču. Kako će dalje funkcionisati to ćemo prepustiti vremenu i šansama koje mi se budu pružale u nastavku mog školovanja”, kaže on.

Posebno iskustvo za njega je i rad sa mladim muzičarima u Nikšiću gdje je godinu i po dana radio kao nastavnik u srednjoj i osnovnoj muzičkoj školi “Dara Čokorilo”.

”To je samo po sebi jedno veliko iskustvo, jer kada krenete da radite sa djecom, bivate primorani da se vratite na početni nivo i opet preispitate neka svoja ubjeđenja i znanja koja mislite da posjedujete. Za jednog umjetnika to je vrlo značajno i nadasve korisno. Iskustvo koje sam stekao u toku školovanja u Beogradu je sa druge strane nezamjenjivo, jer sam imao mogućnost da se sretnem i sarađujem sa velikim imenima poput Radmile Bakočević, ali i da nastupim kao honorarni član i solista Opere narodnog pozorišta u Beogradu u operama ‘Rigoleto’, ‘Koštana’, ‘Krunisanje Popeje’. Pored toga tu je nebrojano ķoncerata koje je organizovao Fakultet muzičke umetnosti i klasa profesorke Violete Pančetović Radaković kod koje sam završio osnovne studije”, ističe on.

Njegovo iskustvo, i kao nekadašnjeg đaka željnog usavršavanja i prilika, zatim kao studenta van svoje države, zatim profesora i umjetnika - solistu, iskristalisalo je dodatno potrebu za operskom kućom koju Crna Gora nema.

”Radeći kao nastavnik shvatio sam da su djeca jako zainteresovana da istražuju svojim glasovima i mogućnostima. Ima mnogo talentovane djece, samo im je potrebno pravilno usmjeravanje. Klasična muzika, a naročito opera nikada nije doživjela svoj puni razvoj, što ne znači da neće, ali za sve to je potrebna institucionalna podrška... Ja se nadam da ćemo u nekom skorijem periodu svjedočiti osnivanju opere kao institucije u našoj državi, što bi dalo još veći podsticaj svima da se još više njome i bave”, poručuje bariton Vučić.

Djeca sa sjevera zainteresovana za klasičnu muziku

Anđela Brajović ističe da su Berane jedini grad na sjeveru Crne Gore u kojem postoji smjer solo pjevanja, a veliki odziv zaineresovanih polaznika je na zavidnom nivou, što pokazuje i potrebu da se stvari na tom polju dodatno unaprijede.

”Mi ćemo se truditi, kako ja kao nastavnik, tako i učenici, da naš smjer solo pjevanja, jedini na sjeveru, bude sa dobrom reputacijom i na većem i boljem glasu iz godine u godinu”, poručuje ona.

A kada su u pitanju planovi na ličnom profesionalnom usavršavanju, ističe da uvijek postoje.

”Planovi uvijek postoje, čovjek je biće napredovanja a ne stagnacije. Ipak, šta će od svega toga biti ostvarljivo samo će vrijeme pokazati”, kaže Brajović.

Bonus video: