Kolašinci se podsjetili svog prvog rok benda: "Galaksija se živjela"

"Jedva su izmolili da odrade prvi nastup početkom 1975. u Spomen domu, a uslov za to je bio da očiste snijeg metar oko čitavog kompleksa, u čemu je pomogla gradska omladina"

4438 pregleda 6 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Dragana Šćepanović
Sa izložbe, Foto: Dragana Šćepanović

Fotografijama, novinskim i tekstovima iz knjiga, anegdotama, muzikom..., Kolašinci su se, sinoć u Centru za kulturu, podsjetili svog prvog rok benda Galaksija, osnovanog 1974. godine. Te uspomene na entuzijaste „koji su donijeli novi zvuk u grad“ dio su izložbe „Galaksija se živjela“, čija je autorka slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić.

„Galaksiju“ su osnovali Borivoje Ćure Abramović, vođa benda i gitarista, Veselin Vejo Vlahović vokal, Predrag Peđa Milović bubnjar i Darko Medenica Ćiro- bas.

U grupi su, skoro decenije i po postojanja, svirali i Vesko Begović, Goran Šćepanovići, Zoran Zof Bulatović, Vokan Begović, Nikola Nidžo Vuković, Nikola Medo Medenica, Dragan Vlahović, Vojo Bulatović, Veta Pašić ... Tokom 1978. u bendu je „na basu bio i ,,Bogdan sa Čaira", kojega su u Kolašinu ze zapamtili samo po tom nadimku“.

„Prvu igranku priredili su u Omladinskom domu u Smailagića Polju. Jedva su izmolili da odrade prvi nastup početkom 1975. u Spomen domu, a uslov za to je bio da očiste snijeg metar oko čitavog kompleksa, u čemu je pomogla gradska omladina...Na igrankama je, bilježe lokalni hroničari, bilo i po 700 mladih Galaksija" je svirala i do 80 pjesama tokom na stupa, najviše bazični hard rock -"Deep Purple", „Black Sabbath", „Uriah Heep", "Nazareth", „Zeppeli ne"...Cream", ali i birane numere Beatlesa“, „Stonesa" i Pink Floyda", te mekši rock bendova „Sweeta" i „Slade"...“- neka su od sjećanja na Galaksiju.

rok bend Galaksija, Galaksija
foto: Dragana Šćepanović

Grupa je prestala da postoji 1987. godine. Bezuspješno su , dvije godine kasnije, pokušali da pokrenu svoj, ali i muzički život grada. Nažalost, iza sebe nijesu ostavili ni jedan autorski snimak.

„Ključna ličnost muzičkog života toga dijela Crne Gore sedamdesetih, Borivoje Abramović Ćure, rođen je 1955. u Kolašinu. Gitaru je počeo da svira u šestoj godini, i zbog izuzetne nadareností, rano počeo s izvođenjem akustičarske muzike. Vid je izgubio u Rečinama, na sedam kilometara od rodnog grada, kada je są društvom u igri aktivirao zaostalu bombu iz Drugog svjetskog rata, oktobra 1967. godine. Članove grupe „Galaksija" je učio kako da sviraju instrumente, pa je po potrebi bio gitarista, basista, klavijaturista ili bubnjar, uz to zadužen za „skidanje" pjesama s radija, ploča í traka. Virtuoz na električnoj gitari, s „tvrdím" stilom poput Radomira Mihailovića Točka, vrlo rafinirano je izvodio akustičarsku muziku na gitari od 12 žica", napisao je, između ostalog u knjizi „Crnogorska pop rok muzika“ Željko Milović.

rok bend Galaksija, Galaksija
foto: Dragana Šćepanović

Abramović „po razlazu benda počinje veoma predano da izučava klasičarske kompozicije, istovremeno, komponujući sopstvenu muziku na akustičnoj gitari“. Kako je Milović naveo u knjizi, „interpretirao je neka od zahtjevnijih djela za taj instrument“.

Izložba sjećanja organizovana je na incijativu direktorice Centra za kulturu Gorice Ilinčić, a kako je objasnila, bila je motivisana činjenicim da mnogo mladih Kolašina ne zna za „Galaksiju“ i njen značaj za taj dio muzičke tradicije grada.

rok bend Galaksija, Galaksija
foto: Dragana Šćepanović

Na otvaranju izložbe, kroz angdote i stihove, na frontmena benda Abramovića podsjetili su Vejo Vlahović, ali i Snežana Šćepanović Đurasovića, Nikola Šćepanović i Vladan Bulatović. Nastupile su i kolašinske gitaristikinje Nađa Begović i Nađa Grdinić. Nakon otvaranja izložbe bend Rudolf je dio svoje svirke u, takozvanoj, Sibirskoj ulici, posvetio „Galaksiji“.

Poslata je i incijativa da se nagrada za talentovane kolašinske gitariste i gitarsitkinje, u znak sjećanja na vođu benda i njegov doprinos muzičkoj sceni grada, nosi naziv Borivoje Ćure Abramović.

Bonus video: