Da kultura i obrazovanje budu identitet

Festival internacionalnog alternativnog teatra počinje u petak francuskom predstavom "Šuma", u 20 časova u CNP-u. Iste večeri Random i Bad Copy otvaraju muzički program na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u 22 časa

4179 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Đorđe Cmiljanić
Sa konferencije za medije, Foto: Đorđe Cmiljanić

Pod sloganom "FIAT Identitet", sa željom da kulturu, umjetnost i obrazovanje učini suštinskim identitetom crnogorskog društva, Festival internacionalnog alternativnog teatra, FIAT biće realizovan od drugog do 12. septembra na više lokacija u Podgorici.

Slogan za 37. izdanje festivala oslikava dugogodišnje napore okupljenih oko jedinstvene ideje, od osnivanja i prvih izdanja kultnog FIAT-a, pa i preko pauze, zatim i obnove, do danas.

No, bez obzira na riječi hvale za koje direktorica FIAT-a, rediteljka Ana Vukotić na jučerašnjoj konferenciji za medije istakla je da ih je bilo mnogo tokom prethodnih deset godina, od obnove festivala. Ona, pak, poručuje da je proces pripreme izdanja, realizacije i komunikacije sa institucijama težak i naporan, a oni koji bi mogli - ne čine ga lakšim.

"Ovo je već deseti put da od pokrovitelja čujemo fantastične pohvale na račun našeg festivala, ali negdje 'u prevodu' dok se dođe do konkursa i raspodjele sredstava čini mi se da se cijela ta priča izgubi. Meni se čini da je, deset godina nakon obnove FIAT-a, važno da konstatujemo da FIAT nije zaštićen na pravi način od crnogorske kulture na gradskom i državnom nivou, samim tim što smo mi i dalje pod statusom nevladine organizacije i na taj način već deset godina uspijevamo da pripremimo i realizujemo FIAT, uprkos svim poteškoćama i predstavimo ga publici", naglasila je Vukotić.

Vukotić
Vukotićfoto: Đorđe Cmiljanić

"Konkursi - moć ili nemoć kulturne politike?"

Savjetnik u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore Petar Kovačević priznao je da su mu poznati problemi sa kojima se organizatori suočavaju...

"Sa aspekta Ministarstva kulture, poznajem probleme koje imate, ali svi kao društvo moramo uvažiti kontekst u kome živimo, moramo kulturu postaviti u centar i kao društvo naći način da ona bude razvojni resurs, a da težimo tome da Crna Gora bude društvo znanja i kreativnosti", kazao je on.

Kovačević je dodao da mu je pravo zadovoljstvo biti na FIAT-u, posebnoj vrsti umjetničkog događaja koji Ministarstvo kulture godinama podržava, podsjetio je on.

"FIAT je vrlo važan autentični izraz, sigurni smo da će se i ovaj program izvoditi sveobuhvatno, da će nadograditi prošlogodišnji i da će Podgorici dati vibrantnost po kojoj je FIAT poznat", rekao je Kovačević i dodao da, iako svjestan gabarita i važnosti FIAT-a, nemoguće je svima putem konkursa obezbijediti podršku.

Kovačević
Kovačevićfoto: Đorđe Cmiljanić

No, upravo to je i problem, istakla je Vukotić, to što se kultura i umjetnost uglavnom finansiraju po osnovu konkursa, kakvih...

"Sveli smo kulturu na konkurse, a konkursi su i sreća i nesreća crnogorske kulture. Ako smo se sveli na konkurse dajte da imamo i evaluaciju tih konkursa i projekata, jer konkursi sami po sebi ne moraju da budu loši, ali način na koji se sredstva dodjeljuju su prilično paušalni i uvijek će biti dok ne budemo imali ozbiljne evaluacije projekata i onoga što se finansira, naročito pod markicom Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada. Ne možemo biti svi iste važnosti i tu je FIAT u problemu. Ne može festival poput FIAT-a, koji za sobom ima 37 izdanja biti u istom dijelu sa nekim drugim, takođe važnim projektima, ali koji se tek pokreću", rekla je Vukotić.

Ona je najavila da će upravo tema "Konkursi - moć ili nemoć kulturne politike?" biti tema okruglog stola koji će se se održati četvrtog septembra u Njegoševom parku, a na kojem će diskusiju voditi predstavnici institucija i kulturni radnici.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice Ana Medigović, dodala je da je da Glavni grad i ove godine podržava festival, kako materijalno, tako i pomoću lokacija koje će ustupiti.

"Na ovaj način želimo da pokažemo da vrednujemo kulturu kao važan resurs za Podgoricu. Radujem se da prisustvujem okruglom stolu koji je na programu. Svaki dijalog donosi nešto bolje i za nas i za vas", dodala je Medigović i istakla da je među 96 prijava na konkursu Glavnog grada za raspodjelu sredstava u oblasti kulture, finansirano 55 projekata, a FIAT je dobio šestinu ukupnog novca.

Medigović
Medigovićfoto: Đorđe Cmiljanić

Medigović je istakla i da će Sekretarijat za kulturu i sport, u partnerstvu sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti kofinansirati monografiju o FIAT-u sa 5.000 eura.

Vukotić je potvrdila da je zahvalna na podršci i Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu rekavši da je jednaka suma od po 21.000 eura, ipak nedovoljna za realizaciju festivala poput FIAT-a i da bi bio red da festival dobije i suštinsku podršku.

Budžet smanjio repertoar

Kada je u pitanju program festivala, FIAT tradicionalno donosi bogatstvo različitih izraza i tema, a ove godine će se prošetati od platoa Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, preko terena Košarkaškog kluba 'Budućnost' u Njegoševom parku, KIC-a 'Budo Tomović', parka dvorca Petrovića na Kruševcu, kao i Crnogorskog narodnog pozorišta, a u jednom trenutku biće obuhvaćeno i nebo iznad Podgorice, najavila je portparolka Bojana Moškov.

Iskusna selektorka glavnog programa, glumica Ana Vujošević, odoljela je teškom zadatku da među 105 prijava izabere samo sedam koje će se ove godine takmičiti i istakla da je bilo teško i nezahvalno, te da je krajnju odluku morala usaglasiti sa nedovoljnim budžetom.

Vujošević
Vujoševićfoto: Đorđe Cmiljanić

"Prvobitno sam selektovala 14 sjajnih predstava, među kojima i manje i veće forme, tehnički zahtjevne, lude, moderne, pa do onih koje suštinski predstavljaju istraživanja bića, tijela, verbalne i neverbalne komunikacije i sve ono što jeste suština altertnativnog pozorišta. Ipak, zbog smanjenog budžeta shvatila sam da nećemo imati dovoljno sredstava da ih sve dovedemo, iako su sve one bile vrlo važne za dinamiku i energiju festivala, a čak nijesu ni bile skupe, ali su zbirno premašivale naš budžet, a ne možemo priuštiti da FIAT uđe u dugovanja", rekla je ona.

Vujošević dodaje i da je uprkos svemu napravila dobru selekciju povezanu motom festivala.

Festival alternativnog teatra FIAT, FIAT, Festival alternativnog teatra
foto: Đorđe Cmiljanić

"Ove godine FIAT otvara pitanje identiteta, a identitet nije ime, prezime, vjersko ili nacionalno opredjeljenje, već nešto sasvim drugo. Identitet podrazumijeva rad na sebi, kulturni razvoj, obrazovanje, prepoznavanje i uživanje u umjetnosti, a sve ove predstave govore i o tome šta je suštinski identitet. Tako su sve one politički angažovane i provokativne", rekla je Vujošević.

Ponovila je da FIAT njeguje slobodnu misao i slobodnog čovjeka, a što je Crnoj Gori prijeko potrebno.

"FIAT je savršeni autentični podgorički brend. Mi inače nemamo priliku da gledamo ovakve predstave, Crna Gora nema trupu, nema podrške nezavisnoj sceni. Zašto moramo da budemo nazadni i zašto moramo da kasnimo za svime u svijetu?", pita Vujošević.

"Šuma" u CNP-i na otvaranju

Glavni program će ove godine otvoriti trupa "Compagnie D'autres Corde" i predstava "Šuma" iz Francuske, u petak u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Režiju potpisuje Franck Vigroux, a gostovanje je podržao Francuski institut u Crnoj Gori.

"Šuma je prolazni put. Sneni prelaz sa jednog mjesta na drugo, promjena stanja. Šuma je unutrašnje putovanje. Ovde se slike otvaraju kroz nesvjesno, šuma polako transformiše sebe, žudi da se otvori kroz slike i zvukove, dok fantasmagorična ženska figura klizi kao zmija, ispitujući se. Šuma je čulna opera, izgrađena kao klizni pokret, prvo vrtoglavica, potom bijeg, zatim pad, do konačnog iskupljenja. Razumna odiseja u vidu potraga", navodi Philippe Malone u opisu komada.

'Šuma je unutrašnje putovanje'
"Šuma je unutrašnje putovanje"foto: Privatna arhiva

Pored toga, u glavnom, takmičarskom dijelu festivala na programu su i: "Osramoćeni" iz Bosne i Hercegovine, "Još četiri" iz Poljske, "Naša kuća" iz Italije, "Ispod leda" iz Litvanije, "Tiha kuća" iz Irana, a na zatvaranju će biti izveden komad "Megalit" u koprodukciji Velike Britanije i Slovenije.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine: nezaobilazna gošća koja FIAT-u pruža poseban duh, koreografkinja i predsjednica iz Srbije Sonja Vukićević, a tu je i dramaturg Aleksandar Radunović i glumica iz Crne Gore Jelena Minić.

FIAT je ostvario saradnju sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja, pa će publika imati priliku da vidi predstave studenata iz klase profesora Branimira Popovića i Dubravke Drakić: "Hasanaginica", "Prst","Staklena menažerija","Jača" i "Bliskost".

Za dizajn ovogodišnjeg izdanja je zadužena Suzana Pajović.

Program sa informacijama dostupan je na sajtu fiat-montenegro.org i na društvenim mrežama FIAT-a. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, uz ostale partnere, sponzore, donatore i prijatelje FIAT-a.

Važan i raznovrstan muzički segment

Kao i uvijek, dobrog ritma neće faliti na FIAT-u, a za to se pobrinuo urednik muzičkog programa Damir Murseljević.

Festival počinje hip-hop spektaklom kada na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke gdje će u 22 časa u petak nastupiti Random i dobro poznati "Bad Copy". Cijena karte je 10 eura, a mogu se rezervisati putem Fejsbuk i Instagram profila festivala.

Bad Copy
foto: FIAT

Program obuhvata i poznata i novija imena kao što: Rade Rapido, Big Do, Skoveche, DJ-evi FM Mirda, RadioGlava, Igor Stanovnik, bend YONIC, a tu je i Marija Božović i bend koji će tradicionalnu muziku predstaviti u jazz tonu.

"Računaš kad je FIAT da je nešto drugačije prisutno, tako će biti i ove godine kada je izbor muzičara u pitanju", kazao je Murseljević i istakao da se nada da će muzički izbor od obnove FIAT-a do danas značiti novim generacijama, kao što je njemu značilo ono što je imao priliku da sluša kao tinejdžer.

Murseljević
Murseljevićfoto: Đorđe Cmiljanić

Prisjetio se gostovanja benda "Let 3" poznatog po vrhunskoj atmosferi i koji uživo zvuči mnogo bolje nego studijski, istakao je da su Rambo Amadeus i Darko Rundek na FIAT-u bili kao domaći i podsjetio na ranije popularni domaći duo "Džej Džej Okoča".

Treš film i zašto ga nema u Crnoj Gori?

Filmski urednik FIAT-a, filmski snimatelj Vladimir Vučinić, istakao je da se FIAT svake godine trudi da predstavi nešto sa margine i što se ne može vidjeti na malim ekranima. Ove godine odlučio se za dugu formu i nesvakidašnji žanr.

"U skladu sa geslom ovogodišnjeg festivala - 'Identitet', odlučio sam se za žanr koji je nastao krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a nazvan je treš film. Taj žanr kada se pojavio bio je budućnost filma i ostavio je velikog traga na kinematografiju", kazao je Vučinić.

Vučinić
Vučinićfoto: Đorđe Cmiljanić

Biće prikazana tri filma, i to: "Desant na Prčevo" Draška Đurovića, "Gosti iz Galaksije" Dušana Vukotića i "Zlatne čaklje" u režiji Zorana Bojovića.

Vučinić je najavio da će u sklopu razgovora o filmovima, koje će moderirati, biti riječi i o tome šta je treš donio kinematografiji, gdje je naše mjesto i zbog čega tog pravca nema u Crnoj Gori.

Kreativne industrije, književni i likovni program

"Ptičica", "Glinko crafts nakit", "Crnogorska bojanka", "Šufit vintage shop", Boris Ćalić, "Shimmpo keramički studio" i "Taraskina wear" biće zastupljeni na marketu Kreativnih industrija u Njegoševom parku na terenu KK "Budućnost".

Prateći program donosi i književni segment, pa će biti predstavljene knjige "Kod 77" Nele Krnić i "Moja mama zna šta se dešava u velikim gradovima" Radmile Petrović, a u sklopu likovnog segmenta se predstavlja Igor Rakčević sa konceptom "Kao da je bilo juče" koji se organizuje u saradnji sa aero-klubom "Špiro Mugoša" i Airways aviationom.

Bonus video: