Nije lako u oskudno vrijeme čuvati plamen poezije

Pjesnikinja Mirjana Bulatović iz Beograda dobitnica je nagrade koja je ove godina uručena prvi put.

1474 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Uručivanjem priznanja završeno je drugo izdanje međunarodnog Festivala knjiga "Auto(r) na korzou" u organizaciji Udruženja knjižara i izdavača Crne Gore.

Pjesnikinja Mirjana Bulatović iz Beograda dobitnica je nagrade Festivala koja je ove godina uručena prvi put.

Bulatović je objavila oko 30 knjiga poezije za odrasle i za djecu i četiri knjige prevoda ruske poezije. Zastupljena je u više desetina antologija, a pjesme su joj prevođene na dvadesetak jezika. Dobitnica je brojnih nagrada.

"Ovih avgustovskih dana poezije na korzou, Nikšić se pokazao kao kolos duha. Nije lako, u oskudno vrijeme, čuvati plamen poezije. Ne prebrojavajte publiku. I kad bi poslednji pjesnik pjesme govorio poslednjem slušaocu, još bi se sve moglo spasiti", poručila je Bulatović i čestitala organizatorima i učesnicima festivala.

Ona je istakla i da ste samim pozivom da dođete u Nikšić, grad pjesnika i učestvujete na nekoj književnoj manifestaciji, vi već nagrađeni.

"Pisanje mora imati i smisao i svrhu. Pitanje smisla je apsurdno, ako je istinski poriv u pitanju. Dok ima istinske poezije pitanje svrhe je riješeno, kazala je pjesnikinja iz Beograda.

Tokom 25 večeri, publici se predstavilo skoro 30 učesnika, a žiri je književno veče Rajka Džakovića, koji živi i stvara u Beogradu, proglasio za najintimnije i dodijelio mu specijalnu nagradu.

Završne večeri Festivala, tokom koje je održano autorsko veče Bećira Vukovića, dodijeljena je i specijalna nagrada najmlađem, ujedno i najredovnijem, posjetiocu manifestacije, Mihaeli Đurović koja kreće u prvi razred osnovne škole.

Festival, koji nosi ime po knjizi Tina Ujevića "Auto na korzou", koju je izdao 1932. godine u Nikšiću, organizovan je na Trgu slobode i bio je podijeljen u dva segmenta - salon knjiga i druženje pisaca i publike. Manifestacija je bila u znaku pisaca iz regiona, a predstavili su se i književnici iz Crne Gore. Jedino nije bilo autora iz grada domaćina, a prema riječima Slađana Gorčina Blagojevića, književnika i urednika programa, iz prostog razloga što su nikšićki pisci imali priliku da se tokom godine predstave domaćoj publici i promovišu nova izdanja.

"Samo iz tog razloga nije bilo pisaca iz Nikšića. Željeli smo da promovišemo pisce iz drugih krajeva. Zadovoljni smo odzivom publike i sve smo odradili. Dobili smo sugestije da naredne godine učesnici ostanu dva dana, obiđu grad, možda mu posvete pjesmu, esej, ili fotografiju. Radićemo na tome da se to i dogodi, mada sve zavisi od finansijskih sredstava", kazao je Blagojević i obećao da će naredne godine salon knjiga imati veći broj izdavača.

Pokrovitelj Festivala bila je Opština Nikšić, a podršku je pružila lokalna Turistička organizacija.

Bonus video: