Specifični filmski izrazi i emotivne priče koje pozivaju na razumijevanje

Pored brojnih ostvarenja sa prestižnih festivala, organizatori festivala najavljuju i nacionalnu premijeru novog filma Rubena Ostlunda “Trougao tuge”, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu, 27. avgusta na Kanli Kuli

4111 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FFHN-MFF
Foto: FFHN-MFF

Hercegnovska tvrđava Forte Mare i ovog avgusta biće mjesto za susrete sa najuspješnijim filmovima u protekloj sezoni prestižnih evropskih festivala, koji će biti prikazani u okviru 35. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival koji se održava od 22. do 28. avgusta pod sloganom “Mi smo djeca filma”.

U okviru selekcije “Kino Evropa” ove godine će biti upriličena nacionalna premijera novog filma Rubena Ostlunda “Trougao tuge”, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu, a projekcija je rezervisana za poslednje veče festivala, 27. avgust na Kanli Kuli.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: Promo

Uspješna saradnja u okviru Mreže festivala Jadranske regije nastavlja se i ove godine, pa će publika u Herceg Novom, odmah nakon Sarajevo film festivala, imati priliku da u selekciji “Adriatic Audience Award” pogleda četiri ekskluzivna naslova. U pitanju su portugalski “Alma Viva” u režiji Kristele Alveš Meire, a koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Kanu, u režiji Radua Munteana rumunski film sa prošlogodišnjeg festivala u Kanu “Intregalde”, holandski “Rozi mjesec” u režiji Flor van der Mulen koji je premijeru imao prije par mjeseci na festivalu “Tribeca”, kao i gruzijski “Mokri pijesak” Elene Naveriani koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Lokarnu.

”Fokus selektora udruženih festivala iz Sarajeva, Herceg Novog, Beograda i Zagreba opet su bile zemlje manjih produkcija, filmovi specifičnih filmskih izraza i emotivnih priča koje pozivaju prije svega na razumijevanje posebnih pojedinaca, ali i na međusobno razumijevanje među ljudima i pomirenje”, ističe koselektor programa Mreže festivala Jadranske regije, reditelj Ivan Bakrač.

Publika na tvrđavi Forte Mare, kao i onlajn, širom čitave Crne Gore, imaće priliku da ocijeni ova ostvarenja i učestvuje u odluci o dobitniku nagrade Adriatic Audience Award. Odluka o nagradi biće donijeta sabiranjem glasova publike iz sve četiri zemlje čiji festivali su članovi Mreže festivala jadranske regije: Sarajevo film festival, Zagreb film festival i Festival autorskog filma u Beogradu i Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival. Ova selekcija nastavak je saradnje najvećih regionalnih festivala filma, koja je započeta 2021. godine, a podržana kroz program “Kreativna Evropa”.

”Kino Evropa” je prepoznatljiv kao izuzetno posjećen revijalni program najuspješnijih filmova u protekloj sezoni prestižnih evropskih festivala. Osim dobitnika Zlatne palme, filma “Trougao tuge” koji će biti prikazan na Kanli kuli, ostali kanski naslovi koji očekuju publiku u ljetnjem kinu tvrđave Forte Mare su: “Zvijezde u podne” Kler Deni koji je dobitnik Gran prija, kao i južnokorejski ”Odluka o odlasku” Parka Čan-Vuka, nagrađenog za režiju. Pored kanskih nagrada u ovoj selekciji je i špansko-italijanska koprodukcija nagrađena Zlatnim medvjedom na Berlinaleu, “Alkaras” Karle Simon.

Selektorka i producentkinja Jelena Mišeljić u program je uvrstila i nove filmove nekih od vodećih evropskih autora današnjice, i to: ”Nemiri na ostrvima” katalonskog reditelja Alberta Sere, austrijski “Rimini” Urliha Zajdla i rumunski ”Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua.

Bonus video: