O “Zlatnoj mimozi” odlučuje renomirani žiri

Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević, Ivan Ikić, Jelena Gavrilović i Stefan Bošković u žiriju su glavnog programa 35. izdanja FFHN-MFF

4986 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FFHN-MFF
Foto: FFHN-MFF

Žiri glavnog programa 35. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festivala činiće reditelji: Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić, glumica Jelena Gavrilović i scenarista Stefan Bošković. Oni će donijeti odluku o tome kome ide Grand Prix - Zlatna mimoza za najbolji film, kao i ostale nagrade u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma ovogodišnjeg izdanja festivala.

Filmovi selektovani u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma biće prikazani na tvrđavi Kanli kula. Fokus programa je na promociji regionalne kinematografije i na filmovima koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza. Selektorka je producentkinja Jelena Mišeljić.

Zrinko Ogresta je filmski reditelj i scenarista, doktor umjetnosti i redovni profesor filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, kao i član Evropske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu. Autor je cjelovečernjih igranih filmova intimističko-psihološke orijentacije, koji su prikazivani i nagrađivani na uglednim domaćim i međunarodnim festivalima.

foto: FFHN-MFF

Srđan Dragojević, je reditelj i scenarista, autor međunarodno nagrađivanih dugometražnih igranih filmova, koji su bili u zvaničnim selekcijama brojnih prestižnih festivala. Diplomirao je Kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Objavio je tri knjige poezije, kao i dvije sa svojim scenarijima i tri knjige za decu. Njegov najnoviji film “Nebesa” imao je svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu 2021. godine.

Ivan Ikić je reditelj filma “Oaza” koji je dobitnik Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u okviru Dana autora na festivalu u Veneciji 2020. godine, ali i prošlogodišnje “Zlatne mimoze”. Sa projektom za taj film 2016. je izabran među šest reditelja iz cijelog svijeta za Cinefondation Residence program Kanskog festivala.

Jelena Gavrilović ima bogatu glumačku karijeru na televiziji, filmu, u pozorištu. Tumači jednu od glavnih uloga u drugoj sezoni američke serije “The Outpost”, a poznata je i po sinhronizacijama crtanih filmova, od kojih je najpopularnija njena uloga u Diznijevom filmu “Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen), a Dizni studio ju je uvrstio među 25 najboljih glasova za tu ulogu.

Stefan Bošković za sobom ima više filmskih, televizijskih, ali i pozorišnih projekata. Dramaturgiju je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Bonus video: