Završeni likovni susreti "Slikari Lazovići": Svaka kolonija je velika škola i veliki praznik umjetnosti

Četvri susreti okupili deset umjetnika iz Srbije, BiH i Crne Gore, koji su obezbijedili više od 20 eksponata, koji će obogatiti kulturnu riznicu Muzeja

4916 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Likovni susreti "Slikari Lazovići" završeni su u Bijelom Polju, a izložba slika je bila u renoviranom zdanju gradskog Muzeja.

Četvrti po redu internacionalni susreti koji su okupili desetak umjetnika iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine su, kako je kazao direktor Muzeja Željko Raičević, još jena uspješno završena manifestacija u kojoj su umjetnici, stvarajući specifične rukopise i njihovu poetiku, obezbijedili više od 20 eksponata koja bi biti uvrštena u bogatu riznicu Muzeja.

“Očekujemo da ćemo u narednom period stvoriti još bolje uslove i okupiti veći broj umjetnika, kao i da ćemo fundus više približiti građanima i onima koji dolaze u naš grad.Zahvaljujem se svim učesnicima na koji su proteklih pet dana stvarali u našem gradu, kao i pokroviteljima porodici Lazović, Opštini i TO BIjelo Polje”; kazao je Raičević.

foto: Jadranka Ćetković

Za slikara Ililu Draševića iz Gornjeg Milanovca, iako ima 90 godina, bilo je lako, kako je kazao, da stvara u odabranom društvu.

“Jednako je bilo lijepo raditi u takvom okruženju kao i kraju koji je izuzetno bogati kulturno umjetničkom prošlošću. Ujedno, svaka kolonija je velika škola i veliki praznik umjetnosti”, kazao je Drašević, dodajući da su se svi lijepo osjećali u Bijelom Polju, odakle nose predivne uspomene koje su prenijeli na platna.

Umjetnica Miljana Drašković iz Užica je je kazala da je oduševljena dobrodošlicom Bjelopoljaca.

Miljana Drašković
Miljana Draškovićfoto: Jadranka Ćetković

“Proteklih pet dana ovo je bilo nezaboravno druženje. Obišli smo kulturno umjetničke spomenike i imali više izleta u predivnoj okolini grada. Zaista sam oduševljena posebno ljudima koji su nam priredili toplu dobrodošlicu. Sve pohvale na divno druženje imala je i Slobodanka Sekana Marjanović iz Rudnika.

“Vaše gostoprimstvo i divna atmosfera su za svaku pohvalu i pamćenje. Iz vašeg kraja ću ponijeti ljepotu i dobrotu koja će dugo, dugo grijati moje srce” kazala je Marjanović.

foto: Jadranka Ćetković

U ime domaćina umjetnike je pozdravila predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić, koja je svim učesnicima uručila zahvalnice.

Zahvalnice su pored Draševića, Drašković i Marjanović dobili: Zvonko i Lidija Tilić iz Novog Sada, Dragoljub Stanković Čivi iz Leskovca, iz Užica, Milutin Obradović, Sead Kajabegović, Milica Peruničić i Jana Rahović iz Bijelog Polja.

foto: Jadranka Ćetković

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Kenan Hubanić i Hilmo Kurgaš, a program je vodila Slađana Bubanja Merdović.

Bonus video: