”Kralj magnovenja”, u Nikšićkom pozorištu

Predstava je na repertoaru večeras u 20 časova, a ulaz je besplatan

1382 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Glumac Nikšićkog pozorišta Nikola Vasiljević izvešće večeras monodramu “Kralj magnovenja”, u Nikšićkom pozorištu u 20 časova, a u sklopu programa Septembarskih dana. Ulaz je besplatan.

Tekst je zasnovan na Gogoljevoj pripovijetki “Dnevnik jednog ludaka”, uz djelove teksta iz romana Stanislava Lema ”Zvezdani dnevnici Ijona Tihog”, koje je adaptirao redtelj i protagonista monodrame Nikola Vasiljević. Od premijere u pozorištu “Slavija” u aprilu 2011. godine, predstava je imala veliki broj izvođenja u Crnoj Gori i regionu, kao i zapažena učešća na internacionalnim festivalima.

”Pisac je zaspao na stolu iscrpljen pisanjem romana. Zbog svoje posvećenosti pisanju potpuno je zapostavio i zaboravio koliko voli svoju devojku. Upada u san, u noćnu moru koja će ga ipak dovesti do spoznaje. U svijetu u kojem materijalna vrijednost postaje glavno mjerilo naspram koga se sve ostalo uporedjuje, ljubav, čini se, postaje nepotrebna ili bolje reći nepoželjna. Šta smo spremni da uradimo i u šta smo spremni da povjerujemo zbog ljubavi?!”, zapisao je autor Vasiljević.

On dodaje da, bilo da je moguća ili nemoguća, uzvraćena ili neuzvraćena, ljubav nas uvijek pokreće da spoznamo ko smo.

”Tada prostor po kojem se krećemo postaje širi i dublji, razum ustupa mjesto ludilu, tamo se san i java miješaju, u tim trenucima sve što postoji postaje promjenljivo, jedino je ljubav stalna i vodi nas do spoznaje”, dodao je Vasiljević.

J. K.

Bonus video: