"Narodni poslanik" u Nikšiću i Pljevljima: Velika je čast igrati Nušića

Stevan Vuković, kome će “Narodni poslanik” biti drugi susret sa Nušićevim djelom, kazao je da iz prethodnog iskustva zna da se mora imati doza opreznosti sa djelom tako velikog pisca

7178 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg presa, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnjeg presa, Foto: Svetlana Mandić

Ako govoriš za vladin račun, opozicija će reći da si glupo govorio, a ako govoriš za opoziciju, vladina će stranka reći da si glupo govorio. U svakom slučaju, ne gine ti da glupo govoriš... Čim se dvojica ne trpe, onaj drugi mora biti izdajnik otadžbine. Tako je to u politici. A posle, nemoj ti da misliš da su ti samo to izmislili, izmisliće oni tebi još nešto gore...Ne misliš valjda da prilikom agitacije treba govoriti istinu narodu? No, lijepo bi se ti proveo kad bi govorio istinu! Obećaj! Obećanja bar ništa ne koštaju...Narodno povjerenje - to ti je, brate, artikal kao i svaki drugi artikal. Metneš ga na kantar, vidiš koliko je teško, odrešiš kesu pa platiš, zapisao je Branislav Nušić još 1883. godine kada je napisao “Narodnog poslanika”.

Ni nakon skoro 140 godina od nastanka “Narodnog poslanika” na Balkanu se nije mnogo toga promijenilo. A da su Nušić i njegova djela i dalje jednako živi, kao i prije više od stotinu godina, pokazuje i to što će ove godine u Crnoj Gori biti adaptirina dva djela najvećeg ex-YU komediografa i satiričara - krajem jula je premijerno izveden “Pokojnik” u koprodukciji CNP-a i Centra za kulturu Tivat, a prije tri dana počele su probe na inscenaciji “Narodnog poslanika”, još jedne koprodukcijske predstave, projekat Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja.

”Ulazimo u projekat sa kojim ćemo se sigurno podičiti jer velika je čast igrati Nušića. Odavno se Nušić nije igrao u Crnoj Gori, a ove godine se izgleda zaigrao i neka igra, jer samo na dobrim, pravim, klasičnim tekstovima i pozorišna umjetnost i mi kao građanska društva sigurno možemo mnogo toga naučiti”, kazao je na konferenciji za novinare direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Kručanović.

Prema riječima umjetničkog direktora pozorišta, Janka Jelića, adatacija Nušićevih djela ukazuje na realnost trenutka.

”Ti tekstovi postaju bitni i aktuelni i svi se vraćamo klasici... Veliki je izazov raditi Nušića. U pitanju su decenije da se Nušić nije postavljao u Nikšiću, a čini mi se i na drugim scenama u Crnoj Gori. Negdje sam čuo podatak da je prije 70 godina Nikšićko pozorište postavilo Nušića”, kazao je Jelić.

Goran Bulajić, reditelj predstave čija premijera se očekuje krajem septembra, kazao je da se za “Narodnog poslanika”, prve Nušićeve drame koju je napisao sa 19 godina, odlučio jer je komediograf iz drame u dramu dodavao po jedan “smrtni grijeh” - a u pomenutom djelu se govori o licemjerstvu.

”Ovdje najdirektnije govori o licemjerstvu i vlasti koja se naslanja na to licemjerje. U tom djelu smo našli jednu nepromijenjenu sliku stvarnosti društvenih odnosa na Balkanu, načina života koji je konstantan. Licemjerje je živo. Mi svi, i u drami i u pozorištu, se bavimo nekakvim opštim, velikim, istorijskim mjestima. Kada dobro pročitate Nušića on sjajno brani tu tezu da je stvar u tzv. malom čovjeku koji je u korijenu kompletne priče i sve je naslonjenu na tu mrežu iz koje se kreairaju i rađaju društveni odnosi”, kazao je Bulajić kome će “Narodni poslanik” biti deveta režija za produkciju Nikšićkog pozorišta.

Kako je istakao, riječ je o vrlo angažovanom tekstu, o komediji u kojoj se možemo prepoznati i gdje se možemo smijati na svoj račun.

Objasnio je da je predstavu adaptirao tako što je radnju “preselio” u današnje vrijeme vodeći računa da se “ugrade” na pravi način i da ne poremete glavni tok priče, već da naprave “poprečni presjek društvenog stanja ne baveći se sitnom politikom, već postavljanjem stvari fenomenološki”.

Zadovoljan je početkom rada na predstavi u kojoj će igrati dvanaestočlana glumačka ekipa sastavljena od glumaca koji tek grade karijeru i onih koji su veterani u tom poslu.

Stevan Vuković, kome će “Narodni poslanik” biti drugi susret sa Nušićevim djelom, kazao je da iz prethodnog iskustva zna da se mora imati doza opreznosti sa djelom tako velikog pisca, dok će, prema riječima Marije Đurić, predstava pokazati koliko smo kao društvo tehnološki napredovali, a opet nijesmo “mrdnuli” iz vremena kada je djelo nastalo. Maša Božović je istakla da “Narodni poslanik” otvara iznova staro pitanje - da li je Nušić bio vizionar, ili mi kao društvo nijesmo napredovali, dok Matija Memedović, student treće godine glume, nije krio zadovoljstvo što će početak njegove karijere na daskama koje život znače biti u rodnom gradu i u Nušićevom komadu.

Pored njih, uloge su povjerene Velizaru Kasalici, Nikoli Vasiljeviću, Anji Drljević, Milici Kekić, Pavlu Bogojeviću, Lazaru Đurđeviću, Bobanu Čvoroviću i Nebojši Ćiću Vulanoviću. Za scenografiju je zadužena Anka Gardašević, kostime Olivera Eraković, a producentkinja je Milica Burić.

”Eto, to je narodno oduševljenje - kad gomila viče, a ne zna zašto viče”, zapisao je Nušić.

Krajem septembra autorski i glumački ansambl očekuje da će se publika od srca smijati i da će znati zbog čega se smije.

Saradnjom zadovoljni i Nikšić i Pljevlja

Centar za kulturu Pljevlja je osnovan 2019. godine i uspjeli su da nakon šest i po decenija pozorišne pauze, uspješno adaptiraju tri predstave. Kako je, na konferenciji za novinare, kazao direktor pljevaljskog Centra za kulturu, Nebojša Rubežić, njihova prva destinacija, kada su krenuli sa radom, bio je upravo Nikšić.

”Najmlađi smo Centar za kulturu u Crnoj Gori i svi su se trudili da nam pomognu. Pljevja imaju impozantan Dom kulture, objekat namijenjen pozorištu, ali nemaju pozorište. Cilj nam je da obnovimo pozorište, a saradnja sa Nikšićkim pozorištem nije slučajna - rodila se kao veza pomoći da i mi krenemo u pravcu formiranja pozorišne scene”, kazao je Rubežić.

Zadovoljstvo zbog saradnje sa pljevaljskim Centrom za kulturu izrazili su direktor i umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, ističući da je koprodukcija nastala zbog “volje da sarađuju sa ljudima koji hoće da urade nešto više od onoga što imaju”.

Bonus video: