„Veliki kapetan” u znak sjećanja na Dušana Đurišića

Događaj je organizovao Kulturno-informativni centar “Bijeli Pavle” i Centar za kulturu Danilovgrad

4154 pregleda 0 komentar(a)
Sa večeri, Foto: Privatna arhiva
Sa večeri, Foto: Privatna arhiva

Veče poezije “Veliki kapetan” posvećeno književnom stvaralaštvu Dušana Đurišića, upriličeno je krajem protekle sedmice u danilovgradskoj Gradskoj biblioteci “Mihailo Miho Vuković”, a u organizaciji Kulturno-informativnog centra “Bijeli Pavle” i Centra za kulturu Danilovgrad.

Pred brojnom publikom govorile su učenice Osnovne škole “Vuko Jovović” Lara Bečanović i Anđela Vujadinović, pjesnici Dragiša Jovović i Slobodan Vukanović, animatorka kulturnih aktivnosti Božidarka Beba Popović i novinar i publicista Dragan Mitov Đurović.

Dušan Đurišić, autor brojnih knjiga za djecu i odrasle, prevoda i prepjeva, preminuo je u julu ove godine, a rođen je 1932. u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada. Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije srpskohrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Bio je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, književni kritičar, književni prevodilac i prepjevalac, satiričar, aforističar, antologičar, izdavač. Bio je direktor biblioteke “Radosav Ljumović” i IK “Trag” u Titogradu, rukovodilac Odsjeka za kulturu Republičkog sekretarijata za obrazovanje, kulturu i nauku Crne Gore, kao i dugogodišnji predsjednik Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade i glavni i odgovorni urednik književnog lista za djecu “Osmijeh”. Član crnogorskog PEN centra, Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, a pored ostalog je i pokretač literarnih manifestacija za djecu u Crnoj Gori.

Dobitnik je dvadesetak domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, a 2017. je postao član Svjetskog književnog udruženja za mir i kulturu.

Bonus video: