Paković: Predstava "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" biće odigrana, sloboda moguća čak i u Podgorici

Reditelj postavlja autorski komad po pozivu Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica koji je nedavno otkazao produkcijsku podršku, jer se tematika ne podudara sa onom koju su tražili, obrazložili su u odgovoru "Vijestima"

9382 pregleda 5 komentar(a)
Dio ansambla predstave, Foto: Anđelija Rondović
Dio ansambla predstave, Foto: Anđelija Rondović

Reditelj Zlatko Paković poručio je sa svog Fejsbuk profila da će premijera predstave "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" biti odigrana pred crnogorskom publikom trećeg oktobra.

Paković postavlja autorski komad po pozivu Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica koji je nedavno otkazao produkcijsku podršku, jer se tematika ne podudara sa onom koju su tražili, obrazložili su u odgovoru "Vijestima".

Oni su očekivali od Pakovića da se bavi temama poput "mizoginije, lijeve intelektualne misli Evrope, šovinizma". Umjesto toga, reditelj obrađuje aktuelni društveno-politički trenutak Crne Gore, zaključuje se na osnovu djelova sadržaja koji je autor postavio na svom Fejsbuk profilu.

Povezani članci

15. Septembar 2022.

Kome smeta Predsjednik pred sudom?

Paković je, vođen idejom kakvu bi predstavu Pazolini režirao u Crnoj Gori danas, kreirao likove koje izvode mladi crnogorski glumci i glumice: Predsjednik Crne Gore - Slaviša Grubiša, Predsjednikovica - Anđelija Rondović, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle Prelević, Mitropolit (SPC) - Slaviša Grubiša, Direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta - Danica Rajković, Djevojčica-Patrijarh - Anđelija Rondović, Prijestolonasljednik - Pavle Prelević, Angelus Ex Machina - Ilija Gajević i čuveni P. P. Pazolini - Zlatko Paković.

Reditelj, kao ni ostatak ansambla, nije se oglašavao ovim povodom, osim putem Fejsbuka, gdje je prvobitno i objavio informaciju o otkazivanju komada, a sada i o okolnostima u kojima je to saznao:

"'Nalogodavac sadržaj dramskog teksta ne smatra adekvatnim za ciljeve i vrijednosti koje Nalogodavac promoviše'. Tim je riječima 'Nalogodavac' - Sekretarijat za kulturu i sport, Glavni grad Podgorica, usred probe, autoru preko kurira dostavivši pečatiran nalog, zabranio rad na predstavi 'Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud'", napisao je Paković.

Iz sekretatijata, na čijem je čelu Ana Medigović, "Vijestima" su ranije obrazložili da je, pored tematike, predstava otkazana i zbog toga što reditelj ne poštuje ugovorom preuzete obaveze.

Paković, kao i ostatak ansambla, poručuju da njihovo djelo neće ostati u mraku, već će se reflektori upaliti, a oni igrati i demonstrirati slobodu.

"Uprkos zabrani, predstava će pred publiku izaći premijerno 3. oktobra, da demonstrira kako je sloboda moguća čak i u Podgorici", napisao je Paković na svom Fejsbuku.

"Odricanje predsjednika Crne Gore"

U objavi na Fejsbuku kojom najavljuje otkazivanje, Paković je opisao scenu “Odricanje predsjednika Crne Gore" i uz nju podijelio fotografiju aktuelnog predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića.

Reditelj u tekstu koji je podijelio implicira da bi u jednom trenutku komada Predsjednik mogao priznati niz svojih nelegalnih radnji, odrekao se vlasti, imovine za koju otkriva da je ima i na svoje i na niz drugih imena, te priznao svoja protivpravna djela, a tako bi, navodno, postupio i njegov brat... Svoju objavu Paković piše kroz glavnog lika ove predstave, predsjednika Crne Gore. Njegov lik se zgražava nad onim što je reditelj zamislio.

"...Autor ove predstave izvodi moj lik - lik Predsjednika Crne Gore na pozornicu. Naravno, u fantazmagoriji, a ovo je jedna puka fantazmagorija, sve je moguće, pa tako i da se voljom za moći jednog frustriranog reditelja na sceni pojavi moj lik, iako je svima jasno da se ja nikad ne bih našao na ovakvome mjestu u ovakvome društvu. Šta je naumio taj vajni Autor? Da u okvirima te tobožnje teme odricanja od moći, na scenu CNP-a izvede tobož mene da se, poslije tri decenije na vlasti, odreknem vlasti i pri tom, grozomorno, da lažno optužim samoga sebe... Ja se, dakle, ovdje kobajagi odričem i cjelokupne svoje imovine - što one koja se, manjim dijelom, vodi na moje ime, što one koja se, neuporedivo većim dijelom, vodi na ni sam ne znam koliko tuđih imena”, piše Paković iz usta glavnog lika.

"Nemoguća i nevjerovatna molitva patrijarha srpskog"

Pored ove scene, Paković je podijelio i jednu koju naziva "Nemoguća i nevjerovatna molitva patrijarha srpskog".

U toj sceni patrijarh moli Boga da učini nešto s njegovim životom i obećava da će podnijeti sve što mu odredi "jer je to jedino istina, a ne ono što ja smatram istinom. Ono što ja smatram istinom, to je na korist mojih privilegija. Tako je kod svih ljudi", kaže patrijarh u Pakovićevoj objavi.

"Potreban si Gospode žeđi mojoj za Istinom, koju bez Tebe ne mogu ni uvidjeti ni podnijeti, jer sam slab, jer sam uplašen, jer volim da mi je udobno i komotno i da me obasipaju počastima, i da mi laskaju volim. Za sve to spreman sam da glavu okrenem od zla koje vidim, a onda da to kompenzujem molitvama. Obraćam ti se, Gospode Bože naš, bez molitve, jer sam u molitvi naučio da ti se lažno obraćam, da ti govorim kobajagi", dio je Pakovićevog teksta na Fejsbuku.

Nazivajući crkvu i propastom i grobnicom, aždajom, patrijarh se pita da li Sotona govori iz njega moleći da mu Gospod pokaže put.

"Crkva se pretvorila u okrutnu hijerarhiju, u firmu čiji je profit postao njena metafizička svrha. Sveštenici, monasi, episkopi bludniče, truju jedni druge, kradu, lažu i ubijaju, ulagujući se političarima. Sve je u Crkvi laskanje i taština i manija za moći. Crkva je moja aždaja. Je li ovo Sotona govori iz mene, Gospode? Obuzdaj me! Pokaži mi izlaz! Podari mi život! Religiju su organizovali kao policijsko nasilje! Holokaust su počinili nad anđelima Tvojim! Nijesu sažaljivi na starce, lakomi su na djecu! Krv Tvog Sina kaplje iz svih kutaka Crkve! Evo, moje ruke su nakvašene krvlju iznova mrcvarenog Tvog Sina", piše Paković.

Scenu zaključuje: "Neka bude volja Tvoja, volja Tvoja, volja Tvoja!/ Uvedi me u iskušenje i budi tamo sa mnom!/ Daj da postanem čovjek, ne ono što jesam!/ Daj da budem, najzad, ono što bih mogao biti,/ A ne ono što jesam!/ Daj da budem budući čovjek!".

Glavni grad Podgorica je za produkciju ove predstave od Minitarstva kulture i medija dobio 11.000 eura opredijeljenih konkursom.

"Vijesti" su povodom ovih dešavanja juče kontaktirale Ministarstvo kulture i čekaju odgovore na proslijeđena pitanja.

U zvaničnim poslovima lokalnog sekretarijata koji su predstavljeni na njihovom sajtu nema pozorišne produkcije koja je djelatnost Gradskog pozorišta Podgorica čiji je osnivač Glavni grad.

Bonus video: