Karanović: Nemamo ili imamo veoma slabu književnu kritiku, glavni problem je nedostatak dobrih urednika...

"Mogu reći da smo pojavom interneta i društvenih mreža nešto izgubili ali nešto i dobili, jer sada kada želite da neki tekst dođe do šire publike, samo ga objavite na internetu ili društvenim mrežama", kazao je Karanović

2128 pregleda 0 komentar(a)
Sa 52. Ratkovićevih večeri poezije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa 52. Ratkovićevih večeri poezije, Foto: Jadranka Ćetković

Na 52. Ratkovićevim večerima poezije u Bijelom Polju, u tradicionalnom susretu "Kafa sa piscem" o ulozi književnosti u savremenom društvu, uredništvu, mladim piscima i književnoj kritici danas je govorio je pisac i urednik izdavačke kuće "Enklava" Zvonko Karanović.

Objavio je deset knjiga poezije, tri romana i prevođen je na više jezika.

Govoreći o kritici koja je najteži dio književnosti, Karanović je objasnio da književni kritičar mora da dešifruje knjigu, da mnogo zna i da je dosta čitao, da je upućen u društveno političku situaciju, ali i u film, jer je sve više književnih djela koja referišu na stvarnost u kojoj živimo.

"Književna kritika je strašno teška književna disciplina i zbog toga sve veći broj od toga i odustaje. Nemamo, ili imamo veoma slabu književnu kritiku. Glavni problem je nedostatak dobrih urednika, ali i književne kritike", kazao je on, navodeći da interesovanja za književnost još uvijek ima.

Mladi danas, istakao je pisac, žele da se izraze, pišu, ne osvrćući se na tiraže.

"Mnogi mladi ljudi žele da skrate taj put afirmacije, dok ranije nije bilo tako. Mogu reći da smo pojavom interneta i društvenih mreža nešto izgubili ali nešto i dobili, jer sada kada želite da neki tekst dođe do šire publike, samo ga objavite na internetu ili društvenim mrežama", kazao je Karanović.

On je, govoreći o uredništvu istakao da bi se nivo književne produkcije poboljšao kada bi imali jaču selekciju urednika i kada bi svi radili profesionalno.

Danas je održan i program "Između čovjeka i neba" posvećen najbližem rođaku Rista Ratkovića, Ljupčetu Ratkoviću, o kojem su govorili direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić i rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

"Ljupče je bio prijatelj Ratkovićevih večeri poezije i svake godine bio je na manifestaciji, međutim, prošle godine Ljupče je, nažalost, preminuo. Htjeli smo da mu se odužimo jednim programom, koji smo nazvali "Između čovjeka i neba". Lupče Ratković bio je ugledni beogradski pravnik, čovjek sa jednim posebnim senzibilitetom za umjetnost, za književnost, često je i govorio na Ratkovićevim večerima poezije i učestvovao u brojnim programima", kazao je Musić, pojašnjavajući da on nije bio iz svijeta književnosti, ali da je znao da vrednuje i živi poeziju.

U okviru Ratkovićevih večeri poezije danas u 16 časova će biti održan i okrugli sto na temu "Savremena književnost i čitalac", na kojem će učestvovati veliki broj književnika iz Crne Gore i okruženja, a u 18 časova je planirana promocija izabranih djela Avda Međedovića, pod nazivom "Trebalo bi sakupljati londžu",

U nastavku programa biće održano drugo Međunarodno veče poezije "Eno ga, po moru teče Lim".

Bonus video: