Jedinstvo i sinergija različitih sadržaja

Multimedijalnim art projektom “Mediteranske priče” završen je 35. Barski ljetopis

1459 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragica Orlandić
Foto: Dragica Orlandić

Nakon šest festivalskih sedmica i više od 40 realizovanih programa završeno je 35. izdanje najveće smotre kulture i umjetnosti u gradu pod Rumijom, manifestacija Barski ljetopis.

Zavjesa na ovogodišnje izdanje spuštena je multimedijalnim art projektom “Mediteranske priče”, koji čini izložba radova crnogorske likovne umjetnice Sonje Đuranović, modna kolekcija istoričarke umjetnosti dr Anastazije Miranović i unplugged koncert ”Andrea Demirović & bend”. Postavku čini dvadesetak njenih radova iz ranijih ciklusa “Vrtovi” i “Kaktusi su sada lala”, uključujući i art tepihe na kojima se nalaze reprodukcije, odnosno motivi umjetničinih slika.

Jedinstvo i sinergija različitih programskih sadržaja i gromoglasni aplauzi publike na svečanom zatvaranju Festivala pokazatelj su da koncept razmjene i povezivanja različitih vrsta umjetnosti može biti uspješan i interesantan. Tu činjenicu posebno je istakao selektor književnog programa 35. Barskog ljetopisa dr Milun Lutovac, s obzirom na to da je u okviru tog dijela programa predstavljeno šest književnih djela osobite stilske vrijednosti, upečatljivih naslova i tematske aktuelnosti.

”Svaki festival je sistem spojenih sudova. Nijedan program ne može da se posmatra nezavisno. Po mom mišljenju, oni programi koji su bili spona ili razmjena informacija jedni sa drugim bili su baš izdvojeni i od publike posebno prihvaćeni”, kazao je on.

Pozorišni program ovogodišnjeg Festivala, u selekciji Milije Šćepanovića, pored interesantnog repertoara označilo je i koprodukcijsko ostvarenje Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta Podgorica, predstava “Bez portfelja”, po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Branislava Mićunovića, koja je premijerno izvedena 3. avgusta. Šćepanović je bio selektor i filmskog programa koji je posebno obogatio repertoar.

Likovni program, istakla je selektorka Anastazija Miranović, predstavio je pet izložbi, a njena želja da se zadovolji zahtjevna publika je ispunjena.

Barski ljetopis tradicionalno realizuje JU Kulturni centar Bar, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a trajao je od 15. jula do 27. avgusta.

Nacionalni park za barsku kulturu

Ustanovljen tokom prošlogodišnjeg izdanja Festivala, segment “bARS” je predstavio desetak žanrovski različitih programa. Selektor Željko Milović istakao je da je i taj segment manifestacije u potpunosti opravdao očekivanja i građana i njega kao selektora ukoliko se uzmu u obzir posjećenost i reakcije publike.

”Bio je to mali nacionalni park za barsku kulturu, odnosno festival unutar festivala, dio posvećen Baranima, njihovom stvaralaštvu i stvaralaštvu o Baru. Šest književnih večeri, dvije izložbe, jedan performans i dva koncerta. Naročito mi je drago što smo na scenu Barskog ljetopisa vratili performans, a ponosan sam što je bARS ispunio dio svoje misije i pokazao da su prije tri, četiri decenije postojali ljudi koji su gradili kulturu ovoga grada, a koji su nepravedno zaboravljeni”, naglasio je on.

Bonus video: