Formativni trenuci mladosti i njihova važnost

Manjinska crnogorska koprodukcija, jedino filmsko ostvarenje sa naših prostora koje se može pogledati na digitalnoj platformi “Netflix”, film “Sestre” u režiji Dine Dume, prikazan je na 35. Barskom ljetopisu

2070 pregleda 0 komentar(a)
Žaklina Oštir i Biljana Vušović, Foto: Adnan Doa Alomerović
Žaklina Oštir i Biljana Vušović, Foto: Adnan Doa Alomerović

Problemi tinejdžerske zajednice, njihova interesovanja, život koji postoji isključivo na društvenim mrežama i posljedice problematičnih ponašanja u fokusu su filma “Sestre” koji je preksinoć premijerno prikazan i crnogorskoj publici, u okviru 355. izdanja Barskog ljetopisa.

Brojna publika na Ljetnjoj pozornici Doma kulture imala je samo pozitivne reakcije na film rediteljke Dine Dume možda dodatno jer je priča i te kako aktuelna i kompatibilna sa današnjim trenutkom, kako u Crnoj Gori, regionu, tako i u svijetu. I upravo zbog toga, ovo je i jedino filmsko ostvarenje sa naših prostora koje se može pogledati na digitalnoj platformi “Netflix”. Publika i kritičari prepoznaju autentičan pristup kojim Duma pokušava da uhvati formativne trenutke mladosti, a koji propituju odgovornost, svjesnost i misao o sopstvenim postupcima i eventualnim posljedicama.

Premijeri u Baru su, između ostalih, prisustvovali i crnogorska koproducentkinja Biljana Vušović i glumica Žaklina Oštir, koje su se, nakon projekcije, poklonile publici.

Vušovićeva je kazala da se rad na ovoj koprodukciji desio po preporuci mladog crnogorskog reditelja Ivana Bakrača.

”Zahvalna sam na prilici da budem dio ovog tima. Radi se o mojoj prvoj manjinskoj kopordukciji i saradnji iz koje sam mogla da učim ono što je preko granica koje mogu da dotaknem na ovom tržištu. Iako smo svi iz ove branše teorijski upoznati sa koprodukcionim ugovorima i načinom rada, neophodno je proći kroz konkretan proces kako bi stvari u potpunosti postale jasne”, rekla je Vušovićeva, ističući posebnu zahvalnost Filmskom centru Crne Gore koji je podržao projekat.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: Adnan Doa Alomerović

Rad na filmu nije bio jednostavan iz više razloga, a Vušovićeva kaže da je većinski dio tereta bio upravo na rediteljki Dini Dumi i producentkinji Mariji Dimitrovi koje su proces iznijele do kraja.

”Činjenica da se radi o mladima koji rade u ekstremnim uslovima gdje izlažu sebe i fizički a i mentalno, nosi određenu težinu. Glumci su stvarali u ambijentu koji promoviše način ponašanja koji zapravo nije poželjan za djecu tog uzrasta, što jeste bilo posebno opterećujuće, ali vjerujemo da se upravo iz te kontre djeluje afirmativno na donošenje odluka u tom periodu”, istakla je.

Žaklina Oštir je prvi put u Baru odgledala cijeli film i nije krila zadovoljstvo rezultatom, ali i kompletnim projektom.

”Nisam vjerovala da iz jedne tako mlade osobe kakva je Dina Duma, kojoj je ovo prvi film, toliko tiha, mirna, lakog i jednostavnog pristupa sa glumcima, može proizaći ovako kvalitetan film. To samo znači da reditelj sa glumcima može raditi na jedan lijep, miran način i da proizvod tog rada može biti više nego dobar”, poručila je ona.

Film je nastao u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, a svoju premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu “Karlovi Vari” gdje je i nagrađen “Specijalnim priznanjem” u okviru programa “East of the West” dok je na ovogodišnjem, 50. beogradskom FESTU-u Dina Duma, prema odluci žirija, osvojila nagradu za najbolju rediteljku.

Bonus video: