Afirmisati slobodu umjetničkog stvaralaštva i zaštititi javni interes

Ministarstvo kulture i medija povodom odluke Sekretarijata za kulturu Glavnog grada o otkazivanju pozorišne predstave uglednog reditelja Zlatka Pakovića

5208 pregleda 3 komentar(a)
Zlatko Paković na probi predstave Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud, Foto: Privatna arhiva
Zlatko Paković na probi predstave Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud, Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo kulture i medija povodom odluke Sekretarijata za kulturu Glavnog grada o otkazivanju pozorišne predstave Zlatka Pakovića jer se sadržaj ne poklapa s traženom tematikom.

Sloboda umjetničkog stvaralaštva mora biti neupitna vrijednost svakog demokratskog društva. Svi koji ugovaraju projekte iz oblasti kulture moraju afirmisati tu ideju, a posebno institucije...

To je komentar Ministarstva kulture i medija Crne Gore koji su “Vijesti” dobile u odgovorima na pitanja povodom otkazivanja pozorišne predstave Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, “Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud”.

Sekretarijat na čijem je čelu Ana Medigović protekle sedmice je “Vijestima” potvrdio da je otkazana producentska podrška projektu za koji su angažovali uglednog regionalnog reditelja Zlatka Pakovića.

Ministarstvo kulture, na čijem je čelu Maša Vlaović, ranije je finansijski podržalo projekat iznosom od 11.000 eura, ali se ne miješaju u proces realizacije.

“Ministarstvo kulture i medija kroz konkurs za sufinansiranje projekata i programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva podržalo je projekat Glavnog grada, u daljem tekstu aplikant, a autor je reditelj Zlatko Paković. Angažovana Komisija sastavljena od referentnih profesionalaca je podržala projekat. Odnos između aplikanta i umjetnika je nešto u šta ne zalazimo niti nam pripada. Nadamo se da će nesporazum koji prati realizaciju ovog projekta biti sporazumno riješen”, navode iz Ministarstva i dodaju:

“U slučaju drugačijih ishoda postoje procedure koje u potpunosti štite javni interes i one se nalaze u Ugovoru o sufinansiranju projekta koji su aplikant i Ministarstvo zaključili.”

Na pitanje šta će se desiti s novcem koji je Ministarstvo opredijelilo za produkciju ove predstave, uvjeravaju da će javni interes biti zaštićen.

“Ministarstvo kulture i medija je s aplikantom Glavnim gradom potpisnik Ugovora koji predviđa pomenute nesporazume i prema kojem je aplikant dužan vratiti sredstva Ministarstvu ukoliko ne obezbijedi realizaciju programa u mjeri definisanoj prijavom koju je podnio na naš konkurs. Ukoliko to bude slučaj, ta procedura se automatski primjenjuje i tu neće biti dileme da će se to realizovati na način na koji Ugovor predviđa, to jest u javnom interesu. Aplikant će novac vratiti Ministarstvu”, objasnili su.

Paković se povodom ovih dešavanja nije zvanično oglašavao osim na svom Fejsbuk profilu. On je prvi podijelio vijest da će Sekretarijat otkazati predstavu. U toj objavi je podijelio i sadržaj scene nazvane “Odricanje predsjednika Crne Gore”, uz fotografiju aktuelnog predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Sekretarijat je “Vijestima” obrazložio da se sadržaj Pakovićevog autorskog projekta ne poklapa s tematikom koju su tražili.

Umjesto odgovora na teme “mizoginije, lijeve intelektualne misli Evrope, šovinizma”, autor je sebi pružio slobodu i, sudeći prema njegovim objavama, postavio je komad o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji.

Povodom obrazloženja Sekretarijata da nijesu ispoštovane ugovorne obaveze i da se sadržaj ne poklapa sa zadatom temom, iz Ministarstva kažu da im nijesu poznati detalji ugovora, ali da je umjetnička sloboda neupitno značajna.

“Sloboda umjetničkog stvaralaštva mora biti neupitna vrijednost svakog demokratskog društva, svi ugovarači projekata iz oblasti kulture moraju afirmisati ovu ideju, a posebno institucije... U ovom trenutku nisu nam poznati detalji ugovorenog odnosa između aplikanta i reditelja, i nadamo se da će nesporazum biti sporazumno riješen”, poručuju iz Ministarstva kulture.

Glavni likovi Pakovićevog djela su: Predsjednik Crne Gore - Slaviša Grubiša, Predsjednikovica - Anđelija Rondović, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle Prelević, Mitropolit (SPC) - Slaviša Grubiša, Direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta - Danica Rajković, Djevojčica -Patrijarh - Anđelija Rondović, Prijestolonasljednik - Pavle Prelević, Angelus Ex Machina - Ilija Gajević i čuveni P. P. Pazolini - Zlatko Paković.

Reditelj je na Fejsbuku objavio i da će predstava sigurno biti postavljena i najavio je premijeru.

“Uprkos zabrani, predstava će pred publiku izaći premijerno 3. oktobra, da demonstrira kako je sloboda moguća čak i u Podgorici”, napisao je on.

Na pitanje da li će možda preusmjeriti novac i do kraja podržati realizaciju pozorišnog komada, čime bi stali uz umjetnika/umjetnike i podržali slobodnu misao, izraz i kreaciju, iz Ministarstva kulture nijesu odgovorili konkretno.

“Kao što smo već odgovorili, svako odstupanje od preciziranih obaveza i aplikanta i Ministarstva povlači realizaciju klauzula ugovora, ali se nadamo da će nesporazum koji prati situaciju ovog projekta biti sporazumno riješen”, zaključuju oni.

Paković: Preko kurira zabranili rad na predstavi

U objavi na Fejsbuku Zlatko Paković je otkrio i okolnosti i način na koji je obaviješten o otkazivanju projekta.

“’Nalogodavac sadržaj dramskog teksta ne smatra adekvatnim za ciljeve i vrijednosti koje Nalogodavac promoviše’. Tim je rečima ‘Nalogodavac’ - Sekretarijat za kulturu i sport, Glavni grad Podgorica, usred probe, autoru preko kurira dostavivši pečatiran nalog, zabranio rad na predstavi ‘Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud’”, napisao je on.

Ovoj objavi dodao je fotografiju predsjednika Đukanovića i patrijarha SPC Porfirija.

Predsjednik i Patrijarh dijele pozornicu

Reditelj je u nekoliko navrata putem društvene mreže objavio i šta se može očekivati od njegovog komada...

Iz scene “Odricanje predsjednika” naslućuje se da bi u jednom trenutku izvedbe Predsjednik stao na scenu, priznao niz svojih nelegalnih radnji, odrekao se vlasti i silne imovine koju ima na svoje i niz drugih imena, priznao bi svoja protivpravna djela, a tako bi, navodno, postupio i njegov brat... Svoju objavu Paković piše kroz glavnog lika ove predstave, predsjednika Crne Gore koji se zgražava nad onim što je reditelj zamislio ističući da on to nikada ne bi uradio. Tu objavu prati slika Đukanovića.

Pored ove scene, Paković je podijelio i scenu koju naziva “Nemoguća i nevjerovatna molitva patrijarha srpskog” i uz nju je objavio fotografiju patrijarha SPC Porfirija.

Patrijarh u toj sceni moli Gospoda da učini nešto s njegovim životom i pokaže mu pravi put.

“Crkva se pretvorila u okrutnu hijerarhiju, u firmu čiji je profit postao njena metafizička svrha. Sveštenici, monasi, episkopi bludniče, truju jedni druge, kradu, lažu i ubijaju, ulagujući se političarima. Sve je u Crkvi laskanje i taština i manija za moći. Crkva je moja aždaja. Je li ovo Sotona govori iz mene, Gospode? Obuzdaj me! Pokaži mi izlaz! Podari mi život! Religiju su organizovali kao policijsko nasilje! Holokaust su počinili nad anđelima Tvojim! Nisu sažaljivi na starce, lakomi su na djecu! Krv Tvog Sina kaplje iz svih kutaka Crkve! Evo, moje ruke su nakvašene krvlju iznova mrcvarenog Tvog Sina”, piše, između ostalog, Paković u liku Patrijarha.

Bonus video: