Ivana Radovanović na izložbi u čast Olge Jevrić

Rad crnogorske umjetnice zastupljen je u postavci “Skulptura 22” u organizaciji vajarske sekcije Udruženja likovnih umjetnika Srbije

1386 pregleda 0 komentar(a)
Rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva
Rad Ivane Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica Ivana Radovanović predstaviće se na izložbi “Skulptura 22” koja će, u čast stogodišnjice rođenja srpske i jugoslovenske vajarke Olge Jevrić (1922-2014), biti otvorena večeras u Beogradu, u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u 19 časova.

Izložbu organizuje vajarska sekcija Udruženja likovnih umjetnika Srbije i održava se po 11. put, a komisija u sastavu: Sanja Ždrnja, Milorad Panić i Magdalena Pavlović ove godine je u selekciju uvrstila više od 60 izlagača različitih generacija.

Ivana Radovanović
foto: Privatna arhiva

Moto izložbe je, ističu organizatori, jedna misao Olge Jevrić u kojoj je sažela sopstvene težnje u skulpturi. U intervjuu za list “Politika” povodom samostalne izložbe u salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine, izjavila je:

”Težim da nađem plastičku metaforu kojom bih saopštila neke, na moj specifičan način, doživljene istine i zakonitosti koje proizilaze iz kauzaliteta prirodnih pojava i međusobnih odnosa ljudskih egzistencija - dramu uslovnosti, osmišljenost podređivanja pojedinačnog principu opštosti, jedinstvo fenomena nastajanja i nestajanja - jednu realnost u svojoj protivurečnoj biti… Ukratko da u formu utisnem jedno ljudsko iskustvo u granicama specifične oblikovne sintakse… To želim - ponavljam - želim…”

Radovanovićeva se predstavlja radom “The Hollow Men-Burning Way 1925-2017”.

”Rad se sastoji od tri zasebna i povezana procesa: skulpture, čina spaljivanja i objekta od pepela. Video dokumentacija spaljivanja skulptura napravljenih od jute i slame, dimenzija: 290 cm”, piše u saopštenju.

Izložba traje do 15. septembra, a biće održana i svečana promocija kataloga i dodjela nagrada.

Bonus video: