Počinje Operosa - Montenegro Opera Festival

Na više atraktivnih lokacija publika u Herceg Novom do 16. avgusta može uživati uz brojne umjetnike i umjetničke programe

7585 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Operosa Montenegro Opera Festival počinje danas u Herceg Novom i traje do 16. avgusta, odvija se na više atraktivnih lokacija i predstavlja brojne umjetnike i umjetničke programe, među kojima su i oni iz Crne Gore.

Prve večeri ovogodišnjeg izdanja publiku očekuje “Operosa barocca” koja će na tvrđavi Forte Mare biti upriličena u 21 čas. Komad traje dva sata, a predviđena je i jedna pauza.

”Godišnja doba u interpretaciji istaknute violinistkinje Kreeta Marie Kentala će u prvom dijelu koncerta biti propraćeni vizuelnim elementima u realizaciji rediteljke i vizuelne umjetnice Kristiine Helin. Kajsa Dahlback, barokna sopran, uljepšaće ovo veče izvedbama najčuvenijih sopranskih bisera baroka. Na programu će se naći arije Hendla, Vivaldija i Persla”, najavljuju organizatori.

Učešće u ovom programu uzima 25 ljudi, dok internacionalni umjetnički tim čine: Kristiina Helin iz Finske koja potpisuje koncept i dizajn, violinistkinja iz Finske Kreeta Maria Kentala, sopran iz Finske Kajsa Dahlback, kao i Magdalena Vlajić iz Srbije koja je radila dizajn svjetla i scenografiju i koncertmajstor iz Crne Gore Marko Simović.

Drugo veče festivala biće upriličeno na ostrvu Mamula gdje organizatori najavljuju “jedinstveno izvođenje operskih arija u izvanrednom ambijentu ostrva Mamula”. Učestvuju bas iz Bugarske Bozhidar Bozhkilov, sopran iz Crne Gore Petra Radulović i pijanistkinja Jelena Šiljeg, takođe iz Crne Gore.

Crnogorskoj publici poznata “La Serva Padrona” biće izvedena 15. avgusta na trgu Luštica Bay.

”Publika će imati priliku da u predivnom kompleksu Luštica Bay rizorta koji tradicionalno podržava Operosa festival i njegove aktivnosti prisustvuje posebnoj izbedbi čuvene opere Đovanija Paizijela. Uberto, stariji neženja, nestrpljiv je i ljut na svoju sluškinju Serpinu jer mu danas nije donijela čokoladu. Serpina je postala tako arogantna da misli da je gospodarica domaćinstva. Zaista, kada Uberto zatraži svoj šešir, periku i kaput, Serpina mu zabranjuje da napusti kuću, dodajući da će od sada morati da se pridržava njenih naredbi. Uberto naredi Vesponeu da mu nađe mladu za ženidbu da bi se oslobodio Serpine. Serpina ubijeđuje Vesponea da prevari Uberta da je oženi”, navodi se u opisu komada.

Režiju potpisuje Vladan Đurković, diriguje Bojana Radivojević, scenografiju je radila Magdalena Vlajić, kostime Lina Leković. U operi uloge tumače: Petra Radulović kao Serpina, Uberto je Bozhidar Bozhkilov, Vesponea igra Nenad Stanojević, a tu su i Gudački kvartet Operosa Montenegro Orkestra, Marko Simović - violina 1, Luka Perazić - violina 2, Uroš Lapčević - viola i Milan Ninković - violončelo.

”Posljednjeg dana ovogodišnjeg Operosa Montenegro Opera Festivala, 16. avgusta, biće organizovana radionica i završni koncert, Suomen Laulu - Operosa Academia, u Kongresnoj sali instituta Dr. Simo Milošević. Putem javnog poziva odabrano je osam učenika lokalnih muzičkih škola koja će proširiti repertoar upoznavanjem s kompozicijama Finske”, najavljuju organizatori.

Na programu će biti djela kompozitora operske muzike 19, 20. i 21. vijeka. Solisti će izvoditi solo pjesme, arije i ansamble.

Radionicu će voditi Operosine Katherine Haataja, mecosopran (Finska, Velika Britanija) i Tea Đorđević, pijanistkinja (Srbija, Crna Gora).

Informacije o kartama zainteresovani posjetioci mogu dobiti putem mejla info@operosa.org.

Bonus video: