Avgust u Nikšiću u znaku pisaca i knjige

Neka od imena koja će festival ugostiti su: Aleksandar Gatalica, Vladimir Kecmanović, Emsura Hamzić, Muharem Bazdulj, Enes Halilović...

2393 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

I ovog avgusta Nikšić i Trg slobode biće u znaku pisaca i knjige. Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, organizuje festival knjige pod sloganom “Auto(r) na korzou”. Tokom avgusta publika će imati priliku da se druži sa piscima iz zemlje i regiona, ali i da kupi knjige po pristupačnijim cijenama.

”Ovo je druga godina da se realizuje ova manifestacija i ona je zamišljena iz dva segmenta. Prvi segment predstavlja salon knjiga na kome će se predstaviti brojni izdavači iz Crne Gore i zemalja okruženja”, kazao je na konferenciji za novinare Miloš Nenezić, savjetnik u pomenutom Sekretarijatu.

Drugi segment nosi naziv “Auto (r) na korzou”, po istoimenoj knjizi Tina Ujevića koju je izdao u Nikšiću, i predstavlja druženje pisaca i publike.

”On podrazumijeva 30 različitih programa i svake večeri na Trgu slobode od 20.30 časova predstaviće se po jedan književnik kako iz zemlje, tako i iz regiona. Cilj manifestacije je da sugrađanima ponudimo knjige po najpristupačnijim cijenama, a i da sam grad bude u znaku pisane riječi”, kazao je Nenezić.

Prema riječima Slađana Gorčina Blagojevića, književnika i urednika programa, festival će biti u znaku pisaca iz regiona.

”Ovo je kulturno-umjetnička, prosvjetna, ali i turistička manifestacija. Naš grad će biti pominjan u regionu naredni mjesec, zato što ćemo imati regionalne izdavačke i književne zvijezde, mogu slobodno da kažem, pisce čiju makar jednu knjigu svi imamo u kući”, kazao je Blagojević.

Neka od imena koja će festival ugostiti su Aleksandar Gatalica, Vladimir Kecmanović, Emsura Hamzić, Muharem Bazdulj, Enes Halilović...

Sponzor manifestacije je lokalna turistička organizacija, dok je generalni pokrovitelj Opština Nikšić.

”Mislim da Trg slobode predstavlja jedno lijepo mjesto za ovakve manifestacije i ovaj događaj će svakako upotpuniti tu jednu lijepu sliku koju se trudimo da manifestacijama pošaljemo iz našeg grada. Kada govorimo o kulturi i kulturnim dešavanjima u našem gradu i ovaj događaj, kao i septembarski dani, zaslužuju, moraju i mogu da budu značajan dio turističke ponude našeg grada, što do sada, nažalost, nisu bili. Nikšić je grad kulture i to zaslužuje”, poručio je direktor TO Nikšić, Mitar Barać.

Obećao je pomoć u organizovanju svih manifestacija koje im pomažu da nađu najbolji model da turistički valorizuju kulturna dešavanja u gradu.

Manifestaciju večeras otvara veče posvećeno poeziji Miladina Šobića. Pjesnikinja Nataša Lalatović i Mihailo Mića Kaljević govoriće Šobićeve stihove, kantautor Nikola Karadžić odsviraće i otpjevati pojedine Šobićeve pjesme, dok će o njegovoj poetici govoriti mladi književni kritičar Balša Vukčević.

Iz sedmice u sedmicu najavljuju učesnike

Organizatori su kazali da će svake nedjelje najavljivati učesnike programa za tu sedmicu.

Tako će se u utorak predstaviti Đorđo Sladoje, u srijedu Emsura Hamzić, a u četvrtak Branislav Zubović. Petak je rezervisan za Selimira Radulovića, subota za Novicu Đurića, a nedjelja za Vladimira Kecmanovića. Medijator i urednik programa, koji će počinjati u 20.30 časova je književnik Slađan Gorčin Blagojević.

Bonus video: