Svjetovi unutar svjetova mlade pjesnikinje

U sutorkinom radu posebno se izdvaja pitanje egzila, preispitivanje individualnih doživljaja stvarnosti, tema roda i pogled na poziciju i ulogu žene u društvu

3003 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KIC Budo Tomović
Foto: KIC Budo Tomović

Prva samostalna zbirka pjesama mlade crnogorske poetese Nataše Gudelj predstavljena je preksinoć u Podgorici. Zbirka naslovljena “Heterotopija” nedavno je objavljena u izdanju Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, kao pobjednička na 51. konkursu za pjesnike do 27 godina.

Valentina Knežević, koja je vodila razgovor sa autorkom, podsjetila je da poezija Nataše Gudelj ni prije ovog priznanja nije bila nepoznata čitaocima u Crnoj Gori, kao ni u zemljama regiona. Ukazujući na neke od glavnih osobenosti pjesama Nataše Gudelj, Knežević je navela da se kroz njih oslikava širok spektar egzistencijalnih nemira i izvora čovjekove tjeskobe, i to vrlo jezgrovitim pjesničkim izrazom.

”U odvojenim ciklusima, posebno se izdvaja pitanje egzila, preispitivanje individualnih doživljaja stvarnosti, tema roda i pogled na poziciju i ulogu žene u društvu”, ističe Knežević.

Gudelj je objasnila da je zbirka podijeljena u pet ciklusa i da se kroz svaku od tih tematskih cjelina prelama ideja heterotopije, kao pojave koja se bavi svjetovima unutar svjetova, odnosno simultanim prisustvom na više lokacija.

”To je direktno uočljivo u trećem ciklusu, u kojem svaka pjesma ima svoj dublet, a u tim parovima sve se posmatra iz dvije različite perspektive - jer je istina, kao i kritičko rasuđivanje, ono čemu težim i u pjesništvu ali i van njega”, kazala je Gudelj i dodala:

”Prva dva ciklusa knjige bave se heterotopijskom kretnjom koja se ogleda u dezorjentaciji, pokušajima da se očuva identitet i različitim fazama i tegobama kroz koje prolazi ličnost koja se suočava sa egzilom. U ostalim cjelinama tematizujem feminizam i vječne teme ljubavi i odnosa među ljudima”, istakla je.

Gudelj je članica Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”, još od osnivanja, a tokom posljednjih sedam godina njena poezija objavljivana je u zbornicima Foruma, ali i u više časopisa za književnost.

”Tako ni ‘Heterotopija’ nije početnička knjiga, iako je prva samostalna zbirka autorke. Ona je izbor zrele i promišljene poezije, koja se, istovremeno duhovito, uz puno fine ironije, dotiče naših najdubljih nemira. Uz veoma zanimljiva poetička i autopoetička propitivanja”, zaključila je Knežević.

Posljednjih šest godina Nataša Gudelj živi u Beču, gdje je trenutno na magistarskom studiju, a sve vrijeme održava kontinuitet u pisanju i učešću na domaćoj pjesničkoj sceni. Iako se njen svakodnevni život odvija na tri jezika, Gudelj je istakla da je maternji jezik za nju ekskluzivno jezik književnosti.

Bonus video: