Pet umjetničkih puteva Vladimira Dunjića

Otvaranje postavke biće upriličeno večeras u Modernoj galeriji, a biće dostupna posjetiocima do kraja oktobra

1746 pregleda 0 komentar(a)
Autor u ateljeu, Foto: Privatna arhiva
Autor u ateljeu, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Vertigo” umjetnika iz Srbije Vladimira Dunjića biće otvorena danas u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova, a u okviru programa Podgoričkog kulturnog ljeta.

Umjetnik će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti djela iz nekoliko ciklusa: “Velovi”, “Devet mačjih života”, “Prokrustov muzej”, “Vrtoglavica” i “Donje nebo”. Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Dunjić ističe da je od 2016. godine uočio pet staza, odnosno pet tema kojima će se baviti i koje se ukrštaju, sagledavajući likovnu problematiku iz različitih uglova.

”Tih pet tema su se iskristalisale kao umjetnikovih pet dijaloga: ‘Velovi’ su rasprava o slikarstvu kao mediju. ‘Devet mačjih života’ je takođe dijalog, ali sa svijetom životinja, odnosno djalog sa ‘Drugačijim’. ‘Prokrustov muzej’ je rasprava sa mračnim svijetom u kojem živimo, jedan sasvim lični i proizvoljni pogled na imaginarni Arhiv u kome su katalogizovani tragovi čovjekovih podviga i ponora. ‘Vrtoglavica’ je dijalog sa posmatračem slike. Posmatrač je uveden u polje slike kao aktivni učesnik, mjestom sa kojeg posmatra prizor. ‘Donje nebo’ je ogled o melanholiji. Vladimir Dunjić ukazuje na ona izokretanja u prirodi na koja ne utiče čovjek. Tako se na ovim slikama nebo izokreće u donje nebo i pada u crnu vodu po kojoj pluta mjesec. Ta ne­pomična voda koja spava postaje ogledalo u kome se čak i nebo ogleda”, zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Dunjić je rođen u Čačku 1957. godine. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1981. godine, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Prvi je laureat nagrade za likovnu umjetnost “Momo Kapor” koja mu je dodijeljena za autentičan doprinos savremenom srpskom slikarstvu. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada. Živi i radi u Beogradu.

Izložba “Vertigo” u Podgorici biće otvorena do kraja oktobra.

Bonus video: