Predstava „Majmunska posla” za nastavak Korifeja

U nastavku festivala, koji traje do 23. avgusta, na repertoaru su još i predstave “Adefora tu nije tu”, poljskog teatra Terminus a quo, “Kovači” Bjelopoljskog pozorišta, “Vještice” KC Anikšej iz Litvanije i druge…

1747 pregleda 0 komentar(a)
Scena jedne od predstava na otvorenom, Foto: Korifej
Scena jedne od predstava na otvorenom, Foto: Korifej

Autorskim projektom Matije Grabića i Gorana Golovka (Škart, Tivat) “Majmunska posla” večeras će, nakon trodnevne pauze zbog dana žalosti, biti nastavljen Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej u Kolašinu.

U nastavku festivala, koji traje do 23. avgusta, na repertoaru su još i predstave “Adefora tu nije tu”, poljskog teatra Terminus a quo, “Kovači”, po tekstu Miloša Nikolića, a u režiji Petra Novakovića (Bjelopoljsko pozorište), te “Vještice” KC Anikšej iz Litvanije…

Posljednja tri dana festivala publika će biti u prilici da vidi predstavu “Staklene menanžerija” FDU Cetinje, dječji komad “Stonogica brojalica”, autorski projekat koji potpisu Anja Vrbaški i Marko Dinjaški iz Srbije, te “Kako da ne bismo” Plus teatra iz Lazarevca. Hrvatski KD Clou/Uo loft predstaviće se komadom “Legitimacija”, u režiji Morana Dolenca.

Ovogodišnji Korifej će zatvoriti predstava “Bliskost” FDU Cetinje.

Korifej, koji se temelji na nezavisnoj produkciji, otvoren je šestog avgusta predstavom “Hasanaginica” koju su studenti FDU sa Cetinja izveli u ambijentu Biogradske prašume. Tokom prve sedmice festivala izvedena je i monodrama Seada Đulića ”Presuda: tiha likvidacija”,koja je autentična priča o tome kako je u svom Mostaru preživio teatarske muke.

Najmlađa publika je uživala u predstavi “(Ne) pričaj mi bajke” u izvođenju Dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. Marija Medenica izvela je monodramu “Neodustajanje”. I ta monodrama je lična ispovijest o borbi mlade majke glumice koja se žrtvuje, bori, pokušava da na oba polja bude vrhunska - i kao majka, i kao glumica.

Predstavu “Prst” su izvele studentkinje FDU sa Cetinja - Maša Božović i Milica Kekić, po tekstu Doruntine Baše. ”Tesla - prilagođavanje anđela” je minuciozan psihološki komad o posljednjim časovima Teslinog života, odnosno o prvim časovima smrti. Teslu u ovom komadu igra Vladimir Posavec Tušek, a Momčilo Otašević novinara Džona Smita.

Pred kolašinskom publikom bila je i predstava “Golf 4”, komad o četiri žene koje neobavezno druženje na golf terenu navede na puteve ispovijesti, otkrivanja tajni ali i finalnog prikupljanja solidarnosti. U komadu igraju Maša Labudović, Marija Đurić, Milica Stojanović i Jelena Đukić.

Prateći sadržaji Korifeja, među kojima je izložba umjetničkih fotografija “Čovjek na istoku”, autora Harisa Medenčevića iz Češke i promocija druge zbirke poezije Nikole Liće Šćepanovića ”Režanje nesanice”, takođe su privukli brojnu publiku.

Osmo izdanje kolašinskog festivala alternativnog teatra održava se pod parolom “U kraju” kojom organizatori asocijativno žele da pružimo podršku Ukrajini. Kako je ranije rečeno, kroz festival biće zastupljena skoro kompletna nezavisna pozorišna produkcija “kojoj generalno fali prostora u Crnoj Gori, ali i razumijevanja i sredstava”.

Predstave se, osim u sali Centra za kulturu, izvode i na otvorenom, na Trgu boraca, platou Spomen-doma u Ulici Buda Tomovića, u zgradi stare osnovne škole…

Festival finansira Opština Kolašin, a organizatori očekuju da će ga kao i prethodnih godina sufinansirati Ministarstvo kulture, preko konkursa Razvoj kulture na sjeveru.

Sve aktivnosti festivala, organizaciju, selekciju, umjetničko rukovođenje i kompletnu logistiku nisprovodi NVO “Korifej teatar”. Festival se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Kolašin, a podrška je ovog puta stigla i od Turističke organizacije Kolašin i firme Avala resort.

Bonus video: