Vuna, grijač za ruke i sve boje Crne Gore

Radovi nastali u okviru projekta čija je autorka Jelena Đukanović, biće izloženi naredne godine na European Wool Day u Grčkoj

2981 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Šavniku će od sjutra do trećeg septembra biti održana peta Međunarodna umjetnička radionica “Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama”, autorke Jelene Đukanović. Ponovo će učesnici radionice, koja će se održavati na obali rijeke Bukovice, vunom obojiti Šavnik, kao što su to uradili i 2019. godine.

Tema ovogodišnje radionice je “Twiddle muff”, što u slobodnom prevodu znači “grijač za ruke” ili “igračka za ruke”.

”Radionica, zbog odabrane teme i predmeta koji će biti izrađivani od vune, dobija i humani karakter. ‘Twiddle muff’ je cilindričnog oblika sa otvorima sa strane u koje se stavljaju ruke. Sastoji se uglavnom od pletene, tkane, filcane ili heklane osnove, sa raznim trodimenzionalnim elementima pričvršćenim sa spoljne i unutrašnje strane, koji pored estetske imaju funkciju da pacijentima sa uznapredovalom demencijom ili starim osobama obezbijede osjećaj sigurnosti i spokoja tako što im ‘zabave prste’”, kazala je Đukanović za “Vijesti”.

Prema njenim riječima, “twiddle muf” u Evropi, Americi i Kanadi se uglavnom izrađuju od industrijskog prediva intenzivnih boja, dok će osobenost “twiddle muff”-ova nastalih na radionici u Šavniku biti harmoničan kolorit dobijen bojenjem domaće vune neškodljivim biljnim bojama.

”Radovi nastali u okviru projekta 9. aprila naredne godine biće izloženi na European Wool Day u Grčkoj, koji organizuje European Wool Exchange Foundation čiji smo član”, kazala je autorka projekta.

Učešće na ovogodišnjoj radionici uzeće, po pozivu, 25 stručnjaka, profesora i studenata tehnologije tekstila, primjenjene, likovne umjetnosti i dizajna, etnologije, botanike i heritologije.

”Pored radionica na kojima će učesnici bojiti vunu prirodnim bojama dobijenim od biljaka iz okruženja, svakoga dana eminentni predavači iz zemlje i inostranstva će u Kući Pekića držati predavanja iz oblasti etnologije, psihologije umjetnosti, ekologije, tehnologije, botanike, a biće predstavljena i umjetnička praksa”, kazala je Đukanović i pozvale sve zainteresovane svih uzrasta da im se pridruže da zajedno boje vunu, filcaju, pletu.

Ovogodišnje “Sve boje Crne Gore” organizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Šavnik a u realizaciji Instituta za vunu Crne Gore.

Bonus video: