Ideja o ratničkoj tradiciji je sveprisutna u našem društvu

Crnogorski reditelj Mladen Ivanović za “Vijesti” govori o svom kratkom dokumentarnom filmu koji je prikazan u okviru 20. Liburnia Film Festivala, a priča i o projektu “Dubine Velebita” za koji se nada da će prerasti u seriju

2867 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kratki dokumentarni film “Zavjet”, crnogorskog reditelja Mladena Ivanovića, juče je imao hrvatsku premijeru u okviru ovogodišnjeg jubilarnog 20. Liburnia Film Festivala.

Film je realizovan na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu na predmetu Hibridni film kod prof. Igora Bezinovića, gdje je Ivanović na magistarskim studijama dokumentarnog filma.

Film “Zavjet” ranije je prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, Underhill Festu u Podgorici, a već u oktobru film će biti u prilici da pogleda i srpska publika, jer je najavljena i projekcija u okviru 31. izdanja Međunarodnog festivala Etnološkog filma koji će se održati u Beogradu.

Ivanović na Underhillu
Ivanović na Underhillufoto: Milica Nedeljković / UnderhillFest

Autor je ujedno i producent ovog filma, a direktor fotografije je Ivan Čojbašić, dok je audio miks i dizajn zvuka radio Mirko Đurović.

O ovom projektu, hrvatskoj premijeri, ali i projektu “Dubine Velebita” za koji se nada da će prerasti u seriju, Ivanović je pričao za “Vijesti”.

Već na početku razgovora režiser, poznat i po dokumentarnom filmu “Između rijeke i ljudi”, otkrio je više o protagonisti dokumentarca, kao i priči koju prenosi sa “Zavjetom”.

”U filmu Nikola (33) nabraja sve svoje pretke, od početka svoje loze do njega samoga, u vremenskom razdoblju od 250 godina. Uz svakog pretka govori u kom ratu se slavno borio, koju medalju je dobio i gdje je kosti ostavio”, pojašnjava Ivanović i nastavlja:

”Kao kontrast audio narativa suprotstavlja mu se vizuelni narativ koji otkriva napušteno i kontemplativno groblje u centru grada. Nikolin plan je da nastavi tradiciju ratovanja na, danas, tuđim teritorijama”, kaže režiser.

On smatra i da je “ova ideja sveprisutna u našem društvu”, a on ju je, kaže “samo upio i ekranizovao”.

foto: Promo

”Ideja o patrijarhatu, ratničkoj tradiciji, slavnim precima koji se znaju naizust, sve je rjeđa u razvijenim zemljama. Jesmo li danas zbog toga bolji ili gori, nek svako odluči za sebe”, poručuje on.

Kratka forma je u neku ruku poetična

Ivanović u razgovoru za “Vijesti” kaže i da je poenta pravljenja dugometražnih, igranih, dokumentarnih i kratkih filmova zapravo ista, samo je drugačiji pristup u stvaranju.

”Sem toga, kod kratkog filma nemamo kad da se, laički rečeno, raspojasamo i poenta je da se sa što manje - kaže što više. Tako je makar kad je u pitanju film ‘Zavjet’”, istakao je Ivanović.

Upravo zbog poruka koje prenose dokumentarni filmovi, prilike da ih pogleda publika u regionu, poput zagrebačke i beogradske, veoma su značajne.

”Kratki film je bitan na filmskim festivalima, prvenstveno jer za njih ne postoje snažne komercijalne platforme, a paradoksalno danas publika, čini se, sve više podnosi kraću formu, usljed sve manjeg raspona pažnje”, smatra sagovornik “Vijesti” i objašnjava zašto je to tako:

”Na koncu, kratka forma je u neku ruku poetična i u tom smislu ograničena na festivalsku publiku koju takvi filmovi zanimaju”, zaključuje režiser.

Potencijalna priča o razbijanju nacionalističkih paterna

U međuvremenu, Ivanović se nada da će i njegov projekat “Dubine Velebita” u Vida produkciji iz Zagreba prerasti u širu priču, odnosno televizijsku dokumentarnu seriju.

”’Dubine Velebita’ su predstavljene na Sarajevo film festivalu kao potencijalna serija o razbijanju nacionalističkih ‘paterna’ kroz diskurs revizije zločina, revizije istorije dnevnopolitičke svrhe itd... na prostoru Jugoslavije. Od kontrarevolucije u Jugoslaviji, na vlast su posljednjih 30 godina sjele nacionalističke formacije, koje za svoju nesposobnost u vršenju dužnosti umiju samo da krive komšije, dojučerašnju braću... Umiju sem toga i još svašta nešto što ne valja... Ali nikako da krenu ka pomirenju...”, smatra režiser.

On dodaje i da su šanse za snimanje serije istog naziva velike.

”Prvenstveno zbog Vida produkcije i SNV-a iz Zagreba i interesa koju je ovakva serija probudila, što u regionu to i u inostranstvu, jer su nam poslije pitcha prišle produkcije iz zemalja EU. Sa njima smo u pregovorima”, najavljuje Ivanović, koji će na snimanju serije biti angažovan kao režiser.

Bonus video: