”Ifigenija” na Festivalu antičke drame

Predstava u režiji Zorana Rakočevića biće izvedena u Sjevernoj Makedoniji, a nakon toga je na programu i u Podgorici

1228 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Predstava “Ifigenija”, rađena u produkciji Korifej teatra iz Kolašina, sa centrima za kulturu iz tog grada i Bijelog Polja, biće dio selekcije 19. Festivala antičke drame (IFAD) “Stobi” koji se održava u Velesu, u Sjevernoj Makedoniji. Festival počinje 17. septembra i biće otvoren izvođenjen komada “Antigona” u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, a “Ifigenija” će biti pred publikom dva dana kasnije.

Predstava je odigrana na svim značajnim scenama u Crnoj Gori, u decembru 2021. je nastupila i na respektabilnom regionalnom teatarskom festivalu Dani Jurislava Korenića u Kamernom teatru u Sarajevu. U maju ove godine na Međunarodnom festivalu teatra u Prištini (PITF) dobila je nagradu za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju epizodnu ulogu festivala (Jelena Đukić). U julu je “Ifigenija” igrana i na Anfiteatar festivalu u Kraljevu. Komad će biti igran i 24. septembra u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Predstava “Ifigenija”, koju je režirao Zoran Rakočević, u aprilu je premijerno izvedena u kolašinskom Centru za kulturu. U predstavi igraju Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, Petar Novaković i Moamer Kasumović, kao i studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića, Una Lučić i Ognjen Sekulić. Dio glumačkog tima je i muzičar Bojan Peko Minić koji je i autor muzike, dok pretprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

Komad je rađen po Euripidovoj ”Ifigeniji u Aulidi”. Rakočević je ranije kazao Euripidovo djelo aktuelno i dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja, te da kao takvo traje, dobijajući nanovo drugačija tumačenja, aktuelizaciju i fokus. “Ifigenija”, kako je rečeno, je komad ljudske katastrofe.

”U koncentraciji vlasti za koju se trpi i pati, Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole s jedne, i potisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine života, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proročanstvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupljela i obesmišljena ljudska priroda”, rekao je on.

”Ifigenija” je, tvrde producenti, “najznačajnija predstava nastala u Kolašinu, po mnogim profesionalnim mjerilima”. Predstavu je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore preko konkursa za razvoj kulture na sjeveru za 2020. godinu. Finansijsku podršku pružili su i Opština i Turistička organizacija Kolašin, kao i nekoliko sponzora, osvjedočenih prijatelja kolašinske stvaralačke energije.

Bonus video: