Merilin Monro zvijezda u Veneciji, 60 godina poslije smrti

Film je snimljen prema romanu koji prikazuje košmarni put Merilin Monro, koju su zlostavljali muškarci i filmska industrija, i koja je cio život tražila nemoguću ljubav. Njen život predstavlja žestoku sliku zemlje 50-ih i 60-ih godina

4651 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Ikona Holivuda Merilin Monro, koja je umrla prije 60 godina, zvijezda je ovogodišnjeg 79. Međunarodnog festivala u Veneciji (Mostra) sa filmom "Blonde" (Plavuša) - o njenoj sudbini i psihološkom stanju koje je pratilo tokom godina filmskog glamura.

Film reditelja Endrua Dominika je snimljen prema romanu spisateljice Džojsa Kerola Outsa i takmiči se za glavnu nagradu - Zlatni lav. Glavnu ulogu igra Ana de Armas, poznata kao jedna od bivših djevojaka Džejms Bonda.

Ostvarenje u produkciji Neftliksa biće dostupno na toj platformi od 28. septembra i neće biti prikazano u bioskopima.

"Blonde" predstavlja ulaženje u život Norme Džin Mortenson, kako se zvala Merilin Monro koja je umrla u 37. godini. Postala je ikona popularne kulture, a njena subdina je inspirala mnoge stvaraoce, kao što je slikar Endi Vorhol.

Novi film će baciti svjetlo na patrijarhalni sistem Holivuda, i vjerovatno neće razjasniti misteriju koja nastavlja da okružuje njegovu smrt, ocijenili su filmski kritičari.

Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija zavjere. Postoje priče da je ubijena zbog ljubavne afere s tadašnjim američkim predsjednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala ljekovima ili da je sebi smišljeno oduzela život.

Film je snimljen prema romanu koji prikazuje košmarni put Merilin Monro, koju su zlostavljali muškarci i filmska industrija, i koja je cio život tražila nemoguću ljubav. Njen život predstavlja žestoku sliku zemlje 50-ih i 60-ih godina.

Reditelj je rekao da su u ostvarenju prikazane arhivske fotografije Merlin Monro i da je cilj njegovog filma uroniti u psihološko stanje velike glumice.

Film je u SAD zabranjen za mlađe od 17 godina, što je reditelj ocijenio kao "monumentalnu glupost".

"Blonde" predstavlja "kritiku američkih svetih krava", rekao je Dominik i dodao da film ne bi mogao da ugleda svjetlost dana da nije bilo pokreta osuđivanja seksualnih napada u filmskoj industriji, jer se niko ranije interesovao za takve stvari.

Merilin Monro (1926-1962) bila je američka filmska glumica, pjevačica i model.

Njeni najpoznatiji filmovi su "Sedam godina vjernosti", "Kako se udati za milionera", "Princ i igračica" i "Majmunska posla". Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film "Neki to vole vruće", za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Prema Američkom filmskom institut, Merilin Monro je jedna od deset najvećih glumica svih vremena i smatra se jednim od najvećih seks simbola 20. vijeka.

Bonus video: