Instalacija "Biophotonic" Jovana Jerkova i zbirka poezije "Sidro noći" Labuda Lončara pred festivalskom publikom

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, od 20:30 časova Jovan Jerkov će predstaviti svoj performans – instalaciju "Biophotonic", a od 21 čas će se održati promocija zbirke poezije Labuda Lončara

9073 pregleda 0 komentar(a)
Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock
Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock

Barski ljetopis će u subotu proteći u znaku bARS programa, selekcije posvećene barskim umjetnicima i djelima o Baru koju uređuje Željko Milović, publicista i novinar.

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole, od 20:30 časova Jovan Jerkov će predstaviti svoj performans – instalaciju "Biophotonic", a od 21 čas će se održati promocija zbirke poezije Labuda Lončara - "Sidro noći".

"Biophotonic" obuhvata skup skulptura slobodno postavljenih u prostoru (sa ili bez pjedestala) koji čine instalaciju napravljenu od CD-ova, DVD-eva i njihovih kutija.

"Samo je svjetlost, kao nešto što dolazi sa visine, kao nadzemaljsko i beskonačno otkrivala čovjeku njegov razum i dušu. Stajala je spram tame i bila vrijednost koja je naizmjenična! Ta svjetlost je bila spoznaja, sloboda, snaga, spremnost i staza. Prava svjetlost mora biti primljena bez posrednika - čisto i čudesno! Vremena nijesu ista, ali je svjetlost naše civilizacije čeka svoj novi izlazak! Prvo je mudrost ustupila mjesto znanju", zapisao je Jerkov o "Biophotonicu".

U zapisima dodaje da je znanje ustuknulo pred informacijom i da ona danas postoji bez razuma.

"Novi čovjek doživljava pomračenje, jer ono što mu je nekada omogućavalo spoznaju sada odlazi u tamu zaborava. Više se ne sjećamo, jer imao snimljeno. Ne liječimo našu dušu, jer vršimo reciklažu! Da li će buduće generacije znati šta je emocija? Razorimo digitalizovane čovječuljke da bi novom čovjeku udahnuli život. Pokažimo svjetlost budućim generacijama", navodi Jerkov.

Jerkov
Jerkovfoto: Barski ljetopis

Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Posjeduje diplome za predavanje: Likovne Kulture, Zdravih stilova života i Građansko vaspitanje. Dizajnom i marketingom se profesionalno bavi od 2006 god. Radio je kao dizajner, projekt menadžer u više dizajnerskih kuća i štamparija, kao i na poziciji direktora marketinga. Ima i iskustvo u radu sa djecom u školskom obrazovnom sistemu kao i sa djecom posebnih potreba.

"Sidro noći" Labuda Lončara jedna je od pet knjiga poezije koje je objavio pjesnik, prozni pisac i kolumnista.

Riječ je o obimnoj bibliografskoj jedinica, od oko 130 strana, u kojoj se iščitava većina novih, do sada neobjavljenih Lončarovih pjesama, ali i nekih već viđenih, od ranije poznatih široj čitalačkoj javnosti koje će autor predstaviti kroz razgovor sa novinarom Milanom Vujovićem.

Lončar
Lončarfoto: Barski ljetopis

Prema riječima doc dr Rada Vučićevića, „Labudove pesme nemaju zavijenu formu, ne skrivaju tajanstvene poruke, ne predstavljaju ogoljenu formu započetog a ne završenog, one su same po sebi otvorene, pregledne, jasne, čitljive i razumljive, govore o najlepšem ljudskom osećanju, o fizičkoj i čulnoj vezi između muškarca i žene, o njihovom slatkom umoru, koji je rekapitulacija nove draži, za koju je teško naći nove, stajaće reči, sa potpunim značenjem onoga što pesnik želi da kaže“.

Labud Lončar je rođen 1964.god. u Beranama. Član je Udruženja književnika Srbije i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano” iz Bara, kao i Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski i bugarski jezik. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano”, te istoimenog časopisa za haiku. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.

Bonus video: