SJUTRA U 20 ČASOVA

Trio "Aurea" u Muzičkom centru

Trio je oformljen 2018. godine u Njemačkoj

863 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Muzički Centar Crne Gore
Foto: Muzički Centar Crne Gore

Trio "Aurea" nastupiće sjutra u 20 časova, u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Umjetnice Iva Vogel (violina), Eva Vučeković Veith ( violončelo) i Dorota Dobosz (klavir) će izvesti kompozicije Ludviga van Betovena - Klavirski trio op.70, broj 1 i Trio za violinu, violončelo i klavir op.66, Feliksa Mendelsona.

Trio "Aurea" je oformljen 2018. godine u Njemačkoj.

Violinistkinja Iva Vogel bila je stipendistkinja Orkestra mladih Gustava Malera, članica Austrijske filharmonije mladih, Orkestra mladih Evropske Unije, “Jeunesse Orchestra Vienna”, Salzburške kamerne filharmonije... Učila je violinu kod istaknutih pedagoga kao što su Ruđero Riči u Salzburgu, Majkl Šnicler u Beču, izraelskog violiniste Jaira Klesa i dr. Dobitnica je više nagrada i priznanja među kojima se ističu: trostruka pobjednica na državnom takmičenju Jugend Musiziert, pobjednica na državnom takmičenju Salzburške muzičke škole.

aurea
foto: Muzički Centar Crne Gore

Pijanistkinja Dorota Dobosz rođena je u Poljskoj. Studirala je kod Tadeuša Hmjelevškog u Lođi, Konrada Rihtera u Štutgardu i kod Andreasa Pistoriusa u Manhajmu (kamernu muziku). Kao solistkinja i kamerni muzičar, dobitnica je brojnih nagrada uključujući: umjetničku stipendiju Društva F. Šopen u Varšavi 1990. godine, nagradu na takmičenju kamerne muzike V. A. Mocart u Krakovu, 1991. Radi na Akademiji umjetnosti u Berlinu i kao predavač na Muzičkoj akademiji Hans Ajsler u Berlinu. Učestvovala je u brojnim projektima Getingenskog simfonijskog orkestra.

Violončelistkinja Eva Vučeković Veith rođena je u porodici muzičara u Crnoj Gori. Usavršavala se kod renomiranih profesora violončela kao što su: Ivan Poparić u Beogradu, Stanislav Apolin u Pragu, David Grigorian u Moskvi, Karina Georgian u Njemačkoj... Njena muzička orijentacija poslednjih godina je prvenstveno usmjerena na izvođenje kamerne muzike. Eva Vučeković Veith je bila član više ansambala poput: Klavirskog tria "Con brio”, "Aurus Piano Trio", Kamernog orkestra u Minsteru, Kamernog orkestra u Detmoldu, Orkestra "Mediteran" u Francuskoj... Dobitnica je više nagrada među kojima se ističe Decembarska nagrada za najbolja umjetnička dostignuća 1990. godine u bivšoj Jugoslaviji.