Kome smeta Predsjednik pred sudom?

Otkazana pozorišna predstava “Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud” autora i režisera Zlatka Pakovića. Iz podgoričkog Sekretarijata za kulturu tvrde da se tematika ne podudara sa onim što su tražili, a iz ansambla da će predstava definitivno biti postavljena

58361 pregleda 17 komentar(a)
Zlatko Paković na jednoj od proba predstave, Foto: Privatna arhiva
Zlatko Paković na jednoj od proba predstave, Foto: Privatna arhiva

Pozorišna predstava “Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud” autora i režisera Zlatka Pakovića je otkazana. Zvanično objašnjenje je da se tematika ne podudara sa onim što je producent tražio.

To je “Vijestima” saopšteno iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, na čijem je čelu Ana Medigović, odakle tvrde i da reditelj ne poštuje ugovorom preuzete obaveze.

Realizacija te predstave ranije je najavljena u produkciji tog sekretarijata, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Ugledni regionalni reditelj u utorak veče na svom Fejsbuk profilu objavio je da će komad koji režira u Crnoj Gori biti otkazan i uz tu informaciju je podijelio jednu od scena predstave naslovljenu “Odricanje predsjednika Crne Gore” sa fotografijom aktuelnog predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Iz lokalnog sekretarijata između ostalog objašnjavaju da su tražili da se predstava odnosi na određene teme, a vođeni ranijom saradnjom, vjerovali da će Paković isporučiti komad po njihovoj volji.

”Predstava je otkazana zbog nepoštovanja ugovornih obaveza reditelja koji, uprkos ugovornoj obavezi i preciziranim rokovima za realizaciju predstave, ni gotovo šest mjeseci nakon zaključivanja ugovora za izradu dramskog teksta za predstavu ‘Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud’ nije dostavio Sekretarijatu, već smo se o sadržini nekoliko u međuvremenu modifikovanih verzija, posredno informisali”, piše u odgovorima.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović
Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigovićfoto: Boris Pejović

Što se tiče teme same predstave, dodaju oni, traženo je da se odnosi na teme mizoginije, lijeve intelektualne misli Evrope, šovinizma.

”Reference gospodina Pakovića i njegov društveni angažman, kao i naša uspješna saradnja u prethodnim projektima, upućivali su na produkciju predstave sa takvom tematikom. S tim u vezi, osim ranije navedenog, sadržaj dramskog teksta nije odgovorao traženom, te nije bio u skladu sa programskim ciljevima. Iz tog razloga, a uprkos učinjenim značajnim naporima na stvaranju preduslova za realizaciju predstave bili smo, nažalost, prinuđeni da otkažemo njenu realizaciju”, odgovorili su “Vijestima” iz Sekretarijata.

Paković je putem svojih objava na Fejsbuku u više navrata informisao pratioce o tematici komada čiju je premijeru najavljivao za treći oktobar u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici... Sa idejom kakvu bi predstavu Pazolini režirao u današnjoj Crnoj Gori, Paković je dodijelio sljedeće uloge: Predsjednik Crne Gore - Slaviša Grubiša, Predsjednikovica - Anđelija Rondović, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle Prelević, Mitropolit (SPC) - Slaviša Grubiša, Direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta - Danica Rajković, Djevojčica-Patrijarh - Anđelija Rondović, Prijestolonasljednik - Pavle Prelević, Angelus Ex Machina - Ilija Gajević i čuveni P. P. Pazolini - Zlatko Paković.

Od ansambla predstave, “Vijesti” nijesu dobile zvaničan komentar povodom čitave situacije, ali su potvrdili da će, bez obzira na odluku Sekretarijata za kulturu o otkazivanju, predstava definitivno biti postavljena. Tačan datum i mjesto premijere biće naknadno objavljeni.

U objavi na Fejsbuku kojom najavljuje otkazivanje, Paković je opisiao scenu “Odricanje predsjednika Crne Gore” i nagovještava da predstava govori o “borbi za dušu i protiv volje za moć; kako se u duši izboriti protiv njene vlastite žudnje za moći, pitanje je tobož sad”.

Autor u svom tekstu implicira da bi u jednom trenutku komada Predsjednik mogao priznati niz svojih nelegalnih radnji, odrekao se vlasti, imovine za koju otkriva da je ima i na svoje i na niz drugih imena, te priznao svoja protivpravna djela, a tako bi, navodno, postupio i njegov brat... Svoju objavu Paković piše kroz glavnog lika ove predstave, predsjednika Crne Gore.

”...Autor ove predstave izvodi moj lik - lik Predsjednika Crne Gore na pozornicu. Naravno, u fantazmagoriji, a ovo je jedna puka fantazmagorija, sve je moguće, pa tako i da se voljom za moći jednog frustriranog reditelja na sceni pojavi moj lik, iako je svima jasno da se ja nikad ne bih našao na ovakvome mjestu u ovakvome društvu. Šta je naumio taj vajni Autor? Da u okvirima te tobožnje teme odricanja od moći, na scenu CNP-a izvede tobož mene da se, poslije tri decenije na vlasti, odreknem vlasti i pri tom, grozomorno, da lažno optužim samoga sebe... Ja se, dakle, ovdje kobajagi odričem i cjelokupne svoje imovine - što one koja se, manjim dijelom, vodi na moje ime, što one koja se, neuporedivo većim dijelom, vodi na ni sam ne znam koliko tuđih imena”, piše Paković.

On dalje, iz usta glavnog lika, govori: “Ovaj lik, koji je meni potpuni stranac, i koji se od mene razlikuje kao nebo od zemlje, svu tu vajnu imovinu vraća navodno u javno dobro Crne Gore. No to nije ni po’ jada. Ovaj lik treba još da pozove mog brata i najbliže moje saradnike da se, tobož u ime pravde, istine, slobode i jednakosti, i oni odreknu privilegija i navodno ogromnih bogatstava, koja su tobože stekli protivpravno”.

Dio ansambla predstave
Dio ansambla predstavefoto: Anđelija Rondović

A onda dolazi i do sebe, autora kojeg ne imenuje, baš kao što ni predsjednik u komadu nije imenovan.

”Ovom bijednom Autoru, kažem, nije dovoljno da se ja ovdje tobože ritualno odreknem imovine, pozovem brata i najbliže saradnike da učine isto, nego mi u usta gura riječi kojima kao pozivam pravosudne organe da meni i mojoj kliki - čuj, kliki! - sude prema svim našim nedjelima, koja ćemo mi sami raskrinkavati, kao najokrutniji tužioci i sudije samih sebe”, piše Paković i citira Miroslava Krležu: “Glupost je planetarna sila”.

On dalje u svojoj objavi na Fejsbuku objašnjava i da “virtuelno i kobajagi Predsjednik može stati i pred Strašni sud, ali neopjevana budalaština, njemu, njegovoj familiji i partiji, naudiće taman koliko i lanjski snijeg”.

Paković zaključuje da je to “predstava o Pazoliniju, u kojoj nema Pazolinija”.

Ranije je objavljeno da je Glavni grad Podgorica za produkciju ove predstave od Minitarstva kulture i medija dobio 11.000 eura. U zvaničnim poslovima Sekretarijata koji su predstavljeni na njihovom sajtu nema pozorišne produkcije, s obzirom da je to djelatnost Gradskog pozorišta Podgorica čiji je osnivač Glavni grad.

Bonus video: