Milica Janković i Ilija Vujošević finalisti Milčika

Pobjednik će biti proglašen na izložbi finalista u decembru

4046 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovogodišnji finalisti nagrade za mlade vizuelne umjetnice i umjetnike “Milčik” su Milica Janković i Ilija Vujošević. Oni će imati priliku da predstave svoja djela na izložbi u decembru kada će biti proglašen pobjednik ili pobjednica.

To je odluka žirija u čijem su sastavu: kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka Melissa Bianca Amore, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju Crne Gore Ana Ivanović, istoričar umjetnosti i kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd, i Remontu Miroslav Karić, kao i vizuelni umjetnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade i Semir Mustafa.

Milica Janković
Milica Jankovićfoto: Privatna arhiva

”Nagrada podrazumijeva: dvomjesečni rezidencijalni boravak u Njujorku, u prostoru organizacije Residency Unlimited (www.residencyunlimited.org), pokrivene cjelokupne troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori, po povratku iz rezidencije”, navodi se u saopštenju.

Dosadašnji dobitnici nagrade su umjetnici Siniša Radulović (2017), Brigita Antoni (2019) i Semir Mustafa (2021). Konkurs za nagradu za mlade vizuelne umjetnice i umjetnike “Milčik”, nakon što je nagrada postala godišnja, a ne bijenalna, ove godine je raspisan po četvrti put, a pravo apliciranja imali su svi zainteresovani mladi umjetnici i umjetnice iz Crne Gore do 35 godina.

Ilija Vujošević
Ilija Vujoševićfoto: Privatna arhiva

Nagradu je osnovao i pokrenuo Institut za savremenu umjetnost, s ciljem da osnaži i podrži stvaralaštvo mladih vizuelnih umjetnica i umjetnika iz Crne Gore, a u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Milčik nagrada je dio Young Visual Artist Awards mreže nagrada koje u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope organizuju nezavisne organizacije.

”Nagrada Milčik nosi naziv istoimenog rada istaknutog savremenog umjetnika Milije Pavićevića. Od njenog osnivanja nagradu stipendijom za dobitnika podržava i istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, dok umjetnik Pavićević svakoj/svakom dobitnici/dobitniku uručuje i donira po jedan rad iz serije Milčik”, podsjećaju iz Instituta za savremenu umjetnost.

Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva i istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova.

Bonus video: